Vacanţe 2022. Omul de afaceri Dragoş Anastasiu a relatat duminică, la Prima TV, că un om de turism i-a spus că la Mamaia cluburile sunt „peste Ibiza”. În ceea ce priveşte turismul de tip „sun and beach”, de litoral,el consideră că România se „luptă cu morile de vânt”, iar „lupta e pierdută” deocamdată în privinţa turiştilor străini. În opinia sa, paradigma ”scump şi prost” raportată la turismul românesc nu este „corectă în integralitate”.
„Turismul românesc are… trăim într-o paradigmă de scump şi prost, ceea ce nu este corect în integralitate. Sigur că avem zone şi aşa. Mamaia şi litoralul mi se par că sunt scumpe câteodată. La weekend, în august, dar aşa e cererea. Dacă vrem Mamaia în aprilie sau în mai, e foarte ieftin, e mult mai ieftin decât în Bulgaria. Ideea este că toată lumea se uită la weekend şi în august. (…) Chestia cu preţurile, dacă e cerere şi se plătesc preţurile respective, astea sunt preţurile corecte. Ne place nu ne place, nu suntem obligaţi să facem. Toată lumea la weekend, în august să se ducă la mare, la fel cum e Revelionul în Poiana Braşov sau la Sinaia sau Predeal. Dar astea sunt nişte ştampile puse şi care nu sunt corecte pentru toate anotimpurile şi pentru toate staţiunile. Trebuie să luptăm cu ele, în sensul să dovedim că avem şi altceva, şi avem altceva”, a declarat Dragoş Anastasiu duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv.
El a dat ca exemple zonele sălbatice, izolate, precum Delta Dunării, dar şi Transilvania, Bucovina, Maramureş, Banatul Montan, Ţara Făgăraşului sau Ţara Loviştei.
Vacanţe 2022. Dragoş Anastasiu a mărturisit că a discutat cu oameni din domeniul turismului, iar România este „top” în ceea ce priveşte cluburile, el spunând că unul dintre aceştia i-a spus că la Mamaia cluburile sunt „peste Ibiza”.
Referitor la turismul de tip „sun and beach”, de litoral, România se „luptă cu morile de vânt”; iar „lupta e pierdută, cel puţin deocamdată” în ceea ce priveşte atragerea turiştilor străini.
El spune că branduri precum Dracula, Untold, trebuie folosite, în paralel cu definirea unei viziuni şi a unei strategii pentru turismul românesc.
Dragoş Anastasiu, despre acţiunea de promovare a României de la Târgul de Turism de la New-York: În loc să iei 17 poze să le prinzi cu cleştele, dădeai filme frumoase. Noi toată partea de content o avem tot de pe vremea lui Pazvante Chiorul
Vicepreşedintele Alianţei pentru Turism, Dragoş Anastasiu, s-a referit, duminică, la Prima Tv, la scandalul din urmă cu câteva luni legat de acţiunea de promovare a României la Târgul de Turism de la New-York, când standul ţării noastre a conţinut doar fotografii tipărite pe foi A4 agăţate de o perdea neagră.
“Dacă îl trimiţi pe unul fără bani, fără poze, că nu ai buget, a găsit şi el, a tipărit nişte poze nu ştiu pe unde, nu avea cu ce să le agaţe, a luat un cleşte de rufe, le-a prins acolo şi după aia a fost şi vinovat. Ce trebuia să spună? Nu mergem, lăsăm gol”, a declarat Dragoş Anastasiu la emisiunea Insider Politic. El a precizat că acolo puteau fi puse mai multe ecrane pe care să ruleze imagini despre România.
“Dă-i omului o şansă, dă-i Ministerului o şansă, dă un buget semnificativ. Ăla era un târg ieftin. Discutam de câteva mii de ore, să luăm nişte ecrane. În loc să iei 17 poze să le prinzi cu cleştele, dădeai filme frumoase. Noi toată partea de content o avem tot de pe vremea lui Pazvante Chiorul, apropo de frunză, ori au trecut 10 ani, 12 ani, noi nu avem content, nu avem fotografii, nu avem video. Le avem la privat, dar statul român nu le are şi constatăm acum că nu le are”, a explicat Dragoş Anastasiu.
Participarea României României la Târgul de Turism din New York unde standul ţării noastre a fost doar cu poze A4 agăţate de o perdea neagră, o masă şi câteva scaune a creat un imens scandal în ţară. Numeroase alte state care au participat la acelaşi târg au încercat să îmbine ideea de vacanţă cu cea de experienţă culturală. Au existat însă şi unii expozanţi care, ca şi România, au ales să păstreze fundalurile puse la dispoziţie de organizatori.
Zeci de mii de turiști sunt așteptați în weekendul 25-26 iunie pe litoralul românesc. Aglomerația se vede deja pe plaje, dar și la prețuri. În Mamaia, șezlongurile au ajuns să fie rezervate și costă 60 de lei pe zi, potrivit stirileprotv.ro.
„Dacă vin mai târziu de ora 12 ar trebui să își facă rezervare. Cei ce vin dimineață vor găsi. Putem să și rezervăm în avans sezlonguri, este 60 de lei pe zi”, a declarat administratorul unei plaje din Mamaia, potrivit sursei citate.
Românii care aleg să-și petreacă vacanța vara aceasta pe litoralul românesc pot găsi prețuri mai mari față de anii trecuți, după scumpirile în lanț din ultima perioadă.
Mamaia, cunoscută pentru prețurile piperate, nu „dezamăgește” nici anul acesta. Un şezlong poate fi închiriat pentru sume între 50 şi chiar 100 de lei. Iar un baldachin poate ajunge să coste chiar şi 200 de lei pe zi, potrivit antena3.ro. Practic, o familie cu 2 copii ar trebui să rezerve cel puțin 200 de lei doar pentru șezlonguri. Pe site-urile de profil, cele mai ieftine șezlonguri de vânzare costă puțin peste 100 de lei.
Familiile care vor să aibă parte de cât mai multe activități trebuie să aibă pregătiți și mai mulți bani. Dacă cei mici vor să se plimbe cu telegondola, părinții trebuie să mai scoată din buzunar 25 de lei de persoană. Copiii sub 7 ani călătoresc gratuit.
Iar la parcurile acvatice de distracție biletul de intrare este aproximativ 70 de lei de persoană. Iar cu cât vârful sezonului se apropie, cu atât preţurile pot creşte şi chiar se pot dubla în anumite weekend-uri din sezonul estival.
Și în ceea ce privește mâncarea și băutura s-au observat creșteri de prețuri. Nici cazarea nu e mai prejos. O noapte de cazare pentru o noapte, în perioada 25-26 iunie, la un hotel de 3 stele, situat la 3 minute de plajă, pentru 2 adulți și 2 copii poate costa peste 900 de lei.
Un alt hotel de 3 stele, situat însă la aproape 1 kilometru de plajă, solicită pentru aceeași noapte peste 600 de lei. Iar un studio într-o proprietate privată costă aproape 400 de lei pentru o singură noapte.
În anii de pandemie, românii au preferat vacanțele în țară, însă anul acesta s-a redeschis apetitul pentri vacanțele în străinătate, mai ales că, prețurile sunt comparabile, sau chiar mai mici.
Interesul românilor pentru călătorii a crescut în 2022 față de anul 2019, potrivit unei analize Google. În mai, volumul căutărilor legate de destinaţii, cazare și transport a fost cu 35% mai mare față de aceeași lună din 2019.
”Vara lui 2022 este punctul de cotitură aşteptat de toată lumea de la începutul pandemiei: momentul în care oamenii vor reîncepe să călătorească şi să-şi facă vacanţele aşa cum o făceau înainte de pandemie, mult aşteptata „revenire la normal”. O analiză a Google asupra căutărilor legate de călătorii, realizată pe ultimii 3 ani, arată că românii şi-au reluat intenţiile de călătorie în străinătate, odată cu ridicarea restricţiilor anti-COVID, şi se orientează către destinaţiile tradiţionale pentru vacanţa de vară – Grecia, Turcia, Bulgaria. Campingurile şi vilele private, opţiuni de cazare care oferă mai multă intimitate şi un risc redus de îmbolnăvire, sunt cele cu cea mai mare creştere în perioada post-pandemie”, arată analiza.
Cea mai mare creştere în căutările privind cazare a fost pentru destinaţiile internaţionale: +32% perioada martie – mai 2022 faţă de aceeaşi perioadă din 2019. În acelaşi timp, căutările de cazări în ţară au scăzut cu 2% în acelaşi interval. Cele mai căutate destinaţii de vacanţă din străinătate ale românilor sunt Grecia, Turcia şi Bulgaria, conform căutărilor pentru cazare.
Căutările românilor după zboruri internaţionale au crescut şi ele semnificativ anul acesta: +46% în ultimele 3 luni faţă de 2019. Cele mai populare destinaţii pentru zboruri, potrivit căutărilor pe Google, sunt Italia, Spania şi Marea Britanie.