„În momentul de faţă avem o OUG prin care Liviu Dragnea în mod explicit tocmai şi-a concediat procurorii din dosarul Tel Drum, este un rezumat clar şi plastic a ceea ce se întâmplă. DNA a fost pus pe butuci, iar acest lucru nu poate să rămână în această formă. dDin acest motiv, parlamentarii USR vor merge dla Avocatul Poporului şi îi vom solicita să atace în mod expres această OUG la CCR. (…) Prin această OUG, DNA, o instituţie care trebuia să fie independentă, devine doar o instituţie aflată la discreţia ministrului Justiţiei, devine o instituţie nefuncţională”, a declarat miercuri în Parlament preşedintele USR, Dan Barna.
La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a explicat că şi preşedintele CSM poate sesiza Curtea cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între puterea executivă şi cea judecătorească, la fel cum are şi şeful statului această posibilitate.
De asemenea, deputatul a spus că actul normativ adoptat de Guvern încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, în condiţiile în care Parlamentul a adoptat deja o serie de modificări la cele trei legi ale Justiţiei, iar acum Guvernul dă o Ordonanţă pentru alte modificări.
„Prin această OUG se afectează regimul juridic de funcţionare a Minsiterului Public. Nu se justifică nici urgenţa unei asemenea măsuri. OUG prevede inclusiv o aplicare retroactivă a ei, adică afectează şi procurorii care sunt încă în mandat, pe care l-au obţinut în mod legal atunci. Încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, pentru că doar ce s-a votat în Parlament o lege de modificare a acestor legi ale Justiţiei, iar fără justificare, după o perioadă scurtă de timp, vine Guvernul şi modifică ceea ce a spus Parlamentul”, a spus Stelian Ion.
El a subliniat că Avocatul Poporului trebuie să facă ceva în acest sens, nu să privească nepăsător, pentru că dacă face asta, înseamnă că nu-şi repsectă funcţia şi face jocul celor de la putere.
Întrebaţi cum văd faptul că Victor Ciorbea a intrat în concediu timp de două săptămâni, parlamentarii USR au pus că instituţia Avocatului Poporului „nu poate fugi” şi că un înlocuitor al lui Victor Ciorbea trebuie să ia nişte decizii.
Ordonanţa de Urgenţă privind legile justiţiei a fost publicată în Monitorul Oficial marţi, la peste 24 de ore după ce a fost adoptată în Guvern.
Actul normativ stabileşte că, pentru a fi promovaţi la PICCJ, ”procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător , cel puţin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”.
Procurorul general, şefii DNA şi DIICOT, prim-adjuncţii şi adjuncţii acestora, precum şi şefii de secţii ai acestor parchete sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea ministruluI Justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a CSM, dintre procurorii cu o vechime minimă de 15 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Până acum, şefii de secţii erau numiţi de Secţia de procurori a CSM.
Audierea candidaţilor de către ministrul justiţiei va fi transmisă live, pe pagina MJ.
Pentru a fi numiţi în cadrul DIICOT sau DNA, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop.
OUG stabileşte că ”reprezentanţii societăţii civile participă, cu drept de vot, la lucrările plenului CSM”.
Actul normativ mai prevede că ”ministrul Justiţiei poate sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori”.
Un membru CSM va putea fi revocat dacă Secţia corespunzătoare a CSM a constatat, pe baza raportului IJ, că persoana în cauză ”nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod necorespunzător, în mod grav, repetat şi nejustificat, atribuţiile prevăzute de lege”.
Procurorii din toate parchetele rămân în funcţii numai dacă îndeplinesc condiţiile din noile prevederi legale.
OUG a intrat în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial.