„Am constatat că legea de abilitare a Guvernului de emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare este cu serioase aspecte de neconstituţionalitate. Nu bănuim Guvernul de necunoaştere a Constituţiei şi a legii, ci mai degrabă de interese ascunse. Lucrul acesta nu-l spune PNL, ci îl spune Consiliul legislativ, care a arătat punct cu punct aspectele în care această lege este neconstituţională. Ca urmare, PNL va contesta la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, dacă această lege va rămâne aşa cum a trecut de Comisia juridică”, a anunţat Raluca Turcan, potrivit News.ro.
Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat joi, la Parlament, că parlamentarii Uniunii Salvaţi România nu exclud posibilitatea să se alăture demersului PNL de a ataca la Curtea Constituţională legea care abilitează Guvernul să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, în condiţiile în care este „abuzivă”.
„Nu excludem. Oricum este abuziv. Chiar ieri, de la tribuna Parlamentului, multă lume, inclusiv domnul Tăriceanu şi Dragnea au vorbit de reabilitarea Parlamentului şi de limitarea Guvernului în a legifera prin ordonanţe şi acum vedem că ni se propune să dăm un cec în alb Guvernului”, a afirmat Nicuşor Dan.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, joi, proiectul de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare, acesta urmând să fie trimis în plenul Camerei pentru dezbatere şi vot final.
Proiectul de lege a primit un raport favorabil, doar cinci deputaţi votând împotrivă.
Anterior, proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.
Proiectul a fost adoptat, miercuri seară, în prima şedinţă a Guvernului Grindeanu.
În domeniul finanţelor publice, Guvernul vrea să emită ordonanţe pentru reglementarea unor măsuri financiare şi fiscal-bugetare, precum şi de modificare şi completare a unor acte normative în domeniu; măsuri privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici; modificarea şi completarea Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală; măsuri pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri; reglemantări privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază.
Potrivit proiectului, Guvernul va emite ordonanţe şi pentru organizarea şi funcţionarea instituţiilor publice din cadrul administraţiei publice centrale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniu, măsuri privind programul naţional de dezvoltare locală şi măsuri pentru reglementarea unor programe guvernamentale – construcţii, urbanism, educaţie, infrastructură, social.
Urmează să mai fie modificată Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi să fie adoptate măsuri privind comisiile de specialitate din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
În domeniul sănătăţii şi protecţiei sociale, sunt avute în vedere şi măsuri privind asigurarea accesului populaţiei la medicamente şi la serviciile de urgenţă, măsuri privind creşterea calităţii vieţii pensionarilor, reorganizarea activităţii de plată a beneficiilor de sistenţă socială şi a activităţii de inspecţie socială, măsuri privind sprijinirea însoţitorilor persoanelor cu handicap, măsuri privind salarizarea în domeniile cultură, sănătate, educaţie şi administraţie publică locală, precum şi modificarea unor acte normative.
Proiectul prevede, de asemenea, reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbţiei instrumentelor structurale în exerciţiul financiar 2007-2013 şi pentru implementarea fondurilor europene structurale şi de investiţii 2014-2020.
Vor fi adoptate ordonanţe pentru reglementarea unor măsuri pentru învăţământul preuniversitar, în domeniul cercetării ştiinţifice şi învăţământului superior şi privind asigurarea calităţii în învăţământul superior şi pentru stimularea şi încurajarea studenţilor.
Mai sunt prevăzute măsuri de încurajare şi susţinere pentru agricultură şi reglementarea unor programe pentru susţinerea produselor deficitare în domeniul legumiculturii şi al creşterii animalelor.
În Turism, Guvernul vrea să înfiinţeze Organizaţiile de Management al Destinaţiilor şi să modifice Ordonanţa Guvernului 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice.
Guvernul va mai lua măsuri pentru promovarea exporturilor, pentru ecologizarea siturilor contaminate şi pentru facilitarea accesului la comunicaţii electronice.
Potrivit proiectului, vor fi prorogate sau modificate unele termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.
Dragnea: O atitudine iresponsabilă
Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a acuzat joi pe liberali de atitudine ‘iresponsabilă’, după ce liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că va ataca la CCR Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare.
„Guvernul va adopta niște acte normative, așa cum sunt trecute în programul de guvernare, care sunt așteptate — salariul minim va fi aprobat mâine, în ședința de guvern — 1.450 de lei, așa cum s-a stabilit, majorarea salariilor în administrația locală cu 20%, majorarea salariilor pentru actori și alte categorii de artiști cu 50%. De asemenea, i-am rugat să verifice dacă informația este reală, și anume că s-a prorogat printr-o ordonanță intrarea în vigoare a legii prin care se majorează cu 15% salariile din educație și sănătate și, dacă e într-adevăr prorogată de Guvernul Cioloș, mâine să anuleze această prorogare și majorările de 15% din educație, sănătate să intre în vigoare de la 1 februarie. De asemenea, alocarea pe student de la 83 de lei la 201 lei — nu este nevoie, din câte știu, de HG, ci este suficient un ordin al ministrului. (…) De asemenea, pensia minimă de la 400 de lei la 520 de lei — ăsta e primul pachet de măsuri care e prins în HG-uri și ordonanțe pe care Guvernul le poate emite mâine”, a precizat Dragnea la Palatul Parlamentului.
Întrebat cine va beneficia de salarii majorate în administrația locală, el a precizat că funcționarii, și nu aleșii.
„Funcționarii din administrația locală, pentru că, așa cum știți foarte bine, salariile primarilor și ale președinților de consilii au fost majorate anul trecut, dacă nu în 2015. În administrația locală, salariile sunt foarte mici și oamenii pleacă din sistem”, a argumentat președintele Camerei Deputaților.
El a adăugat că va fi și sesiune extraordinară, „chiar dacă cei de la PNL au anunțat că vor să blocheze legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe, într-un mod iresponsabil”.
Totodată, Liviu Dragnea a solicitat Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să verifice facturile la gaze și electricitate, în condițiile în care taxa pe stâlp a dispărut.
„Taxa pe stâlp a dispărut și noi nu avem de gând să revenim la asta, ea a fost inclusă în preț incorect, după părerea mea, de către distribuitorii de energie electrică și gaze. Dispărând taxa pe stâlp, eu mă aștept ca factura la energie electrică și la gaze să scadă. Și îl rog pe președintele ANRE să se preocupe și să intervină imediat în acest subiect. De asemenea, îl rog să reanalizeze cu atenție prețul corect pentru distribuția de gaze naturale”, a arătat Dragnea.