An şcolar 2024-2025. Elevii se vor întoarce la școală în mai puţin de o lună, respectiv în data de 9 septembrie 2024. Structura anului școlar 2024 – 2025 este organizată în continuare pe module și săptămâni de cursuri. Astfel, elevii vor avea 5 module, separate de 5 vacanțe. Cursurile se vor încheia pe data de 20 iunie 2025, atunci când va începe oficial vacanța de vară. Însă, până atunci copiii se vor bucura de vacanța de schi, care va avea o structură ușor diferită.
În perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025 din viitorul an şcolar, se vor desfășura și programele Școala altfel și Săptămâna verde. Unitățile de învățământ sunt libere să aleagă cinci zile consecutive în intervalul menționat anterior pentru realizarea programelor. Pe lângă vacanțele aprobate de minister în structura anului școlar 2024 – 2025, elevii și profesorii vor mai beneficia de zile libere în plus în timpul sărbătorilor legale.
-1 ianuarie – Anul Nou
-2 ianuarie – Anul Nou
-6 ianuarie – Bobotează
-7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
-24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
-1 mai – Ziua Muncii
-2 mai – Zi liberă acordată de guvern bugetarilor pentru a face punte cu Sărbătorile de Paşte
-3 mai – Vinerea Mare a Paștelui
-5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024
-6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024
-1 iunie – Ziua Copilului
-23 iunie – Rusalii
-24 iunie – a doua zi de Rusalii
-15 august – Adormirea Maicii Domnului
-16 august – Zi liberă acordată de guvern bugetarilor pentru a face punte cu weekendul 17-18 august
-30 noiembrie – Sfântul Andrei
-1 decembrie – Ziua Națională a României
-25 decembrie – prima zi de Crăciun
-26 decembrie – a doua zi de Crăciun
-27 decembrie – zi liberă acordată de guvern bugetarilor pentru a face punte cu weekendul 28-29 decembrie.
Structura anului școlar 2024-2025
Intervale de cursuri:
— de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
— de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
— de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ
— de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
— de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;
Intervale de vacanță:
— de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;
— de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025;
— o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025;
— de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
— de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.
Ministerul Educației a anunțat noi reguli stricte privind utilizarea telefoanelor mobile în școli, conform Statutului Elevului și Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Noile restricții vor intra în vigoare din septembrie 2024. Documentele au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial, scrie edupedu.ro.
Noile reguli arată că utilizarea telefoanelor mobile, cu excepția situațiilor în care acestea sunt folosite în scop educațional și cu acordul profeosrilor. Ministerul Educației a transmis că nerespectarea interdicțiilor poate duce la confiscarea temporară a telefoanelor de către personalul școlii, acestea fiind restituite părinților sau elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani la finalul orelor.
Prevederile nu se aplică echipamentelor folosite de elevii cu cerințe educaționale speciale, care au autorizație pentru a folosi astfel de dispozitive. Într-un anunț publicat pe Facebook, ministerul Educației a detaliat că aceste interdiții sunt conforme cu prevederile Legii Învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Statutul Elevilor include, mai nou, următoarele articole relevante:
Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ menționează:
Ministerul Educației a justificat aceste restricții ca o măsură necesară pentru a asigura un mediu educațional concentrat și lipsit de orice fel de distragere. Mai mult, aceste măsuri sunt menite să protejeze integritatea procesului educațional și să prevină utilizarea necorespunzătoare a dispozitivelor elecronice în timpul orelor de curs.
Documentul a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial. Potrivit Ministerului Educației, printre sancțiunile pe care le pot primi elevii pentru diverse abateri se numără suspendarea burselor școlare, mutarea disciplinară la altă clasă, exmatricularea cu sau fără drept de reînscriere. Noutatea este suspendarea elevului pe o durată limitată de timp.
Iată lista sancțiunile actualizate (conform Legii 198/2023) din Statutul elevului:
Elevii sancționați cu suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reînscriere beneficiază de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale.
A fost menținut dreptul elevilor de a contesta sancțiunile. În situația în care, ca urmare a soluționării contestației care a fost însoțită și de scăderea notei la purtare, sancțiunea este modificată sau anulată, se poate modifica, respectiv anula și decizia de scădere a notei la purtare“, se arată în documentul publicat de edupedu.ro
Reguli de care vor trebui să țină cont cadrele didactice atunci când aplică sancțiuni elevilor
Conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, sancțiunea cu suspendarea se poate da pe o perioadă de maximum 5 zile lucrătoare. Maximum de zile în care elevul poate fi suspendat este de 15 pe parcursul unui an școlar. Potrivit art. 107, alin. 4 din Statutul Elevului, pentru a putea fi sancționați, faptele trebuie să se petreacă în incinta sau în curtea unității de învățământ, în cadrul activităților extrașcolare sau în cadrul activităților desfășurate în mediul online.
Toate sancțiunile aplicate se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților/tutorilor legali. Sancțiunea se aplică din momentul comunicării acesteia sau ulterior, după caz, iar elevul are dreptul de a o contesta.
Aplicarea oricărei dintre sancțiunile enumerate se face respectând o serie de reguli:
a) informarea elevilor și a părinților/tutorilor legali;
b) intervievarea elevilor, în prezența părinților/tutorilor legali;
c) după caz, consultarea managerului de caz desemnat de DGASPC, în acord cu Hotărârea Guvernului nr. 49/2011 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind prevenirea și intervenția în echipă multidisciplinară și în rețea în situațiile de violență asupra copilului și de violență în familie și a Metodologiei de intervenție multidisciplinară și interinstituțională privind copiii exploatați și aflați în situații de risc de exploatare prin muncă, copiii victime ale traficului de persoane, precum și copiii români migranți victime ale altor forme de violență pe teritoriul altor state și a raportului de evaluare multidisciplinară realizat de acesta;
d) oferirea posibilității de contestare a sancțiunii.