Elevii din România mai au o lună de școală, până la prima vacanță. Pe 23 decembrie 2020 începe vacanța de Crăciun, care durează două săptămâni și jumătate, până pe 10 ianuarie 2021, prevede structura anului școlar 2020-2021.Amintim că, pentru prima dată în istoria recentă, toți elevii din România învață exclusiv online încă din primul semestru, până cel puțin pe 9 decembrie, toate școlile și grădinițele fiind închise din cauza pandemiei COVID-19 pe data de 9 noiembrie 2020.
In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climatice si de specificul zonei si al scolii, inspectoratele scolare judetene pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii anului scolar. Acestea se pot aproba numai in masura in care se asigura parcurgerea integrala a programelor scolare.
Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situatii obiective de urgenta (intemperii, epidemii, calamitati) NU se poate realiza in perioada vacantelor scolare.
Dupa ce vor reveni din vacanta de iarna, elevii mai au o vacanta peste alte 3 saptamani, cea intersemestriala, care va fi cuprinsa intre 30 ianuarie – 7 februarie 2021.
Va mai exista o vacanta de primavara, intre 2 – 11 aprilie si 30 aprilie – 9 mai.
Tot in perioada vacantei de primavara se organizau, in general, etapele nationale ale olimpiadelor scolare, potrivit unui calendar specific. Ramane de vazut ce decizii se vor lua anul acesta cu privire la olimpiade si daca se vor mai desfasura in conditiile speciale de pandemie.
Din 10 mai pana in 18 iunie urmeaza iar cursuri, iar apoi elevii intra in vacanta de vara.
Vacante scolare 2020-2021:
• Vacanta de iarna (23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021)
• Vacanta intersemestriala (30 ianuarie – 7 februarie 2021)
• Vacanta de primavara
* Pastele Catolic (2 – 11 aprilie)
* Pastele Ortodox (30 aprilie – 9 mai)
• Vacanta de vara (18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor incepe cursurile anului scolar 2021-2022).
Elevii de clasa a XII-a vor avea doar 32 de săptămâni de școală, pentru ei cursurile urmând a se încheia pe 4 iunie 2021. La clasa a VIII-a, numărul de zile de școală este 165 din cauza Evaluării Naționale: vor face 33 de săptămâni de școală, care se încheie pe 11 iunie 2021.
Instituția Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu după ce Organizația Mondială a Sănătății a recomandat menținerea școlilor deschise, chiar și în condiții de pandemie, și s-a adresat Ministerului Educației, de la care a cerut un punct de vedere.
Adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt, a cerut secretarului de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Sorin Ion, un punct de vedere legat de recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de redeschidere a unităţilor de învăţământ.
„Nu ne permitem o generaţie pierdută din cauza COVID-19”, este mesajul transmis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în faţa creşterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel european. State unde au fost înregistrate recent peste 20.000 de cazuri zilnic, cu toate că nu au putut evita impunerea restricţiilor, au optat pentru menţinerea şcolilor deschise, cu respectarea strictă a condiţiilor de distanţare sau igienă, purtatul măştii sau aerisitul frecvent al claselor, menţionează Molnar Zsolt în documentul adresat secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, relatează Agerpres.
Molnar Zsolt afirmă că în România aproape 3 milioane de elevi desfăşoară actul educaţional în sistem online, acolo unde este posibil.Potrivit unui sondaj realizat de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, aproape jumătate dintre părinţi consideră că închiderea şcolilor nu este una bună pentru sistemul de educaţie, având în vedere că educaţia trebuie să primeze, în orice formă ar fi desfăşurată şi nepierzând din vedere inegalităţile care vor apărea în ceea ce priveşte accesul la educaţie al copiilor aflaţi în medii defavorizate şi recuperarea decalajelor educaţionale, susține Molnar Zsolt.
Potrivit unor studii realizate de World Vision România, „şcoala online, în mediul rural, rămâne o utopie: 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la şcoala online în prima perioadă a restricţiilor, iar în unul din trei sate în care World Vision România este prezent există zone cu semnal slab sau inexistent, lucru care îi afectează direct pe elevii care fac eforturi să-şi continue studiile”.
Nu în ultimul rând, decizia de a închide şcolile nu a prevăzut un plan de măsuri pentru zonele în care şcoala online nu funcţionează, argumentează Molnar Zsolt.
Potrivit acestuia, studiile internaţionale realizate în această perioadă arată că, de la debutul pandemiei, foarte puţine şcoli au devenit focare de COVID-19, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia într-un raport din 21 octombrie că, la majoritatea infecţiilor sau cazurilor de COVID-19 raportate la copii, infectarea s-a produs acasă.
„Faţă de toate aceste împrejurări (…), instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu. Astfel, vă rugăm să formulaţi un punct de vedere faţă de aspectele semnalate în prezenta sesizare din oficiu, în special în legătură cu recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de redeschidere a unităţilor de învăţământ”, solicită Molnar Zsolt.