USR vrea ca spaţiul din jurul Parlamentului să fie deschis; petiţie publică pentru acest demers

Parlamentarii USR propun un proiect prin care spaţiul din jurul Palatului Parlamentului să fie deschis şi intenţionează ca luni să lanseze o petiţie publică pentru sprijinirea acestui demers.
Ionela Marcu
08 mart. 2018, 11:49
USR vrea ca spaţiul din jurul Parlamentului să fie deschis; petiţie publică pentru acest demers

„Este un proiect prin care USR îşi propune să transforme acest spaţiu civic al Parlamentului, al tradiţionalei Case a Poporului, într-un spaţiu al tuturor, într-un spaţiu modern, civic, aşa cum vedem în capitalele dezvoltate unde Parlamentul nu este ascuns după ziduri, ci este o clădire integrată perfect în urbanismul şi specificul locului.(…) În acest moment în Parlament este organizată şi o expoziţie cu planşele detaliate ale proiectului pe care îl propunem. Acest spaţiu poate deveni unul modern, în care să ne fie drag să venim şi să ne plimbăm în jurul clădirii”, a afirmat joi la Parlament, într-o conferinţă de presă, preşedintele partidului, Dan Barna.

Arhitectul Şerban Marinescu a explicat că proiectul Parcul Uranus pleacă de la discursul Cristinei Prună (n.r. deputat USR) din Parlament, din decembrie 2016, în care aceasta „cerea dărâmarea zidului dintre politicieni şi cetăţeni”.

„Parlamentul României este izolat de restul oraşului şi de restul cetăţenilor printr-un zid de 3 km lungime. Efectiv politicienii români s-au izolat în acest ‘oraş interzis’ de restul cetăţenilor. Sunt aproape 50 de hectare de teren în jurul Casei Poporului care sunt efectiv, în acest moment, complet irosite pentru oraş. Noi la USR credem că instituţiile publice au nevoie de spaţii publice. O Românie modernă şi democratică are nevoie de instituţii democratice şi deschise care au la rândul lor nevoie de spaţii democrative, deschise, accesibile, incluzive. Nu cred că putem să ne păcălim pe noi înşine că suntem democraţi în casa lui Ceauşescu şi în curtea lui Ceauşescu. Proiectul a fost făcut de o echipă de voluntari, arhitecţi urbanişti şi istorici din Copenhaga şi Bucureşti”, a spus Marinescu.

Potrivit acestuia, proiectul cuprinde o analiză a situaţiei în care Parlamentul „este efectiv izolat de restul oraşului prin acest zid”.

„Conţine şi o analiză a situaţiei existente şi a situaţiei în care Parlamentul este efectiv izolat de restul oraşului prin acest zid şi prin pază de securitate excesivă. Cuprinde exemple de alte Parlamente europene. În celelalte ţări, nu numai în Europa, dar şi în America, dar şi Canada, Parlamentele trăiesc în spaţii publice deschise. El nu e un proiect efectiv, noi nu spunem exact cum ar trebui făcute lucrurile, e doar o ilustrare a ceea ce am putea să facem dacă ne propunem să facem asta. Scopul nostru cu acest proiect este să strângem cât mai multă susţinere în jurul ideii că avem nevoie de aşa ceva. Vom lansa luni o petiţie publică în care invităm toţi cetăţenii să ni se alăture în acest demers”, a adăugat arhitectul. 

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Domnitorul român care a fost căsătorit cu propria mătușă. A avut 4 soții de-a lungul vieții
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Decizia se va aplica în curând. Ciolacu: Vor fi deduceri din impozit
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
S-au trimis ordine de încorporare. Sute de tineri, chemați în Armată
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Noi detalii în ancheta crimei din Brăila! Dentista Marin Gavril ar fi fost ucisă pentru că nu i-a tratat suspectului măseaua care îl durea
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de apartamente, case și mașini. Toți vor fi verificați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Ucraina a suspendat tranzitul de ţiţei către Ungaria şi Slovacia, respectând sancţiunile, nu pentru a şantaja, susţine Kievul
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!