USR propune ca impozitele şi redevenţele din producţia de gaze din Marea Neagră să ajungă în Pilonul 2 de pensii

Uniunea Salvaţi România doreşte ca fondurile obţinute din impozite şi redevenţe, în urma exploatării gazelor naturale din Marea Neagră, să fie distribuite în conturile de pensii de la Pilonul 2, iar ulterior cel puţin 50% din aceşti bani să fie investiţi în sectorul energetic şi în industria prelucrătoare de gaze naturale pentru produse cu valoare adăugată mare, potrivit Agerpres.
Romania TV
20 aug. 2019, 11:17
USR propune ca impozitele şi redevenţele din producţia de gaze din Marea Neagră să ajungă în Pilonul 2 de pensii

Precizările au fost făcute de către liderul grupului parlamentar al USR de la Camera Deputaţilor, Cristina Prună, cu ocazia lansării unui policy brief pe tema exploatării rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră, menit să completeze programul de guvernare al USR, un program participativ a cărui elaborare a început în urmă cu un an.

Prună, care face parte din Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a estimat că aceste fonduri obţinute din impozite şi redevenţe ar totaliza 20 de miliarde de euro.

„Viziunea USR este că aceste gaze din Marea Neagră au potenţialul de a crea oportunităţi economice în România. Marea problemă pe care noi o vedem este că în momentul de faţă, aceste gaze, dacă exploatările se vor întâmpla – şi dorim cu toţii să se întâmple -, vor fi fie arse, fie exportate. Şi atunci, întrebarea este cum facem ca aceste gaze naturale să producă valoare, produse cu valoare adăugată aici, în România, să ne ajute, să trecem peste tranziţia energetică de care vorbim la nivel european. (…) Viziunea noastră este că ar trebui în primul rând să profite de aceste venituri toţi românii. Credem că aceste venituri pot ajunge în conturile tuturor românilor prin Pilonul 2 de pensii, iar de aici, mai departe, minimum 50% dintre ele să meargă către proiecte de investiţii în infrastructura energetică, proiecte care să finanţeze noi capacităţi de producţie de energie electrică, chiar şi proiecte adaptate realităţilor în care trăim, cum ar fi electromobilitatea, investiţii în izolare termică” a precizat Prună în cadrul evenimentului organizat la Palatul Parlamentului.

Ea a subliniat şi convingerea USR că gazele din Marea Neagră trebuie valorificate în industria petrochimică.

„Dacă vă uitaţi la balanţa comercială a României, o să vedeţi că industria chimică este deficitară şi contribuie foarte mult la deficitul comercial. De pildă, numai în 2018 am exportat produse chimice de 2,9 miliarde euro şi am importat de 10,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 7,5 miliarde de euro deficit, în condiţiile în care deficitul total al României a fost undeva la 15,5 miliarde, deci contribuie cu aproape jumătate la deficitul comercial al României”, a explicat ea.

Deputatul USR a adăugat că statul trebuie să creeze un cadrul fiscal stabil, care să ofere facilităţi investitorilor din această industrie. Totodată, a reamintit că propunerea USR este zero taxe pe primii 2.080 de lei, astfel încât salariul net să crească pentru angajaţii din toate sectoarele.

„Ne-am gândit la o serie de facilităţi: scutirea de la impozitul pe profit pentru companii care au cifră de afaceri de 10 milioane de lei şi minim 50% din activitate în zona petrochimiei; tot ce înseamnă amortizarea accelerată pentru investiţii în mijloace fixe performante; (…) facilităţi pentru angajaţii care s-ar întoarce din alte ţări şi care au expertiză în domeniul acesta”, a spus ea.

Deputatul USR a subliniat că exploatarea gazelor din Marea Neagră poate contribui la securitatea energetică a României.

„Putem să devenim un jucător foarte important în regiunea de est şi chiar să fim o contrapondere la gazul rusesc. Pentru asta, evident, pe lângă exploatările din Marea Neagră, trebuie să ne diversificăm sursele de aprovizionare cu gaze naturale, să continuăm proiectele de interconectare şi să putem să avem gaz din abundenţă aici, în România, astfel încât preţul să devină unul competitiv şi să fie în interesul consumatorilor. Nu putem să negăm nici partea asta de venituri care ar veni din tranzitul gazelor naturale pe teritoriul României”, a mai spus ea.

Deputatul Claudiu Năsui, coordonator al programului de guvernare USR, a declarat că prin direcţionarea fondurilor respective către Pilonul 2 de pensii, banii nu ar fi orientaţi spre consum, ci spre investiţii, contribuind totodată la soluţionarea unei probleme pe termen lung cu care se confruntă România, cea a pensiilor.

„Norvegia are vehiculul acesta al Fondului Suveran de Investiţii, care pentru ei funcţionează foarte bine şi care investeşte nu doar în Norvegia, ci în toată lumea. Ei au şi altă cultură, altă capacitate administrativă şi instituţională. Noi, în România, în schimb, avem Pilonul 2, un sistem care a funcţionat de zece ani, scoate randamente foarte bune şi care face exact genul acesta de lucruri, de gestiune de economisiri şi investeşte mai departe. Şi noi spunem că banii aceştia care ne-ar veni din exploatările din Marea Neagră – şi, poate, nu numai – să meargă în investiţii şi în beneficiul tuturor românilor”, a adăugat el. 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rămâi fără bani cât ai clipi. Mai bine previi. Toți șoferii trebuie să afle
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Zboruri American Airlines suspendate temporar în SUA din cauza unei probleme tehnice
MediaFlux
TRADIȚII din SEARA DE AJUN! ESTE INTERZIS TOTAL ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători