După începerea operațiunii speciale a armatei ruse în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, forțe cecene voluntare s-au alăturat luptei de partea ucraineană, reaprinzând flacăra ostilității nu numai față de Rusia, ci și față de Vladimir Putin. „Cunoaștem pozițiile inamicului, unde se află bazele militare rusești”, a spus Islam Belokiev, purtătorul de cuvânt al batalionului Şeicul Mansur, într-un mesaj video obținut de Fox News. „Am împărțit Republica Cecenă Icikeria în trei fronturi și 16 sectoare”, a adăugat el, anunțându-și planul de a lupta din nou pentru independența Ceceniei.
Rezistența cecenă la stăpânirea Rusiei datează de secole, iar cererile pentru independență au început cu mai bine de 30 de ani în urmă, după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. O autonomie largă a fost acordată printr-un acord de pace semnat de președintele rus de atunci, Boris Elțin, după ce un război brutal, între 1994 şi 1996, a devastat republica. Un al doilea război cecen a izbucnit în 1999, după instalarea lui Putin în funcţia de prim-ministru.
Se estimează că aproximativ 160.000 de oameni au fost uciși în ambele campanii, deși cifrele exacte rămân neclare.
Cel puțin două batalioane cecene de voluntari, inclusiv soldați veterani din primul și al doilea război cecen, au pus mâna pe arme anul acesta, pentru a lupta împotriva Rusiei în Ucraina, inclusiv Batalionul Şeicul Mansur și Batalionul Djohar Dudaev. Ambele grupuri l-au condamnat vehement pe preşedintele Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, care a fost numit în această funcție de Putin în 2007 și care susține conflictele Rusiei cu Kievul.
Purtătorul de cuvânt al batalionului Şeicul Mansour a declarat că gruparea de rezistență a împărțit Cecenia în trei sectoare și a susținut că a început să lucreze cu populația locală „pentru a afla mișcarea trupelor inamice, tipul de transport, tipul de arme, numărul de trupe și cantitatea de arme”.
Citeşte şi Der Spiegel: Documente confidenţiale au fost găsite în coşul de gunoi de cângă casa lui Olaf Scholz
Fox News nu a putut confirma în mod independent afirmațiile, dar Rebecca Kofler, expert rus și fost ofițer de informații în doctrina și strategia rusă pentru Agenția de Informații pentru Apărare (DIA), a spus că ar putea servi drept strategie pentru a descuraja efortul de război al lui Putin în Ucraina. Nu este clar dacă forțele de voluntari ceceni stabilesc strategii cu Kievul prin crearea unui al doilea front, dar Kofler a remarcat că acest al doilea front va solicita suplimentar forțele lui Putin.