USR propune ca impozitele şi redevenţele din producţia de gaze din Marea Neagră să ajungă în Pilonul 2 de pensii

Uniunea Salvaţi România doreşte ca fondurile obţinute din impozite şi redevenţe, în urma exploatării gazelor naturale din Marea Neagră, să fie distribuite în conturile de pensii de la Pilonul 2, iar ulterior cel puţin 50% din aceşti bani să fie investiţi în sectorul energetic şi în industria prelucrătoare de gaze naturale pentru produse cu valoare adăugată mare, potrivit Agerpres.
Romania TV
20 aug. 2019, 11:17
USR propune ca impozitele şi redevenţele din producţia de gaze din Marea Neagră să ajungă în Pilonul 2 de pensii

Precizările au fost făcute de către liderul grupului parlamentar al USR de la Camera Deputaţilor, Cristina Prună, cu ocazia lansării unui policy brief pe tema exploatării rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră, menit să completeze programul de guvernare al USR, un program participativ a cărui elaborare a început în urmă cu un an.

Prună, care face parte din Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a estimat că aceste fonduri obţinute din impozite şi redevenţe ar totaliza 20 de miliarde de euro.

„Viziunea USR este că aceste gaze din Marea Neagră au potenţialul de a crea oportunităţi economice în România. Marea problemă pe care noi o vedem este că în momentul de faţă, aceste gaze, dacă exploatările se vor întâmpla – şi dorim cu toţii să se întâmple -, vor fi fie arse, fie exportate. Şi atunci, întrebarea este cum facem ca aceste gaze naturale să producă valoare, produse cu valoare adăugată aici, în România, să ne ajute, să trecem peste tranziţia energetică de care vorbim la nivel european. (…) Viziunea noastră este că ar trebui în primul rând să profite de aceste venituri toţi românii. Credem că aceste venituri pot ajunge în conturile tuturor românilor prin Pilonul 2 de pensii, iar de aici, mai departe, minimum 50% dintre ele să meargă către proiecte de investiţii în infrastructura energetică, proiecte care să finanţeze noi capacităţi de producţie de energie electrică, chiar şi proiecte adaptate realităţilor în care trăim, cum ar fi electromobilitatea, investiţii în izolare termică” a precizat Prună în cadrul evenimentului organizat la Palatul Parlamentului.

Ea a subliniat şi convingerea USR că gazele din Marea Neagră trebuie valorificate în industria petrochimică.

„Dacă vă uitaţi la balanţa comercială a României, o să vedeţi că industria chimică este deficitară şi contribuie foarte mult la deficitul comercial. De pildă, numai în 2018 am exportat produse chimice de 2,9 miliarde euro şi am importat de 10,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 7,5 miliarde de euro deficit, în condiţiile în care deficitul total al României a fost undeva la 15,5 miliarde, deci contribuie cu aproape jumătate la deficitul comercial al României”, a explicat ea.

Deputatul USR a adăugat că statul trebuie să creeze un cadrul fiscal stabil, care să ofere facilităţi investitorilor din această industrie. Totodată, a reamintit că propunerea USR este zero taxe pe primii 2.080 de lei, astfel încât salariul net să crească pentru angajaţii din toate sectoarele.

„Ne-am gândit la o serie de facilităţi: scutirea de la impozitul pe profit pentru companii care au cifră de afaceri de 10 milioane de lei şi minim 50% din activitate în zona petrochimiei; tot ce înseamnă amortizarea accelerată pentru investiţii în mijloace fixe performante; (…) facilităţi pentru angajaţii care s-ar întoarce din alte ţări şi care au expertiză în domeniul acesta”, a spus ea.

Deputatul USR a subliniat că exploatarea gazelor din Marea Neagră poate contribui la securitatea energetică a României.

„Putem să devenim un jucător foarte important în regiunea de est şi chiar să fim o contrapondere la gazul rusesc. Pentru asta, evident, pe lângă exploatările din Marea Neagră, trebuie să ne diversificăm sursele de aprovizionare cu gaze naturale, să continuăm proiectele de interconectare şi să putem să avem gaz din abundenţă aici, în România, astfel încât preţul să devină unul competitiv şi să fie în interesul consumatorilor. Nu putem să negăm nici partea asta de venituri care ar veni din tranzitul gazelor naturale pe teritoriul României”, a mai spus ea.

Deputatul Claudiu Năsui, coordonator al programului de guvernare USR, a declarat că prin direcţionarea fondurilor respective către Pilonul 2 de pensii, banii nu ar fi orientaţi spre consum, ci spre investiţii, contribuind totodată la soluţionarea unei probleme pe termen lung cu care se confruntă România, cea a pensiilor.

„Norvegia are vehiculul acesta al Fondului Suveran de Investiţii, care pentru ei funcţionează foarte bine şi care investeşte nu doar în Norvegia, ci în toată lumea. Ei au şi altă cultură, altă capacitate administrativă şi instituţională. Noi, în România, în schimb, avem Pilonul 2, un sistem care a funcţionat de zece ani, scoate randamente foarte bune şi care face exact genul acesta de lucruri, de gestiune de economisiri şi investeşte mai departe. Şi noi spunem că banii aceştia care ne-ar veni din exploatările din Marea Neagră – şi, poate, nu numai – să meargă în investiţii şi în beneficiul tuturor românilor”, a adăugat el. 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Satul din România care a dispărut de pe hartă. Aici mai locuiesc doar 5 persoane, izolate de restul lumii. Casele încă frumoase au fost abandonate, la fel sfânta biserică. Nu mai există magazine, școală, totul e lăsat pradă naturii
Capital.ro
Amendă între 500 și 2.500 de lei pentru românii care au casă la curte. Proprietarii sunt obligați
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
România, pe podium la Campionatul Mondial de Stand Up Paddling
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy