În momentul în care uzi tigaia cu apă rece chiar dacă e încă fierbinte este generat un şoc termic, iar acest lucru poate duce la stricarea acestui obiect frecvent folosit în bucătărie. Acest obicei greşit poate distruge chiar şi tigăile scumpe. Iată câteva sfaturi pentru a curăţa tigaia după ce este folosită în bucutărie.
De regulă, metalul se dilată atunci când este încălzit. Se întâmplă şi cazul oalelor şi tigăilor care sunt fabricate cel mai frecvent din oţel inoxidabil şi aluminiu. De asemenea, acestea pot avea un strat antiaderent sau unul emailat. E bine să ştiţi că fiecare dintre aceste materiale se dilată și se contractă la temperaturi diferite.
Schimbarea are loc treptat şi de cele mai multe ori acest lucru nu este observat. Atunci când încălziţi tigaia pe aragaz sau o lăsaţi să se răcească pentru a ajunge la temperatura camerei în mod normal, stratul de metal se dilată împreună.
Introducerea tigăii fierbinţi în apă rece înseamnă o schimbare bruscă de temperatură, iar acest lucru o poate deforma. Cu cât diferența de temperatură este mai mare, cu atât șocul este mai mare. Chiar și o cantitate mică de apă rece pe fundul chiuvetei poate face ca tigaia să se deformeze, să se spargă, să se crape sau să se ciobească, conform Playtech.
Citeşte şi: Gigi Becali îi construieşte un palat fiice sale, Teodora. Cum va arata construcţia faraonică din Pipera FOTO
„Dacă o tigaie fierbinte este plasată sub apă rece, se poate produce un șoc termic, care poate distruge o tigaie. Prin scăderea rapidă a temperaturii unei tigăi, pot apărea deformări și crăpături.
Dacă apare deformarea, fundul tigăii va deveni neuniform. Astfel, tigaia nu se va așeza uniform pe aragaz. În plus față de deformare, pot fi prezente puncte calde și reci dacă tigaia este folosită din nou, nefiind încălzită și nici gătită uniform. Lăsați întotdeauna tigăile să se răcească în mod natural înainte de a le curăța cu apă rece”, spun specialiștii.
Atunci când foloseşti o tigaie deformată, preparatele nu se vor găti uniform. Uleiul se va aduna astfel doar într-o parte a vasului şi vei întâmpina probleme să-l aşezi pe o suprafaţă plată, pe aragaz. Dacă tigaia nu se va deforma, sunt şanse ca finisajul să se desprinsă din aceeaşi cauză – şocul termic. Smalţul ciobit sau alt tip de material din care e realizată suprafaţa antiaderentă ar putea ajunge în mâncare.
Pentru a evita deteriorarea rapidă, cel mai indicat ar fi să lăsaţi tigaia să se răcească treptat pe aragaz. Așezați tigaia pe un trepied sau pe o altă suprafață rezistentă la căldură.
Dacă folosiți blaturile de granit, asigurați-vă că le ștergeți mai întâi pentru a nu lăsa tigaia să stea din greșeală într-o baltă de apă.
După ce o lăsați să se răcească pentru scurt timp, puteți accelera procesul de răcire adăugând cantități mici de apă călduță. Dacă v-ați deformat accidental tigaia, s-ar putea să fiți nevoiți să găsiți un înlocuitor.