Vacanţa de Paşte 2024. Paștele ortodox pică anul acesta la data de 5 mai, în timp ce Paștele catolic va fi celebrat la data de 31 martie. Deoarece cele două sărbători sunt la distanță de o lună, vacanța de Paște o să coincidă doar cu sărbătoarea ortodoxă. Din acest motiv, elevii din învățământul preuniversitar vor merge la școală în ziua Paștelui catolic și vor avea vacanța de Paște începând cu data de 27 aprilie 2024.
Mai este o lună până când elevii se vor bucura de vacanța de Paște, ce marchează finalul modulului cu numărul 4 al anului școlar 2023-2024. În acest an, Paștele catolic este celebrat la data de 31 martie, în timp ce Paștele ortodox este sărbătorit la data de 5 mai, astfel vacanța de Paște o să cuprindă doar sărbătoarea ortodoxă.
Vacanța de Paște va începe la data de 27 aprilie, iar elevii vor avea la dispoziție 11 zile în care să se bucure de timp alături de prieteni și familie, până când va începe ultimul modul al anului școlar, ce marchează apropierea de finalul acestuia. Inițial, vacanța de Paște a fost programată pentru perioada 13-21 aprilie, însă aceasta s-a schimbat deoarece nu coincidea nici cu Paștele ortodox, nici cu cel catolic.
Această schimbare a vacanței de Paște a fost propusă de mai mulți de mai multe organizații și grupuri de părinți, reprezentate de Federația părinților și aparținătorilor legali din România, potrivit edupedu.ro.
Vacanța de Paște marchează finalul modulului cu numărul 4, ce este penultimul din anul școlar 2023-2024, urmând ca peste cele 11 zile de vacanță, mai exact pe 8 mai 2024, aceștia să revină la cursuri pentru a începe modulul cu numărul cinci. Modulul cu numărul cinci este ultimul din acest an școlar, iar acesta se va termina la data de 21 iunie 2024.
Minivacanţa de primăvară 2024. Când pică şi câte zile libere vor avea părinții şi elevii
Există însă și elevi se vor termina anul școlar mai devreme, precum elevii de clasa a VIII-a, ce încep vacanța de vară la data de 14 iunie 2024, astfel încât să se poată pregăti pentru Evaluarea Națională. În această categorie se află și elevii din clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, ce vor termina anul școlar mai devreme, mai exact la data de 7 iunie 2024.
Pe lângă acești elevi se numără și cei ce vor mai merge la școală încă o săptămână, până la data de 28 iunie 2024, iar printre aceștia se numără elevii din învățământul liceal, filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, dar și elevii ce urmează învățământul profesional.
Calendarul școlar 2024-2025
Anul școlar 2024-2025 va avea o structură similară cu anul școlar 2023-2024, astfel acesta o să fie împărțit în 5 module, împărțite de vacanțe. Anul școlar ce urmează va avea tot 36 de săptămâni, iar anul școlar va începe la data de 9 septembrie 2024 și se va termina la data de 20 iunie 2025, iar acestea sunt perioadele în care elevii vor merge la școală:
— de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
— de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
— de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;
de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
— de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025.
Paștele catolic pică în anul 2024 la data de 31 martie, în timp ce Paștele ortodox pică la data de 5 mai, astfel între cele două fiind o distanță de o lună. Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători, iar statul le oferă mai multe zile libere angajaților în această perioadă. Iată care sunt zilele libere pe care le primesc angajații catolici, potrivit Codului Muncii.
Salariații catolici au dreptul la 3 zile libere de Paște
Între Paștele catolic și Paștele ortodox este o diferență de o lună, iar din acest motiv, vacanțele angajaților vor pica în perioade diferite pentru angajați. În Codul Muncii este specificat faptul că salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, vor primi din partea statului mai multe zile libere, începând cu ultima zi de vineri de dinainte de Învierea Mântuitorului sau Vinerea Mare, alături de prima și a doua zi de Paști.
De astfel, angajații vor primi liber și în prima și a doua zi de Rusalii, în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.
Aceste beneficii sunt primite și de către angajații catolici, ce sărbătoresc Paștele la data de 31 martie 2024, doar că într-o perioadă diferită, care să se potrivească descrierii din Codul Muncii. Astfel, salariații catolici primesc liber în Vinerea Mare, pe data de 29 martie, duminică, 31 martie, în prima zi de Paște, dar și pe 1 aprilie, a doua zi de Paște.
Următoarele zile libere pe care le vor avea angajații catolici vor avea loc pe 19 și 20 mai, în prima și a doua zi de Rusalii.
Această regulă se aplică și în cazul altor culte religioase, nu doar pentru creștini și catolici. Aceste zile libere pentru persoanele ce aparțin altor culte religioase legale, în afară de creștinism, se acorda de către angajator în alte zile față de zilele de sărbătoare legală stabilite în lege sau de concediu de odihna anual. Din acest motiv, angajatorii sunt obligați să le ofere zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de aceștia, pentru a recupera zilele libere lucrate.
Ce zile libere sunt în anul 2024?
În anul 2024, angajații vor avea parte de 17 zile libere din partea statului, însă dintre acestea, 7 vor pica în zilele de weekend. Astfel, salariații se vor bucura de 10 zile libere pe parcursul săptămânii, însă Guvernul a decis să ofere liber bugetarilor și la data de 2 mai, 16 august și 27 decembrie, astfel încât să creeze o punte între zilele libere și perioada de weekend.
Iată care sunt sărbătorile legale din anul 2024, în care angajații au liber:
1 ianuarie- Anul Nou (în 2024 pică luni);
2 ianuarie- Anul Nou (a doua zi de Anul Nou 2024 pică marți);
6 Ianuarie – Boboteaza, sâmbătă,
7 Ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul, duminică.
24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire, marți)
1 mai- Ziua Muncii, miercuri,
5 mai- Paștele ortodox, duminică,
6 mai- A doua zi de Paște, luni,
1 iunie- Ziua Copilului, sâmbătă,
23 iunie- Rusalii, duminică,
24 iunie- A doua zi de Rusalii, luni,
15 august- Adormirea Maicii Domnului, Joi,
30 noiembrie- Sfântul Andrei, sâmbătă,
1 decembrie- Ziua Națională a României, duminică,
25 decembrie- Prima zi liberă de Crăciun, miercuri,
26 decembrie- A doua zi de Crăciun, Joi.