USR şi PLUS, contraofertă PNL cu variantele Cioloş sau Cîţu premieri, exclus Orban

Şedinţele separate ale forurilor de conducere ale celor două partide au loc după ce, anterior, în cursul zilei de miercuri s-a desfăşurat o reuniune a echipei de negociere a Alianţei USR-PLUS.
George Russo
16 dec. 2020, 19:43
USR şi PLUS, contraofertă PNL cu variantele Cioloş sau Cîţu premieri, exclus Orban

Conducerile USR și PLUS s-au întrunit miercuri seară pentru a decide mandatul cu care vor merge la negocieri, joi, cu PNL și UDMR.
La fel ca PNL, USR-PLUS are două variante, însă niciuna nu coincide cu cea a liberalilor.

Varianta 1: Florin Cîțu premier, șefia Camerei Deputaților – USR, șefia Senatutlui – PNL.
Varianta 2: Dacian Cioloș premier, șefia Camerei Deputaților – PNL, șefia Senatului – PNL.

Liderii USR s-au întrunit miercuri, de la ora 19,30 într-o şedinţă a Comitetului Politic al formaţiunii, au precizat surse politice, pentru Agerpres.

Tot miercuri seara se va desfăşura o şedinţă a Consiliului Naţional al PLUS, în cadrul căreia urmează să se discute inclusiv despre mandatul de negociere pentru zilele următoare.

Conform unui comunicat al USR PLUS, conducerea alianţei susţine varianta nominalizării lui Dacian Cioloş sau a lui Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru, dar consideră că un eventual nou Guvern condus de Ludovic Orban „nu răspunde aşteptărilor” electoratului de centru-dreapta.

USR-PLUS îşi exprimă în continuare disponibilitatea la negocieri

„USR PLUS îşi exprimă dorinţa şi disponibilitatea de a continua discuţiile asupra structurii şi programului unei guvernări pe baza unei majorităţi alături de PNL şi UDMR. Ambele variante de premier propuse de partide la consultările cu Preşedintele României, Dacian Cioloş din partea USR PLUS şi Florin Cîţu din partea PNL, au susţinere din partea noastră. Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcţia de premier şi neîndeplinirea angajamentelor luate faţă de USR PLUS, nu răspunde aşteptărilor electoratului de centru-dreapta care îşi doreşte un nou început şi o guvernare cu mandat reformist”, a precizat USR PLUS.

După şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, desfăşurată tot miercuri seară, Ludovic Orban a explicat că dacă Florin Cîțu nu ajunge premier, oferta PNL este ca președintele liberalilor să preia funcția de șef al cabinetului, iar actualul ministru de Finanțe să ajungă președinte al Senatului, eliberând, astfel, locul de ministru dorit de USR-PLUS.

”Avem o primă variantă cu Florin Cîțu premier și Ludovic Orban președinte al Camerei Deputaților. Acceptăm și varianta în care PNL să desemneze și premierul și președintele Senatului. Candidatul la funcția de premier este președintele PNL, iar candidat la șefia Senatului va fi Florin Cîțu.

Am stabilit că trebuie să respectăm principiile democratice și să fie o pondere proporțională cu voturile primite, PNL având o pondere de 55%.

Fiecare partid, pe baza criteriilor de integritate, de profesionalism, are dreptul de a-și desemna candidații pentru pozițiile pe care urmează pe care le ocupă. Nicio formațiune politică nu poate să desemneze un candidat al altui partid pentru o poziție care îi aparține. PNL își va desemna propriii reprezentanți.”, a spus Ludovic Orban.

Citeşte şi: Ludovic Orban: „Ori Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte al Camerei Deputaţilor, ori Orban premier şi Cîţu preşedinte la Senat”

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Un scenariu horror pentru șoferi. Cum rezolvă o mare criză
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!