După ce susținătorii lui Dacian Cioloș au ieșit din USR, partidul etichetat drept „neomarxist” de către adversarii politici se confruntă cu un nou val de plecări.
Frustrările s-au acumulat în partidul care a susținut în urmă fix cu un an de zile concedierea românilor ce refuză serul COVID-19. Astfel, joi, 27 octombrie, președintele USR Prahova, Mihai Polițeanu, a anunțat că demisionează alături de alți peste 100 de membri.
Potrivit lui Polițeanu, conducerea USR a pus filiala în subordinea PNL.
„Noi, cei peste 100 DE SEMNATARI ai acestei scrisori deschise, membri ai USR Prahova, AM DECIS ASTĂZI SĂ NE DĂM ÎMPREUNĂ DEMISIA DIN USR, având în vedere acapararea filialei de către un grup de oportuniști care, cu sprijinul activ al conducerii naționale a USR, au decis să pună filiala în subordinea PNL Prahova și a baronului Iulian Dumitrescu. MULȚI ALȚI COLEGI ÎȘI VOR DA DEMISIA INDIVIDUAL SAU SE VOR RETRAGE DEFINITIV DIN ACTIVITATEA FILIALEI”, a transmis Polițeanu pe Facebook.
Acesta a acuzat majoritatea din Biroul Național USR că promovează membri slugarnici, fără inițiative.
„Majoritatea din Biroul Național al USR și președintele Drulă au ales, fie din cinism politic, fie din lipsă de viziune, să pună pe primul loc promovarea unor indivizi obedienți echipei majoritare din Biroul Național al USR, dar și PNL-ului, în detrimentul democrației interne, valorilor și intereselor legitime ale USR în Prahova, dar și al votanților noștri”, adaugă deputatul.
Motivele demisiei au fost enumerate punct cu punct:
„1. Demiterea viceprimarului USR din Ploiesti, Magdalena Trofin, de către PNL, cu sprijinul al 3 consilieri municipali USR, care au acționat fără consultarea filialei sau a membrilor acestuia, dar cu protecția conducerii naționale (care a anulat decizia filialei județene de excludere din partid a celor 3);
2. Atitudinea de obediență și subordonare totale față de Iulian Dumitrescu, Roberta Anastase și PNL Prahova, promovată de echipa locală loială echipei Drulă/Barna/Botoș;
3. Falsificarea semnăturilor pe zeci de dosare de adeziune a unor potențial membri ai partidului, dar și tentativa de a aduce alți zeci de membri în USR cu ajutorul direct al PNL, cu scopul explicit de câștigare a puterii politice interne în favoarea echipei Barna/Drulă/Botoș, nesancționată, ba chiar încurajată de conducerea națională”, a transmis deputatul, în social media.
La alegerile europarlamentare din 2019, USR a obținut 22,3%. Potrivit ultimelor sondaje, partidul „progresiștilor” s-a prăbușit la 11%.