Considerat „Oscarul pentru mediu”, Energy Globe Awards este cea mai prestigioasă distincție internațională care se acordă anual, din 1999, la nivel național și global, proiectelor din domeniul sustenabilității. Anunțul a fost făcut luni, în cadrul unei ceremonii găzduite de Ambasada Austriei.
Proiectul ”Biomasa înlocuiește lemnul de foc” urmărește valorificarea deșeurilor agricole și utilizarea lor pentru încălzirea clădirilor din comuna Vlad Ţepeş, județul Călărași. Cu ajutorul unei instalații de brichetare, deșeurile de paie – care în mod normal nu sunt valorificate energetic și sunt arse pe câmp – devin o prețiosă materie primă și servesc drept combustibil.
Instalația poate acoperi întreg necesarul pentru încălzirea celor peste 1.100 de gospodării ale comunei, ce consumă anual până la 2.000 de tone de lemn. Proiectul a fost însoțit de instruiri, discuții publice, materiale informative despre utilizarea brichetelor din paie, problematica schimbărilor climatice și utilizarea energiilor regenerabile.
”Energy Globe Award este o inițiativă care inspiră și motivează oameni din toată lumea și suntem mândri că facem parte din această comunitate. În România, multe resurse sunt irosite – este și cazul biomasei din agricultură. Prin acest proiect i-am făcut pe oameni să înțeleagă că astfel de sunt, de fapt, o resursă energetică prețioasă, de care comunitățile agricole rurale pot profita”, a declarat președintele TERRA Mileniul III, Lavinia Andrei.
Proiectul are și o componentă caritabilă, deoarece o parte din brichetele fabricate sunt donate pentru a asigura încălzirea școlii din comună. Cu o producție de cca. 2.500 tone de brichete pe an, instalația oferă și posibilitatea de a dezvolta o nouă întreprindere socială locală.
„În România mai există încă sate care nu sunt legate la sistemul de încălzire cu gaz metan, iar încălzirea se face cu sobe de lemne. Prin acest proiect, comunitatea din Vlad Țepeș va beneficia de încălzire ieftină, folosind o resursă accesibilă și economisind masa lemnoasă. Deoarece autoritățile locale sunt angrenate în proiect, acesta este realizabil pe termen lung și e ușor de replicat”, a declarat Rudolf Lukavsky, consilier comerical în cadrul Ambasadei Austriei la București.
Aproximativ 800 de proiecte din peste 150 de țări sunt înscrise anual în competiția Energy Globe Awards, la categoriile Pamânt, Foc, Apă, Aer și Tinerețe. Anul acesta, premiile vor fi anunțate oficial în cadrul Global Best Practice Week, ce va începe de Ziua Mediului, în data de 5 iunie 2012. Printre celebritățile care au prezentat până acum aceste premii se numără Mihail Gorbaciov, José Manuel Barosso, Kofi Annan, Alanis Morissette și Nigel Kennedy.
TERRA Mileniul III este o organizație neguvernamentală, independentă politic, non-profit, de protecție a mediului, ce promovează programe de dezvoltare sustenabilă la nivel național și internațional în domeniile energiei, transportului și schimbărilor climatice.