Hotărât să relanseze tradiția cultivării usturoiului în apropiere de Râmnicu Sărat, Valentin Jecu a apelat în urmă cu cinci ani la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare în Legumicultură din Buzău.
Cercetătorii de acolo au reușit să preia soiurile locale, pe cale de dispariție și să dezvolte altele noi. Dintre acestea, usturoiul Benone a fost deja omologat și este aproape gata să ajungă pe mesele românilor.
Citeşte şi: Benone Sinulescu, dezvăluiri despre Cornelia Catanga: „Şi-a prevestit moartea”
Anul acesta a înființat o cultură de 15 hectare cu acest soi și se așteaptă la o recoltă foarte bună.
„Acest soi de ustoroi a fost botezat după numele îndrăgitului solist de muzică populară, Benone Sinulescu. Nea Beni s-a bucurat când a aflat că numele său este atribuit unui soi local de usturoi. De altfel, între cercetătorii buzoieni și nea Beni există o relație de prietenie strânsă„, spune Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea de Cercetare Buzău, potrivit Infobaragan.ro.
Usturoiul Benone va fi ambalat în plase de rafie, în cantități mici, pentru a rezista multe luni în condiții minime de păstrare.
Pentru noul sortiment, fermierul din comuna Râmnicelu a primit deja comenzi de la câțiva producători buzoieni de cârnați de Pleșcoi, dar și de la un supermarket din Vrancea. Soiul de ustoroi Benone a ajuns la cultivatori din întreaga țară.
https://www.youtube.com/watch?v=Wuf06Y30dv0&t=32s