USR vine cu o nouă propunere de modificare a Constituției: Până acum, s-a modificat doar o singură dată în 27 de ani

Deputatul USR, Claudiu Năsui, propune o nouă temă de revizuire a Constituției, în afara celor validate de cetățeni prin referendum. Năsui susține că în Constituție ar trebui impus principiul stabilității fiscale, pentru că în prezent este un haos total din cauza modificările succesive.
Romania TV
06 iun. 2019, 07:40
USR vine cu o nouă propunere de modificare a Constituției: Până acum, s-a modificat doar o singură dată în 27 de ani

„Ar trebui să introducem stabilitatea fiscală în constituție?

Constituția se modifică foarte greu. E nevoie de două treimi din ambele camere ale parlamentului și de un referendum validat. Până acum, s-a modificat doar o singură dată în 27 de ani de când o avem. Deci, dacă tot o modificăm, acum e momentul să discutăm ce modificări să facem.

Mai întâi, constituția ar trebui modificată în ceea ce privește temele care au fost deja validate la referendum. Aici am avea 6 modificări de făcut:
1) Maxim 300 de parlamentari. (89% Da)
2) Parlament unicameral. (78% Da)
3) Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. (85% Da)
4) Fără OUG-uri pe justiție. (86% Da)
5) Posibilitatea de a ataca OUG-uri în același fel ca legile. (86% Da)

Până aici toate modificările sunt deja validate de români. Nicio modificare de constituție nu le poate ignora.

Pe lângă acestea ar mai trebui să intre și „Fără Penali în Funcții Publice”. Articolul cu care nu am fi avut 2 ani și jumătate de luptă împotriva justiției și pentru care s-au strâns peste un milion de semnături în stradă.

Dar pe lângă toate aceste modificări care țin de justiție sau de organizarea statului, ar trebui să adăugăm ceva mai direct pentru români.

Avem nevoie de o justiție independentă, dar avem nevoie și de o economie prosperă. Iar o economie prosperă nu poate veni niciodată ca urmare a unui cadru fiscal haotic.

Acum câțiva ani, a fost introdus în codul fiscal principiul predictibilității fiscale. Absolut toți politicienii de la acea dată s-au bătut cu pumnul în piept: „Ce bine că în sfârșit vom avea un cod fiscal stabil și că nu îl vom mai modifica non-stop”.

Ce s-a întâmplat după aceea? Absolut nimic. Haosul fiscal a continuat bine mersi. Cu taxe noi introduse din scurt. Supra-acciza la carburant introdusă cu o lună înainte să intre în vigoare. OUG 114 a fost publicat pe 28 decembrie și introducea taxe noi de la 1 ianuarie. În 2018 au fost făcute 285 de modificări ale codului fiscal într-un an cu doar 249 zile lucrătoare.

Articolul privind stabilitatea fiscală din codul fiscal a devenit cel mai încălcat și ignorat articol din toată legislația română. Cum a fost posibil? Pentru că fiecare lege poate deroga de la altă lege. Nu poți împiedica legiuitorul cu legea. Astfel, fiecare modificare era făcută prin derogare de la articolul acela.

Și iată cum au clamat conceptul stabilității fiscale în mod ipocrit și nu l-au aplicat niciodată. Funcționează doar de ochii lumii.

Ați fi de acord să introducem în constituție următorul articol?

„Orice modificare sau completare a sarcinilor fiscale nu poate intra în vigoare mai devreme de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României. În cazul în care se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an și vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an.”

Este copia fidelă a articolului din codul fiscal care deși e în vigoare nu se aplică. Dacă e trecut în constituție nu se mai poate deroga de la el, nici prin altă lege nici prin OUG. Practic ne-am asigura, în sfârșit, că promisiunile politicienilor de stabilitate fiscală ar fi obligatorii.”, scrie Claudiu Năsui.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Orașul din România care a dispărut de pe fața pământului. A fost un loc prosper, preferat de negustori, dar din el a mai rămas doar temelia unei biserici
Capital.ro
Romania a pierdut o mare stea. A fost cea mai iubită prezentatoare. A încântat o țară întreagă vreme de trei decenii
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Catastrofă ecologică. A afectat România și două țări vecine
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat. A plecat de bunăvoie. Acum s-a aflat decizia
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Black Hawk avertizat înainte de coliziunea tragică cu un avion de linie
MediaFlux
BANI la buget. Soluția GĂSITĂ de Guvern, de care românii POT PROFITA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte