Contractul pentru implementarea Sistemului integrat de management informatizat al transportului public, sistem integrat de ticketing și informare a călătorilor și supraveghere video a fost semnat la sfârșitul lunii februarie. Finalizarea proiectului, atribuit prin licitație publică, este estimată pentru primăvara anului 2016, valoarea contractului fiind de 9,3 milioane euro. Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, bugetul orașului Burgas și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Scopul principal al proiectului este de a optimiza și eficientiza sistemul de transport în comun, precum și de a crește confortul și siguranța călătorilor.
În prezent, regia de transport Burgasbus funcționează cu bilete de hârtie și abonamente lunare sau săptămânale. Soluția pe care UTI o propune constă din implementarea mai multor sisteme integrate: taxare automată, management al vehiculelor de transport public (inclusiv prioritizarea accesului acestora în trafic), informarea călătorilor în timp real în stațiile de autobuz, supraveghere video în vehiculele de transport în comun, în stații și în intersecții, managementul datelor colectate (analiza, procesarea și arhivarea informațiilor).
„Suntem bucuroși că vom dezvolta încă un proiect important în Bulgaria, prin care ne consolidăm poziția pe piața locală de soluții ITS și care ne confirmă adaptabilitatea soluțiilor noastre la orice piață. Vom contribui la transformarea Burgasului într-un oraș inteligent, adaptat cerințelor de modernizare a transportului în comun atât de necesar pentru un oraș cu potențial turistic mare.”, declară Mihail Tănăsescu, Vicepreședinte UTI.
Beneficiile proiectului vor fi importante atât pentru locuitorii municipiului Burgas, prin creșterea atractivității, siguranței și confortului sistemului de transport în comun, cât și pentru autorități prin reducerea fraudei, eficientizarea operării sistemului de transport și a activităților comerciale și generarea de instrumente care să asigure extinderea facilă a ofertei tarifare cu noi titluri de călătorie și adaptarea titlurilor tarifare la situația existentă.
O nouă sucursală UTI în Bulgaria
Bulgaria reprezintă o piață de interes major pentru UTI. UTI a implementat deja proiecte reprezentative pe piața bulgară: sistemul de balizaj al pistei aeroportului din Varna, soluții de securitate comercială pentru Metro și H&M Sofia, cardurile pentru tahograful digital, mentenanța sistemului de semaforizare din Sofia, implementat în colaborare cu Innovative Traffic Systems Bulgaria.
De altfel, UTI este în curs de a deschide o sucursală în Bulgaria care va avea ca obiective dezvoltarea de proiecte IT, de securitate, de instalații și facility management.
Prin soluțiile oferite sub umbrela smart city, UTI va contribui la transformarea orașelor din Bulgaria în orașe inteligente adaptate standardelor de viață actuale.
Unul dintre obiectivele strategice ale UTI este de a-și extinde prezența pe piețele internaționale, având sucursale în Polonia, Azerbaidjan, Moldova, și de a-și completa portofoliul de proiecte implementate în străinătate.