Mai multe școli din Târgu Jiu vor rămâne închise și săptămâna viitoare ca urmare a cutremurelor din ultimele zile. Primarul orașului Târgu Jiu a anunțat că Inspectoratul Școlar Gorj a făcut demersuri pe lângă Ministerul Educației pentru a organiza ”Școala Altfel” săptămâna viitoare pentru a permite autorităților să intervină pentru remedierea stricăciunilor provocate de cutremure în școli.
”În urma cutremurului produs în data de 14.02.2023 pe teritoriul județului Gorj, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Gorj s-au stabilit comisii mixte pentru evaluarea stării tehnice a imobilelor și evaluarea gradului de afectare a structurii de rezistență la clădirile din Municipiul Tg-Jiu și localitățile unde au fost semnalate efecte ale cutremurului, constatându-se următoarele:
1. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „CONSTANTIN BRÂNCUȘI” Tg-Jiu (str. Agriculturii nr.4)
Fisuri verticale între corpuri de clădire. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistență afectate.
2. GRADINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT LUMEA COPIILOR (NR 6) Tg-Jiu (str. 22 Decembrie 1989 nr.13)
Posibilitatea căderii tencuielilor de pe fațadă. Se recomandă asigurarea unui alt trase de acces pentru copii. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistență afectate.
3. COLEGIUL NAȚIONAL „TUDOR VLADIMIRESCU” Tg-Jiu (str. Unirii nr. 13)
Posibile elemente ale structurii de rezistență afectate. Calcan zona nord prăbușit pe o suprafață de aproximativ 1 m2. Se propune interzicerea de utilizare a corpului vechi al imobilului etaj și hol central.
4. LICEUL DE ARTE „CONSTANTIN BRĂILOIU” Tg-Jiu(str. Griviței nr. 34)
Fisuri între corpuri de clădire parter și etaj. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistență afectate.
5. LICEUL TEHNIC „HENRI COANDA” TG-Jiu (str. Izlaz nr. 2)
Fisuri între corpuri de clădire și tencuieli. În exterior fisură verticală între corpuri. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistență afectate.
Imobil Atelier Școală: Fisură verticală între perete despărțitor și stâlp. Fisură la peretele despărțitor. Fisuri între tavan gipscarton și pereți.
6. PALATUL COPIILOR Tg-Jiu (str. Siretului nr. 28)
Fisură între planșeele din lemn, ale tencuielilor, fisură pe partea exterioara pe semirotund cu recomandarea de restricționare a circulației în această zonă. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistență afectate.
7. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ECATERINA TEODOROIU” Tg-Jiu ((B-dul Ecaterina Teodoroiu nr. 88 bis)
Fisuri între corpuri de clădire etaj I, un număr de 8 coșuri de fum fisurate și prăbușite și cu învelitoarea de țiglă afectată. Fisuri între corpuri de clădire. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistență afectate.
8. CLUBUL SPORTIV ȘCOLAR Tg-Jiu (str. Unirii nr. 29 bis)
Coș de fum fisurat. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistență afectate.
9. LICEUL TEHNOLOGIC BÎRSEȘTI (str. Bîrsești nr. 8)
Două coșuri de fum deteriorate. Afectată structura de rezistență la Corp B. Interzicerea activității școlare în acest imobil. Este necesară expertizarea tehnică a Corpului B.
Fisuri între tavanul de Gipscarton și pereți la Corpul D. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistență afectate.
10. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „VOIEVOD LITOVOI” Tg-Jiu (Calea Severinului nr. 86)
Fisuri între tronsoane. 11 coșuri de fum fisurate din care 5 prăbușite care au afectat și învelitoarea din țiglă. Fisuri interioare între tronsoane la etajul 1. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistență afectate.
11. ȘCOALA GIMNAZIALĂ „AL.ȘTEFULESCU” Tg-Jiu (Calea Eroilor nr. 36)
Fisuri între panourile de gipscarton și tencuială. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistență afectate”
Citește și: Şcoli închise în 10 judeţe, decizie oficială a inspectoratelor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat miercuri că în urma cutremurului din Gorj au apărut fisuri la clădirile a 11 şcoli şi că acestea urmează să fie expertizate.
”Avem 11 clădiri de şcoli care au avut fisuri. Elevii sunt acum în vacanţă. Până se întorc, aceste şcoli vor fi expertizate şi, bineînţeles, dacă sunt probleme, atunci nu se întorc elevii acolo. Dacă sunt doar aspecte superficiale, fisuri superficiale, normal, ele se repară, dar asta nu pune în pericol viaţa elevilor şi atunci ei se întorc la şcoală. Deci, evaluările se vor face în perioada asta, înainte ca elevii să se întoarcă la şcoală”, a precizat Raed Arafat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.
Potrivit șefului DSU, cutremurul de marţi, cu o magnitudine de 5,7 , a afectat 22 de localităţi din 5 judeţe (Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea).
Oltenia s-a zguduit din nou noaptea trecută. Mai multe cutremure s-au produs noaptea trecută. Primul cutremur s-a produs la ora 1.20, având o magnitudine de 2,3. Acesta a fost urmat, 9 minute mai târziu, de un altul cu magnitudine 2.1. Ambele au fost de mică adâncime, 6,3 km, respectiv 3 km.
Următorul, tot la mică adâncime, cu magnitudine, 2,6, a avut loc la 2,14.
După mai puţin de o oră, la 3.07, a avut loc un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2, la adâncimea de 10.8 km.
Un al cincilea cutremur s-a produs la 4.29, la 7,3 km adâncime, acesta având o magnitudine de 3,4. Au urmat alte două de intensitate mai mică, 2.3 și 2.7.
Vă reamintim că un cutremur de 5,7 grade s-a produs, marţi, în judeţul Gorj, fiind resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării. A fost pentru a doua zi consecutiv când în zonă are loc un cutremur cu magnitudine peste 5. Cutremurul a fost urmat de peste 200 de replici.
Citește și: Gheorghe Mărmureanu, anunţul care dă fiori: „Și înainte de cutremurul din 77 a avut loc un cutremur în Gorj”