USR s-ar putea alătura demersului PNL de a ataca la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe. Reacţia lui Dragnea

Liderul USR, Nicuşor Dan a declarat că parlamentarii Uniunii Salvaţi România nu exclud posibilitatea de a se alătura demersului PNL şi ar putea ataca la CCR legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan a motiva acest demers spunând că Executivul are ”interese ascunse".
Romania TV
05 ian. 2017, 15:03
USR s-ar putea alătura demersului PNL de a ataca la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe. Reacţia lui Dragnea

„Am constatat că legea de abilitare a Guvernului de emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare este cu serioase aspecte de neconstituţionalitate. Nu bănuim Guvernul de necunoaştere a Constituţiei şi a legii, ci mai degrabă de interese ascunse. Lucrul acesta nu-l spune PNL, ci îl spune Consiliul legislativ, care a arătat punct cu punct aspectele în care această lege este neconstituţională. Ca urmare, PNL va contesta la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, dacă această lege va rămâne aşa cum a trecut de Comisia juridică”, a anunţat Raluca Turcan, potrivit News.ro. 

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat joi, la Parlament, că parlamentarii Uniunii Salvaţi România nu exclud posibilitatea să se alăture demersului PNL de a ataca la Curtea Constituţională legea care abilitează Guvernul să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, în condiţiile în care este „abuzivă”.

„Nu excludem. Oricum este abuziv. Chiar ieri, de la tribuna Parlamentului, multă lume, inclusiv domnul Tăriceanu şi Dragnea au vorbit de reabilitarea Parlamentului şi de limitarea Guvernului în a legifera prin ordonanţe şi acum vedem că ni se propune să dăm un cec în alb Guvernului”, a afirmat Nicuşor Dan. 

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, joi, proiectul de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare, acesta urmând să fie trimis în plenul Camerei pentru dezbatere şi vot final.

Proiectul de lege a primit un raport favorabil, doar cinci deputaţi votând împotrivă.

Anterior, proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Proiectul a fost adoptat, miercuri seară, în prima şedinţă a Guvernului Grindeanu.

În domeniul finanţelor publice, Guvernul vrea să emită ordonanţe pentru reglementarea unor măsuri financiare şi fiscal-bugetare, precum şi de modificare şi completare a unor acte normative în domeniu; măsuri privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici; modificarea şi completarea Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală; măsuri pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri; reglemantări privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază.

Potrivit proiectului, Guvernul va emite ordonanţe şi pentru organizarea şi funcţionarea instituţiilor publice din cadrul administraţiei publice centrale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniu, măsuri privind programul naţional de dezvoltare locală şi măsuri pentru reglementarea unor programe guvernamentale – construcţii, urbanism, educaţie, infrastructură, social.

Urmează să mai fie modificată Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi să fie adoptate măsuri privind comisiile de specialitate din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

În domeniul sănătăţii şi protecţiei sociale, sunt avute în vedere şi măsuri privind asigurarea accesului populaţiei la medicamente şi la serviciile de urgenţă, măsuri privind creşterea calităţii vieţii pensionarilor, reorganizarea activităţii de plată a beneficiilor de sistenţă socială şi a activităţii de inspecţie socială, măsuri privind sprijinirea însoţitorilor persoanelor cu handicap, măsuri privind salarizarea în domeniile cultură, sănătate, educaţie şi administraţie publică locală, precum şi modificarea unor acte normative.

Proiectul prevede, de asemenea, reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbţiei instrumentelor structurale în exerciţiul financiar 2007-2013 şi pentru implementarea fondurilor europene structurale şi de investiţii 2014-2020.

Vor fi adoptate ordonanţe pentru reglementarea unor măsuri pentru învăţământul preuniversitar, în domeniul cercetării ştiinţifice şi învăţământului superior şi privind asigurarea calităţii în învăţământul superior şi pentru stimularea şi încurajarea studenţilor.

Mai sunt prevăzute măsuri de încurajare şi susţinere pentru agricultură şi reglementarea unor programe pentru susţinerea produselor deficitare în domeniul legumiculturii şi al creşterii animalelor.

În Turism, Guvernul vrea să înfiinţeze Organizaţiile de Management al Destinaţiilor şi să modifice Ordonanţa Guvernului 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

Guvernul va mai lua măsuri pentru promovarea exporturilor, pentru ecologizarea siturilor contaminate şi pentru facilitarea accesului la comunicaţii electronice.

Potrivit proiectului, vor fi prorogate sau modificate unele termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Citeşte şi Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, raport favorabil în Comisia juridică a Camerei UPDATE

Dragnea: O atitudine iresponsabilă

Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a acuzat joi pe liberali de atitudine ‘iresponsabilă’, după ce liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că va ataca la CCR Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare.

„Guvernul va adopta niște acte normative, așa cum sunt trecute în programul de guvernare, care sunt așteptate — salariul minim va fi aprobat mâine, în ședința de guvern — 1.450 de lei, așa cum s-a stabilit, majorarea salariilor în administrația locală cu 20%, majorarea salariilor pentru actori și alte categorii de artiști cu 50%. De asemenea, i-am rugat să verifice dacă informația este reală, și anume că s-a prorogat printr-o ordonanță intrarea în vigoare a legii prin care se majorează cu 15% salariile din educație și sănătate și, dacă e într-adevăr prorogată de Guvernul Cioloș, mâine să anuleze această prorogare și majorările de 15% din educație, sănătate să intre în vigoare de la 1 februarie. De asemenea, alocarea pe student de la 83 de lei la 201 lei — nu este nevoie, din câte știu, de HG, ci este suficient un ordin al ministrului. (…) De asemenea, pensia minimă de la 400 de lei la 520 de lei — ăsta e primul pachet de măsuri care e prins în HG-uri și ordonanțe pe care Guvernul le poate emite mâine”, a precizat Dragnea la Palatul Parlamentului.

Întrebat cine va beneficia de salarii majorate în administrația locală, el a precizat că funcționarii, și nu aleșii.

„Funcționarii din administrația locală, pentru că, așa cum știți foarte bine, salariile primarilor și ale președinților de consilii au fost majorate anul trecut, dacă nu în 2015. În administrația locală, salariile sunt foarte mici și oamenii pleacă din sistem”, a argumentat președintele Camerei Deputaților.

El a adăugat că va fi și sesiune extraordinară, „chiar dacă cei de la PNL au anunțat că vor să blocheze legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe, într-un mod iresponsabil”.

Totodată, Liviu Dragnea a solicitat Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să verifice facturile la gaze și electricitate, în condițiile în care taxa pe stâlp a dispărut.

„Taxa pe stâlp a dispărut și noi nu avem de gând să revenim la asta, ea a fost inclusă în preț incorect, după părerea mea, de către distribuitorii de energie electrică și gaze. Dispărând taxa pe stâlp, eu mă aștept ca factura la energie electrică și la gaze să scadă. Și îl rog pe președintele ANRE să se preocupe și să intervină imediat în acest subiect. De asemenea, îl rog să reanalizeze cu atenție prețul corect pentru distribuția de gaze naturale”, a arătat Dragnea.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'