Vacanţă pentru elevi în februarie. Sorin Cîmpeanu confirmă: „Analizăm această posibilitate”

Elevii ar putea avea din nou zile libere între semestre, dar de anul viitor. Ministrul Educaţiei a confirmat că se analizează, deşi structura şcolară a anului viitor a fost deja stabilită.
Filip Stan
09 feb. 2022, 13:03
Vacanţă pentru elevi în februarie. Sorin Cîmpeanu confirmă:

Vacanţă pentru elevi în februarie. Reintroducerea unei vacanțe școlare în luna februarie, luată în calcul pentru anul școlar următor, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu.  Ministerul Educației ia în calcul posibilitatea ca vacanța din luna februarie să fie reintrodusă, începând cu anul școlar următor, potrivit unei declarații a ministrului Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, pentru educatieprivata.ro. ”Analizăm această variantă, chiar dacă liniile directoare pentru calendarul următorului an școlar au fost deja anunțate”, a declarat Cîmpeanu, potrivit publicației citate.

Vacanţa de Paşte 2022. Când începe vacanţa de primăvară şi câte zile libere vor avea elevii
În acest an nu a existat nici vacanță intersemestrială și nu va mai exista nicio altă vacanță până la cea de primăvară, potrivit structurii anului școlar.

Răspunsul ministrului vine în contextul în care Asociația Transportatorilor pe Cablu din România a lansat luni o petiție, prin care solicită reintroducerea vacanței de iarnă în calendarul școlar.

”Solicităm Ministerului Educației și Cercetării ca în programa școlară 2022-2023 să reintroducă o vacanță de 2 săptămâni, împărțită pe regiuni, în perioada 1 februarie – 15 martie”, se anunță în petiția celor 60 de resorturi de ski și snowboard.

”Toate țările cu munți din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elveția, Franța, Cehia șamd) au vacanțe de iarnă, în februarie de 2 săptămâni”, se precizează în petiție, printre motivele pentru care ar trebui să existe vacanță de iarnă.

”Sistemul educațional din România a fost implementat în ultimii 32 de ani în așa fel încât copii să beneficieze de o vacanță de iarnă. Excepție de la această regulă o fac doar 2 ani școlari 2019-2020 respectiv 2021-2022”, se mai arată în document.

Printre consecințele lipsei vacanței copiilor din februarie sunt, așa cum scrie în textul petiției: aglomerații pe drumurile care duc în stațiunile montane, cozi la instalațiile de transport pe cablu la sfârșit de săptămână, prețuri mari la transportul pe cablu și la cazări, la sfârșit de săptămână, temporizarea sau stoparea a noi investiții private în turismul montan, precum și “dispariția unei profesii (monitorii de schi), care nu vor putea avea o activitate coerentă din 10-16 zile / an)”.

Vacanţă de iarnă în februarie. Şcoli închise timp de două săptămâni în România

Şcoli închise timp de două săptămâni în România de anul viitor. Asociatia Transportatorilor pe Cablu a lansat o petiție online prin care cere reintroducerea vacanței din februarie, începând cu anul 2023. 

Până în acest moment, petiția are aproape 1000 de semnături.

Argumentele organizației, expuse în petiție:

Şcoli închise. Solicitam acordarea vacantei de iarna de 2 saptamani in luna februarie incepand cu anul scolar 2022-2023 deoarece:  

1.    O minte sanatoasa nu se poate dezvolta decat intr-un corp sanatos;

2.    Activitatiile in aer liber iarna ajuta la cresterea imunitatii copiilor;

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2022. Ce valoare au, cine şi cum le primeşte. De ce la privat sunt mai mulţi bani

3.    Toate tarile cu munti din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elvetia, Franta, Cehia samd ) au vacante de iarna, in februarie de 2 saptamani. In Germania de pilda autoritatile au numit vacanța de la final de februarie “Sportferien”, adica vacanța pentru sport;

4.    Sistemul educational din Romania a fost implementat in ultimii 32 de ani in asa fel incat copii sa beneficieze de o vacanta de iarna. Exceptie de la aceasta regula o fac doar 2 ani scolari 2019-2020 respectiv 2021-2022;

5.    Romania devine singura tara din blocul comunitar cu reliefe montane care NU va avea vacanta de iarnă;

6.    Implicaţiile sociale şi economice pe care le- aduce aceasta vacanta întregii industrii turistice montane cat si beneficiarilor /furnizorilor/ servicilor de pe orizontală;

Consecintele lipsei vacantei copiilor din februarie sunt: aglomeratii pe drumurile, care duc in statiuniile montane;

1 cozi la intalatiile de transport pe cablu la sfarsit de saptamana;

2 preturi mari la transportul  pe cablu la sfarsit de saptamana;

3 preturi mari la cazari;

4temporizarea sau stoparea a noi investitii private in turismul montan;

5 Disparitia unei profesii (monitorii de schi ), care nu vor putea avea o activitate coerenta din 10-16 zile / an);

Sorin Cîmpeanu: Elevii din peste 160 de şcoli din România fac cursuri online. Copiii nu mai știu cine este mama, cea care mă ascultă și căreia îi plâng pe umăr sau cea care mă ceartă și mă face să învăț logaritmi?

In acest sens, Asociatia Transportatorilor pe Cablu din Romania solicita introducerea unei vacante de iarna in luna februarie de 2 saptamani cu scopul de: creste o generatie de copii sanatosi dezvolta turismul montan in Romania evita cresterea artificiala a preturilor in zonele montane sustine sporturile de iarna  si miscarea in aer liber Sustine si TU introducerea vacantei de iarna de 2 saptamani!

Vacanța de primăvară 2022. Şcoli închise de Paște 2022

Vacanța de primăvară coincide cu vacanța de Paște în 2022 și este așteptată cu nerăbdare de toți elevii. Iată câte zile libere vor avea elevii de Paște și când începe, de fapt, vacanța de primăvară în anul școlar 2021-2022.

Conform structurii anului școlar 2021-2022, nu va exista o diferență între vacanța de primăvară și vacanța de Paște, astfel că elevii vor avea parte de zile libere doar în preajma sărbătorilor pascale.
Structura anului școlar 2021-2022 prevede ca elevii să beneficieze de vacanța de primăvară în perioada Paștelui. Mai exact, elevii vor avea parte de două săptămâni de vacanță în această primăvară.

Şcoli închise. Vacanța de primavară 2022 începe pe data de 15 aprilie 2022 și se încheie duminică, 1 mai 2022.

Astfel, vacanța de primăvară va cuprinde, în anul 2022, atât Paștele Catolic, cât și Paștele Ortodox. Inclusiv ziua de 1 Mai, inclusă pe lista liberelor legale în anul 2022, va pica în timpul vacanței de Paște, având în vedere că aceasta cade într-o zi de duminică.

După vacanța de primăvară 2022, elevii se vor întoarce la cursuri pe data de 2 mai. Până la finalul anului școlar 2021-2022, elevii nu vor mai avea parte de vacanțe, singura zi liberă fiind pe 1 iunie, de Ziua Copilului, care în 2022 pică miercurea.

Astfel, în perioada 2 mai 2022- 10 iunie 2022 elevii vor avea cursuri, urmând să intre în vacanța de vară pe 11 iunie 2022.

Reamintim că semestrul II a început pe data de 17 ianuarie 2022 și că, în acest an, elevii au avut parte de o vacanță de iarnă mai scurtă pentru a recupera zilele libere acordate în luna octombrie 2021, din cauza pandemiei de coronavirus.

 

Structură semestrul II în anul școlar 2021-2022
Ministrul Educației a publicat structura semestrului II în anul 2021-2022. Iată când sunt programate cursurile și când au elevii vacanță.

Luni, 17 ianuarie 2022 — joi, 14 aprilie 2022 – cursuri
Vineri, 15 aprilie 2022 — duminică, 1 mai 2022 – vacanța de Paște (primăvară)
Luni, 2 mai 2022 — vineri, 10 iunie 2022 – cursuri
Sâmbătă, 11 iunie 2022 — data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022—2023 – vacanța de vară
Deși structura semestrul II prevede ca toate cursurile să se încheie pe 10 iunie 2022, există și câteva excepții. La clasele a XII-a, a XIII-a seral și frecvență redusă, cursurile se încheie pe 27 mai 2022.

Cursurile se vor termina mai devreme și pentru elevii de clasa a VIII-a, mai exact la data de 3 iunie 2022, în timp ce elevii de liceu care urmează filiera tehnologică și învățământul profesional termină cursurile pe 1 iulie 2022.  Elevii vor intra în vacanța de vară pe 11 iunie 2022, cu excepția elevilor din anii terminali .

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ridicarea ștergătoarelor în parcare se lasă cu dosar penal. Când gestul de răzbunare aparent banal devine infracțiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vara anului 2025, una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii. Vești teribile de la meteorologi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Adevărul despre carnea de mici pentru 1 mai. Anunț de ultimă oră de la autorități
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării