„Cerem tuturor forţelor politice să-şi asume principiile pe care USR le propune pentru un Parlament Deschis. Interacţiunea cu site-urile Camerei Deputaţilor sau Senatului privind procesul legislativ poate fi o experienţă frustrantă pentru cetăţeni”, declară deputatul USR Cătălin Drulă, printr-un comunicat de presă.
El propune, cu ocazia Zilei Internaţionale a Datelor Deschise, care se sărbătoreşte anual pe 4 martie, ca regulamentele Parlamentului să fie modificate astfel încât cetăţenii să aibă acces mai uşor la informaţii privind activitatea celor două Camere, mai ales prin transmiterea şedinţelor în direct. Acest lucru se întâmplă în momentul de faţă doar în câteva comisii, unde este instalată tehnica necesară.
„Nu sunt disponibile stenograme pentru ce se discută în comisii sau informaţii despre prezenţa parlamentarilor şi cum a votat fiecare. Textele de lege propuse, amendamentele, avizele diverselor autorităţi sunt de multe ori PDF-uri scanate. Nu se pot indexa de motoarele de căutare, nu se poate căuta în ele, practic sunt foarte greu utilizabile. Amendamentele sunt, de multe ori, cea mai importantă parte din tot procesul legislativ, dar nu sunt disponibile public decât post-factum, după adoptarea sau respingerea lor. Nu există o platformă pentru consultări on-line pe marginea proiectelor de legi sau amendamentelor, precum au parlamentul francez sau administraţia islandeză”, afirmă Drulă.
Cele şapte propuneri USR vizează înregistrarea şi transmiterea live video a tuturor şedinţelor comisiilor parlamentare, consemnarea prezenţei şi a voturilor nominale atât în comisii, cât şi în plen, cu publicarea lor în timp real, utilizarea formatelor editabile pentru documentele din procesul legislativ, care permit atât preluarea automată, cât şi găsirea cu uşurinţă a informaţiilor, facilitarea consultării publice pe iniţiativele legislative printr-o platformă de consultare online cu cetăţenii, publicarea amendamentelor propuse în procesul legislativ pe Internet, de la momentul depunerii lor, realizarea şi publicarea rapoartelor de activitate anuală ale fiecărui parlamentar, pe pagina de internet, în format deschis, consemnarea prezenţei şi a voturilor nominale în plen şi în comisii şi publicarea lor în timp real.
Propunerile USR vin după ce formaţiunea a reuşit, în Consiliul Local al Sectorului 1, adoptarea unei hotărâri prin care să fie transparentizată activitatea instituţiei.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că a discutat cu liderul USR Nicuşor Dan despre transparentizarea şi eficientizarea activităţilor din Parlament, urmând ca şedinţele comisiilor din Camera Deputaţilor să fie transmise online, iar ordinea de zi să fie distribuită cu o săptămână înainte.