USR sesizează Avocatul Poporului cu privire la OUG privind modificarea legilor Justiţiei

Parlamentarii USR au anunţat miercuri că vor sesiza Avocatul Poporului în legătură cu OUG privind legile Justiţiei, cerând instituţiei să atace actul normativ la Curtea Constituţională (CCR). USR susţine că Ordonanţa afectează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, în condiţiile în care Parlamentul a adoptat deja nişte modificări la legile Justiţiei, iar Guvernul dă şi el o OUG în acest sens. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-ar afla în concediu pentru două săptămâni.
Ionela Marcu
17 oct. 2018, 10:15
USR sesizează Avocatul Poporului cu privire la OUG privind modificarea legilor Justiţiei

„În momentul de faţă avem o OUG prin care Liviu Dragnea în mod explicit tocmai şi-a concediat procurorii din dosarul Tel Drum, este un rezumat clar şi plastic a ceea ce se întâmplă. DNA a fost pus pe butuci, iar acest lucru nu poate să rămână în această formă. dDin acest motiv, parlamentarii USR vor merge dla Avocatul Poporului şi îi vom solicita să atace în mod expres această OUG la CCR. (…) Prin această OUG, DNA, o instituţie care trebuia să fie independentă, devine doar o instituţie aflată la discreţia ministrului Justiţiei, devine o instituţie nefuncţională”, a declarat miercuri în Parlament preşedintele USR, Dan Barna.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a explicat că şi preşedintele CSM poate sesiza Curtea cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între puterea executivă şi cea judecătorească, la fel cum are şi şeful statului această posibilitate.

De asemenea, deputatul a  spus că actul normativ adoptat de Guvern încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, în condiţiile în care Parlamentul a adoptat deja o serie de modificări la cele trei legi ale Justiţiei, iar acum Guvernul dă o Ordonanţă pentru alte modificări.

„Prin această OUG se afectează regimul juridic de funcţionare a Minsiterului Public. Nu se justifică nici urgenţa unei asemenea măsuri. OUG prevede inclusiv o aplicare retroactivă a ei, adică afectează şi procurorii care sunt încă în mandat, pe care l-au obţinut în mod legal atunci. Încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, pentru că doar ce s-a votat în Parlament o lege de modificare a acestor legi ale Justiţiei, iar fără justificare, după o perioadă scurtă de timp, vine Guvernul şi modifică ceea ce a spus Parlamentul”, a spus Stelian Ion.

El a subliniat că Avocatul Poporului trebuie să facă ceva în acest sens, nu să privească nepăsător, pentru că dacă face asta, înseamnă că nu-şi repsectă funcţia şi face jocul celor de la putere.

Întrebaţi cum văd faptul că Victor Ciorbea a intrat în concediu timp de două săptămâni, parlamentarii USR au pus că instituţia Avocatului Poporului „nu poate fugi” şi că un înlocuitor al lui Victor Ciorbea trebuie să ia nişte decizii.

Ordonanţa de Urgenţă privind legile justiţiei a fost publicată în Monitorul Oficial marţi, la peste 24 de ore după ce a fost adoptată în Guvern.

Actul normativ stabileşte că, pentru a fi promovaţi la PICCJ, ”procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător , cel puţin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”.

Procurorul general, şefii DNA şi DIICOT, prim-adjuncţii şi adjuncţii acestora, precum şi şefii de secţii ai acestor parchete sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea ministruluI Justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a CSM, dintre procurorii cu o vechime minimă de 15 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Până acum, şefii de secţii erau numiţi de Secţia de procurori a CSM.

Audierea candidaţilor de către ministrul justiţiei va fi transmisă live, pe pagina MJ.

Pentru a fi numiţi în cadrul DIICOT sau DNA, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop.

OUG stabileşte că ”reprezentanţii societăţii civile participă, cu drept de vot, la lucrările plenului CSM”.

Actul normativ mai prevede că ”ministrul Justiţiei poate sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori”.

Un membru CSM va putea fi revocat dacă Secţia corespunzătoare a CSM a constatat, pe baza raportului IJ, că persoana în cauză ”nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod necorespunzător, în mod grav, repetat şi nejustificat, atribuţiile prevăzute de lege”.

Procurorii din toate parchetele rămân în funcţii numai dacă îndeplinesc condiţiile din noile prevederi legale.

OUG a intrat în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Rabla 2025. Mașinile pentru care se elimină finanțarea în acest an. Mai mulți bani pentru vehiculele electrice
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Klaus Iohannis nu mai are scăpare: De neimaginat!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Un gest banal de la bloc, interzis. Mulți greșesc și riscă sancțiuni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A dispărut din România. Schimbare la plata cu cardul. Se aplică în toate magazinele din țară
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă