Dacian Cioloş, preşedintele fondator al Mişcării România Împreună, prezent la lansarea campaniei, care a avut loc în Piaţa Universităţii, a afirmat că iniţiativa propune un cadru legislativ care să permită reînnoirea clasei politice.
„Ne dorim două tururi (de scrutin, n.r.) în alegerile primarilor. Democrația înseamnă reprezentativitate și reprezentativitatea înseamnă mai multe voturi. Susținem măsuri care să arate corectitudinea și transparența votului. Sunt măsuri pe care noi (guvernul tehnocrat, n.r.) le-am luat în 2016, video, monitorizare în timp real. Vrem ca, astfel, cei din străinătate care au domiciliul în România să poată vota oriunde. Vrem ca diaspora să fie mai bine reprezentată în Parlament. Primul lucru pe care îl putem face pentru ei este să creștem reprezentativitatea în Parlament“, a explicat Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat Ro+.
Mişcarea Romnia Împreună estimează că timpul necesar strângerii celor 100.000 de semnături este de două-trei săptămâni, iar Dacian Cioloș a subliniat că este vorba despre măsuri concrete, care vor produce efecte palpabile, în contrapondere cu referendumul privind definirea familiei pe care PSD îl folosește ca instrument politic.
„Ne propunem să strângem semnăturile pentru noua inițiativă în două-trei săptămâni. Faptul că PSD-ALDE are această problemă față de ce crede o majoritate – este responsabilitatea lor să explice electoratului. Referendumul pentru schimbarea Constituției cu privire la definirea familiei e folosit de PSD ca un instrument politic. Mai degrabă vorbește despre el, decât să îl implementeze. Ce a făcut guvernul pentru familii, când unul dintre părinți a fost nevoit să plece să muncească în străinătate, iar celălalt a rămas cu copilul acasă? Acestea sunt măsuri concrete. Strângem semnăturile care vor să ne demonstreze că avem toate aceste inițiative și că societatea poate avea încredere în noi“, a spus liderul Mișcării România Împreună.
La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a susţinut că în momentul în care vor intra oameni noi în politică România va avea o şansă, „marea problemă fiind clasa coruptă şi incompetentă”.
„Marea problemă pe care o are România este vechea clasă politică coruptă şi incompetentă care s-a baricadat în spatele zidurilor de la Parlament, în spatele uşilor păzite de jandarmi şi în spatele barierelor legislative pe care această iniţiativă pe care o pornim astăzi ‘Oameni noi’ încearcă şi le va debloca cu siguranţă. În România este foarte greu să votezi, în România este aproape imposibil să participi ca simplu cetăţean la viaţa politică. Atât timp cât nu vom rezolva aceste probleme, nu avem nicio şansă să schimbăm actuali lideri de paie sau malefici cu cetăţeni oneşti din societate care chiar vor să contribuie”, a spus Barna.
Campania denumită „Oameni noi” este o iniţiativă a 17 cetăţeni români care este susţinută de 26 de organizaţii civice şi patru partide – Mişcarea România Împreună, Partidul Acţiunea Civică a Tinerilor, Partidul Oamenilor Liberi, Uniunea Salvaţi România.
Printre modificările propuse în iniţiativa de reformă a legislaţiei electorale se numără revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, vot preferenţial pe liste de partid care permit cetăţenilor să voteze persoana şi nu lista impusă de partid.
De asemenea, se doreşte creşterea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora prin aplicarea normei de reprezentare naţională şi pentru cetăţenii din diaspora, iar pentru cetăţenii care trăiesc în diaspora dar care au în continuare domiciliul în ţară se propune ca ei să poată să voteze oriunde în lume pentru circumscripţia în care îşi au domiciliul în România.
Totodată, se propune scăderea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri şi eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile locale şi europarlamentare.