USR solicită preşedintelui Iohannis retrimiterea în Parlament a Ordonanţei Cinematografiei

Uniunea Salvaţi România i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care îi cere să trimită Parlamentului la reexaminare legea de respingere a OUG 91/2016, argumentând că anularea prevederilor actului normativ adoptat de guvernul Cioloş ar însemna revenirea la legea din 2005, care nu mai corespunde nevoilor industriei cinematografice actuale, iar România va râmâne una din ultimele ţări europene în care coproducţiile sunt rareori încurajate prin suport financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei.
Filip Stan
31 mai 2017, 10:27
USR solicită preşedintelui Iohannis retrimiterea în Parlament a Ordonanţei Cinematografiei

USR explică faptul că respingerea OUG 91/2016 va afecta grav domeniul cinematografiei româneşti, ale cărei produse au adus ţării noastre, în ultimii ani, prestigiu şi recunoaştere internaţională şi îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis retrimiterea în Parlament în vederea reexaminării.

”Ordonanţa de Urgenţă 91/2016 a fost adoptată în noiembrie 2016 în urma unui proces amplu de consultare cu reprezentanţii industriei cinematografice din România, care a durat aproape opt luni. Această consultare publică a inclus reprezentanţi de marcă ai cinematografiei româneşti, care au adus în ultimii ani o recunoaştere internaţională filmului românesc prin premiile obţinute la mari festivaluri internaţionale, precum Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Adrian Sitaru sau Florin Mihăilescu. Pe lângă zecile de reprezentanţi ai cinematografiei româneşti, Ministerul Culturii a inclus în procesul de dezbatere publică şi reprezentanţi ai industriei cinematografice din alte ţări europene, pentru a se asigura că actul normativ promovat este unul modern, în acord cu cele mai bune practici şi standarde internaţionale”, se arată în scrisoarea către preşedinte transmisă de USR.

Partidul condus de Nicuşor Dan argumentează că respingerea OUG 91/2016 înseamnă revenirea la legea din 2005, care nu mai corespunde nevoilor industriei cinematografice actuale. ”România va râmâne una din ultimele ţări europene în care coproducţiile sunt rareori încurajate prin suport financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei”, mai spun cei de la USR, potrivit News.ro.

Camera Deputaţilor a decis pe 23 mai, în calitate de for decizional, respingerea OUG 91/2016 privind cinematografia.

Ordonanţa a fost respinsă în pofida apelului a numeroşi cineaşti ca proiectul să fie aprobat.

Membri ai Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei şi cineaşti precum Nae Caranfil, Radu Muntean, Stere Gulea, Radu Jude şi Ada Solomon au solicitat, printr-o scrisoare deschisă, membrilor Camerei Deputaţilor neadoptarea proiectului de respingere a Ordonanţei de Urgenţă 91/2016 privind cinematografia şi întoarcerea proiectului de adoptare a acesteia la Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă pentru o dezbatere publică reală.

Înainte de votul plenului, regizorul Tudor Giurgiu a declarat, la Parlament, că a venit să protesteze faţă de o posibilă respingere în plenul Camerei Deputaţilor a OUG nr.91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia, acesta fiind nemulţumit de faptul că membrii Comisiei de cultură au dat un raport de respingere, fără niciun fel de consultare a celor din breaslă, ceea ce i se pare „o practică total aberantă”.

Întrebat dacă are speranţe că legea va fi rediscutată, Tudor Giurgiu a susţinut că, „într-un Parlament normal, probabil că ar rediscuta sau ar retrimite legea la comisie, dar şi aici e o atmosferă de zici că mergem la înmormântare”.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a afirmat, la rândul său, că un vot de respingere a OUG privind cinematografia este „cel puţin pripit, dacă nu fatal” pentru reforma în domeniu.

„Forma actuală a ordonanţei prevede o transparentizare a concursului de proiecte pentru finanţarea cinematografică. Propune două categorii noi de competiţie, una de filme de microbuget şi, prin amendament, o categorie de film experimental. Prevede posibilitatea de finanţare a tinerilor cineaşti pentru primul şi pentru al doilea film de lung-metraj. Prevede trecerea arhivei naţionale a cinematografiei din subordinea CNC în subordinea directă a Ministerului Culturii, ceea ce dă posibilitatea unei conservări mai bune a patrimoniului cinematografic”, a explicat fostul ministru al Culturii.

Vlad Alexandrescu a mai spus că ordonanţa prevede „lucruri importante cu privire la trecerea sălilor de cinematograf dezafectate din patrimoniul România Film către administraţia publică locală, cu obligaţia ca ei să le folosească într-adevăr pentru proiecţia de filme şi să le renoveze”.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind noua Lege a Cinematografiei, iniţiat în mandatul ministrului Corina Şuteu, care prevede colectarea mai multor taxe, a fost adoptat de Guvern pe 29 noiembrie 2016.

Proiectul s-a bazat pe activitatea unui grup de lucru format de reprezentanţi ai sectorului – din care au făcut parte, între alţii, regizorii Tudor Giurgiu, Florin Mihăilescu, Cristian Mungiu, Bogdan Mustaţă şi Paul Negoescu – şi a inclus mai multe reprize de consultări. proiectul a fost avizat de mai multe ministere şi instituţii cu mandat în domeniile vizate, între care Ministerul Justiţiei, Consiliul Legislativ şi Consiliul Concurenţei.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Ce a ajuns să facă Oana Zăvoranu. E foame mare de bani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul dentistei din Brăila! Aceasta ar fi fost ucisă de mafia basarabeană! Declarațiile făcute de rudele presupusului criminal
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Poliția britanică avertizează asupra influenței negative a lui Andrew Tate asupra tinerilor băieți
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!