Din cauza pericolelor care apar in timpul condusului, exista cateva practici orientative care te pot ajuta sa fii in siguranta in masina. Regulile standard, cum ar fi oprirea la semafor sau la indicatoarele rutiere, sunt doar o parte ce asigura siguranta cand conduci.
Regula de doua secunde in condus, spune ca nu trebuie sa fii niciodata mai aproape de 2 secunde, de masina din fata ta. Asta pentru ca, daca masina din fata ta va frana brusc, tu vei avea doua secunde in care sa opresti masina, astfel prevenind un accident. Desi pare foarte simplu, exista cateva scenarii – ploaie, zapada si blocaje in trafic – care pot complica situatia.
Regula de doua secunde a fost creata pentru a te ajuta sa conduci intr-un mod sigur, controlat. Aplicand regula celor doua secunde sau mai mult, in spatele altei masini, iti asigura posibilitatea de a avea o vedere mai larga asupra drumului din fata ta. Aceasta regula te ajuta sa fii in siguranta, atat tu, cat si ceilalti participanti la trafic.
Cand conduci in conditii de drum uscat, alege-ti un reper din fata ta si din fata masinii pe care o urmaresti, cum ar fi un semn rutier sau un stalp de lumina. Cand masina din fata va trece pe langa el, spune cu voce tare “doar un nebun ar incalca regula de doua secunde”. Acest lucru ar trebui sa iti ia aprox 2 secunde. Dupa ce ai spus asta, verifica-ti pozitia fata de reperul ales. Daca ai trecut deja de el, atunci ai incalcat regula si ar trebui sa incetinesti.
Conditiile de vreme umeda cer o distanta mai mare intre masini. In astfel de conditii e bine sa lasi cel putin 4 secunde intre tine si masina din fata. Ca sa te asiguri ca distanta e corecta, repeta pasii din sectiunea de mai sus, doar ca de data asta spune cu voce tare “doar un nebun ar incalca regula de doua secunde”, de doua ori.
Regula celor două secunde prevede că trebuie să laşi să treacă două secunde între maşina din faţa ta şi maşina ta, cât să ai timp să reacţionezi dacă se întâmplă ceva din senin. Regula este importantă pentru că nu stabileşte un anumit număr de metri ca distanţă regulamentară între tine şi maşina din faţa ta, ci variază această distanţă odată cu viteza. Cu cât ai viteză mai mare, cu atât trebuie să laşi distanţa mai mare, pentru ca între maşina din faţă şi tine să ai două secunde la dispoziţie pentru a reacţiona.
Unii ignoră acest principiu elementar şi stau lipiţi de maşina din faţă, pe principiul că vor avea suficient timp să frâneze dacă şi aceasta o va face. Cum timpul de reacţie al unui şofer obişnuit este de peste 0.5 secunde din momentul în care vede pericolul şi momentul în care ia primele măsuri (apasă frâna, trage de volan etc.), faptul de a sta la mai puţin de 1 secundă de maşina din faţă este moarte curată. Cu cât lungeşti această distanţă, cu atât mai bine. 2 secunde sunt suficiente majorităţii şoferilor pentru a reacţiona la timp.
Clipul video de mai jos ne arată cât de la limită a scăpat şoferul maşinii din care se filmează, care stâtea prea aproape de maşina din faţă (dar nu lipit de ea, totuşi), din cauza unui șofer iresponsabil angajat într-o depăşire fără a-i păsa de restul traficului. Reflexele l-au salvat in extremis, dar nu uitaţi: ţineţi, oameni buni, distanţa suficientă faţă de maşina care vă precede.
Regula celor două secunde spune, în aplicarea ei secundară, să laşi să curgă două secunde înainte de a intra cu botul într-o intersecţie, după ce semaforul s-a făcut verde. Nu să stai două secunde pe loc, ci să porneşti mai încet, asigurându-te dreapta-stânga că nu intră un alt șofer pe culoarea roşie a semaforului sau pe un galben „întârziat”.