USR: Senatul încalcă legea prin amânarea desemnării reprezentanţilor societăţii civile în CSM

Uniunea Salvaţi România protestează faţă de decizia Biroului Permanent al Senatului prin care a fost prelungit termenul de depunere a candidaturilor din partea societăţii civile pentru cele două posturi vacante în Consiliul Superior al Magistraturii, USR precizând că termenul de depunere a expirat încă de anul trecut.
Filip Stan
23 ian. 2017, 15:48
USR: Senatul încalcă legea prin amânarea desemnării reprezentanţilor societăţii civile în CSM

”În cadrul procedurii de selecţie au fost deja înregistrate 7 candidaturi. Senatul avea obligaţia să nominalizeze 2 reprezentanţi ai societăţii civile în componenţa Consiliului Superior al Magistraturii dintre candidaturile deja înregistrate până la data prescrisă de art. 19 din Legea nr. 317/2004 care prevede că termenul pentru depunerea candidaturilor a expirat anul trecut, cu 2 luni înainte de expirarea mandatului membrilor CSM”, precizează grupul senatorial al USR.

Uniunea cere Biroului Permanent al Senatului să nu tergiverseze desemnarea celor doi membri ai CSM. ”Este inacceptabil ca tocmai Senatul să încalce legea. Cerem aşadar Biroului Permanent să revină asupra deciziei luate şi să nominalizeze de îndată cei 2 reprezentanţi ai societăţii civile, dintre candidaturile existente”, se arată în comunicatul USR.

De asemenea, un număr de 27 de organizaţii neguvernamentale protestează faţă de decizia Senatului de a prelungi termenul de depunere a candidaturilor pentru cele două locuri de reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), susţinând că hotărârea încalcă legea, care nu permite nicio prelungire de termen.

„Senatul României a prelungit ilegal termenul de depunere a candidaturilor pentru cele două locuri de reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, deşi avea deja mai mulţi candidaţi propuşi încă din 2016, din care putea alege doi înainte de constituirea noului CSM”, susţin cele 27 de organizaţii, cerând Senatului desemnarea de urgenţă a celor doi reprezentanţi în CSM.

Semnatarii protestului arată că legea prevede că depunerea candidaturilor se face cu mininimum două luni înainte de expirarea mandatului membrilor CSM.

„Articolul 19 din Legea nr. 317/2004 privind CSM prevede, în mod imperativ, că depunerea candidaturilor la Biroul permanent al Senatului se face cu minimum două luni înainte de expirarea mandatului membrilor CSM. În acest sens, întrucât mandatele membrilor CSM expirau la finele anului 2016, entităţile prevăzute de lege au  depus în anul 2016, în termenul legal, mai multe propuneri de candidaţi, iar Senatul a întocmit şi publicat pe site-ul propriu lista nominală a acestora”, menţionează reprezentanţii celor 27 de ONG-uri.

Ei mai arată că, în loc să aleagă cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, Senatul a decis, în 16 ianuarie, să prelungească termenul de depunere a candidaturilor.

„Această hotărâre încalcă în mod vădit legea, care nu permite nicio prelungire de termen. În cauza de faţă, termenul a expirat anul trecut, în 2016, cu două luni înainte de expirarea mandatului membrilor CSM, astfel cum prevede art. 19 din Legea nr. 317/2004”, susţin semnatarii protestului.

Ei consideră că măsura luată de Senat ar crea suspiciunea că termenul a fost prelungit pentru a fi adăugaţi în lista definitivă candidaţi ce ar putea fi favorizaţi.

„Măsura nelegală luată de Senat creează, în mod rezonabil, suspiciunea că termenul  a fost prelungit pentru adăugarea în lista deja definitivată/încheiată a unui/unor candidaţi ce par favorizaţi prin încălcarea legii de către biroul permanent al Senatului”, spun autorii protestului.

Ca atare, ei cer Senatului să revină asupra hotărârii de prelungire a termenului de depunere a candidaturilor şi să-i aleagă pe cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul CSM dintre candidaţii înscrişi în termenul legal şi menţionaţi pe lista întocmită şi publicată pe site-ul Senatului.

Semnatarii protestului sunt: APADOR-CH, Centrul de Resurse Juridice, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics, Centru pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Inovare Publică, Expert Forum, Human Catalyst, Centrul European pentru Educaţie Juridică, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, ActiveWatch, Asociaţia Funky Citizens, Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21, Greenpeace Romania, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Academia de Advocacy, CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică, Centrul de Investigaţii Media, Grupul pentru Democratie Independentă Plenum, CENTRAS, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Societatea Academică din România, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD), Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie (VeDem Just), Consiliul Tineretului din România (CTR), Platforma Unionistă „Acţiunea 2012” şi Asociaţia „21 Decembrie 1989”.

Senatul a publicat anul trecut lista reprezentanţilor societăţii civile care candidează pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Documentul cuprinde şapte nume, Victor Alistar, Antonie Popescu, Mădălina Tomescu, Marian Dragoş Rădulescu, Ion Radu Motica, Romeu Chelariu şi Răzvan Codru Vrabie, dintre care Comisia juridică a Senatului va propune plenului doi candidaţi.

Victor Alistar este propus pentru funcţia de membru al CSM de Transparency International Romania, organizaţie în care ocupă funcţia de director executiv, şi susţinut de Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului (GRADO).

Alistar este, din 2000, conferenţiar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, iar din 2015 reprezentant al societăţii civile în Consiliul Economic şi Social.

Antonie Popescu este propus în CSM de Fundaţia Centrul de Resurse Juridice şi susţinut de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Popescu este avocat în cadrul Baroului Bucureşti. În perioada 1998 – 2002, Antonie Popescu a fost expert parlamentar la Camera Deputaţilor şi consilier guvernamental la Secretariatul General al Guvernului.

Mădălina Tomescu a fost propusă în CSM de Centrul European pentru Promovarea Nediscriminării şi Egalităţii de Şanse – NEDES 2104+, al cărei preşedinte este, şi susţinută de Asociaţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului (AEPADO).

Tomescu este profesor de Cultură Civică la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”.

Marian Dragoş Rădulescu este propus ca membru în CSM de Forumul Regional pentru Drepturile Omului şi susţinut de aceeaşi organizaţie.

Rădulescu este profesor de drept la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”.

Ion Radu Motica a fost propus în CSM de Uniunea Naţională a Notarilor Publici, Ordinul Consilierilor Juridici din România, Baroul Timiş, Colegiul Consilierilor Juridici al judeţului Timiş, Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, Facultatea de Drept a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu şi Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Candidatul este susţinut de Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Motica este profesor universitar consultant la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara.

Romeu Chelariu a fost propus în CSM de Fundaţia „Camera de Arbitraj şi Mediere” din Iaşi.

El este, din 2008, arbitru certificat şi înregistrat în Tabloul Arbitrilor la Tribunalul Internaţional de Arbitraj Judiciar. Ocupă şi funcţia de preşedinte al Camerei Jurisdicţionale de Arbitraj din România. Tot din 2008, Chelariu este mediator autorizat de Consiliul de Mediere şi vicepreşedinte al Camerei Mediatorilor din România.

Răzvan Codru Vrabie este propus în CSM de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR – CH) şi susţinut de aceeaşi organizaţie.

Vrabie este cercetător în ştiinţe politice şi juridice, trainer consultant în domeniul bunei guvernări şi al reformei administraţiei publice.

Noul Consiliu Superior al Magistraturii, validat de Senat în urma alegerilor din iunie-decembrie 2016, s-a întrunit, în 6 ianuarie, în prima şedinţă.

Noii membri ai CSM sunt: Simona Camelia Marcu – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Mariana Ghena – ICCJ, Lia Savonea – Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ – Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş – Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag – Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina – Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan – Judecătoria Timişoara, Mihai Bogdan Mateescu – Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Codruţ Olaru – Parchetul de pe lângă ICCJ, Cristian Mihai Ban – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac – Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Tatiana Toader – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

CSM este format din 19 membri, dintre care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi sunt validaţi de Senat.

Din Consiliu mai fac parte doi reprezentanţi ai societăţii civile, care participă numai la lucrările în plen şi trei membri de drept ai Consiliului, respectiv ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general. Mandatul membrilor CSM are o durată de şase ani şi nu poate fi reînnoit.

DailyBusiness
Lidia Fecioru, remediul natural pentru a preveni răcelile și probleme digestive. Nu mai arunca cojile de la portocale și mandarine
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Cum să adormi repede și să ai un somn odihnitor. Ce este musai să ai în dormitor
Capital.ro
Victorie imensă pentru Călin Georgescu. A venit verdictul astăzi, 27 ianuarie
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Adevarul
Istoria clanului Remmo, cea mai temută organizație criminală din Germania. Legătura cu furtul tezaurului dacic din Olanda
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
Alertă! Coca-Cola dispare din magazine. Conține un produs periculos
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Toată țara îl plânge. Nu va fi uitat niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Temperaturile ridicate ar putea duce la creșterea mortalității cu 50% în Europa până la sfârșitul secolului
MediaFlux
Horoscopul lunii Februarie 2025. Zodiile cărora le surâde, din plin, norocul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid