Va aduce poştaşul A 13-A PENSIE în decembrie? Ce prevede noua lege a pensiilor

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunţat la România TV că punctul de pensie va ajunge la 1775, începând de la 1 septembrie 2020. În ceea ce priveşte a 13-a pensie, deşi asociaţiile de pensionari au solicitat acest lucru, ea nu este prevăzută în noua lege a pensiilor.  
Filip Stan
14 oct. 2019, 05:15
Va aduce poştaşul A 13-A PENSIE în decembrie? Ce prevede noua lege a pensiilor

Ministrul Muncii a anunţat, în exclusivitate la România TV, că asociaţiile de pensionari au solicitat neimpozitarea pensiilor de sub 100 de milioane de lei vechi şi acordarea celei de-a 13-a pensii în luna decembrie.

Marius Budăi a precizat la România TV că, din septembrie 2020, punctul de pensie va crește în schimb de la 1265 de lei la 1775 de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 40%.

„Am spus că avem bani pentru toate majorările. Faptele au vorbit. Nu am zis că legea pensiilor e uşor de pus în practică, dar nici nu e o lege la care să renunţăm (…) De la 1 septembrie, punctul de pensie o să aibă o altă valoare, de la 1 septembrie o să fie de 1775”, a declarat Budăi la România TV.

Cu cât vor creşte pensiile în 2020. Calculează singur ce pensie vei avea

„Dacă ei (n.r. PNL) au spus aşa, să-şi asume public. Noi spunem că avem nevoie de creşteri. Nu e uşor de pus în aplicare. Suntem foarte atenţi cu ce se întâmplă în jurul nostru. Vorbesc mereu cu Dăncilă şi Teodorovici. Avem specialişti în partid şi determinare să o facem”, a mai spus ministrul.

Clarificările ministrului Muncii vin în contextul în care Teodor Stolojan a declarat că mărirea punctului de pensie cu 40%, prevăzută în lege de PSD, nu are acoperire și nu se justifică.

Stolojan trage un semnal de alarmă: Mărirea punctului de pensie nu are acoperire şi nu se justifică

Începând din septembrie 2019, a intrat în vigoare noua Lege a pensiilor. Una dintre modificările importante este modul de acordare și de calculare a pensiei minime.

Noua lege spune că cei cu o vechime de minimum 15 ani vor primi 45% din slariul minim brut pe țară. La această sumă se adaugă câte 1% pentru fiecare an în plus la vechime.

La această oră, pensionarii care au o vechime între 10 și 15 ani, primesc numai 40% din salariul minim brut pe economie, aceștia beneficiind și ei câte 1% adăugat pentru fiecare an de vechime în plus.

„Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, se spune în noua Lege a pensiilor.

CE SPUNEA LIA OLGUŢA VASILESCU despre a 13-a pensie

„Noi am lucrat cu Comisia de prognoză, care în ultimii 25 de ani nu a dat greş niciodată, faţă de FMI sau CE, care au dat estimări greşite. Aceste pensii vor putea să fie susţinute aşa cum le-am pus noi, dar e adevărat că ieri am avut o discuţie cu pensionarii, care au mai venit şi cu alte doleanţe, să se renunţe la impozitarea pensiilor până la o sumă de 100 de milioane de lei vechi, să se acorde a 13-a pensie, foarte multe doleanţe…am făcut pe loc nişte calcule. Am adunat tot ce consideră că trebuie modificat, pentru că degeaba facem o lege frumoasă, dar care să nu poată fi aplicată, iar ei au fost de acord că varianta noastră e mulţumitoare, e maximum din cât poate să dea statul la acest moment”, a spus ministrul Muncii când se lucra la noua lege a pensiilor.

Apare a treia pensie în România, proiectul a fost adoptat de Senat

Proiectul de lege privind pensiile ocupaţionale a fost adoptat de către senatori. Pentru a deveni realitate, proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de preşedintele Iohannis şi apoi publicat în Monitorul Oficial. Pensiile ocupaţionale sunt o formă de pensie suplimentară care poate fi acordată de către angajatori, iar proiectul de lege pentru care senatorii şi-au dat girul vizează transpunerea în legislaţia românească a unor directive europene.

Pensia ocupaţională ar urma să fie facultativă, iar schema de pensii va fi stabilită de fiecare angajator care doreşte să ofere aceste beneficii salariaţilor. Proiectul de act normativ prevede că un fond de pensii se poate organiza doar la iniţativa unui administrator autorizat, iar fondul va putea include angajatii unei singure firme sau ai mai multor firme.

Atât angajatorul, cât şi angajatul vor putea contribui la fondul de pensie ocupaţională. Un angajator care doreşte să ofere pensii ocupaţionale trebuie să le ofere tuturor angajaţilor şi să vireze contribuţiile necesare. Acestea pot fi diferite, în funcţie de vechimea, funcţia sau salariul angajaţilor. Este important de menţionat că un angajat nu poate fi obligat să contribuie la acest fond de pensii. În plus, angajatorul trebuie să aibă acordul scris al angajaţilor pentru a le reţine bani acestora pentru contribuţia la un fond de pensii ocupaţionale.

Proiectul de lege stabileşte că banii vor fi vărsaţi la un fond de pensii ocupaţionale pe conturi individuale, astfel că un participant se poate transfera la un alt fond de pensii ocupaţionale sau facultative, fără vreo penalizare.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios