Grecia se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de evenimente climatice extreme, precum inundaţii, secete şi incendii de pădure, care pun presiuni asupra finanţelor publice. Și cum turismul este principalul motor al economiei Greciei, ţară care a ieşit dintr-o criză severă a datoriilor în 2018, Parlamentul elen a deciz să majorează de aproape șase ori taxele de turism, scrie Adevărul.
Motivul creșterii taxelor este de a acoperi impactul dezastrelor naturale asupra economiei sale, transmite Reuters.
Astfel, Din 2025, taxa zilnică pentru chiriile pe termen scurt în perioada aprilie-octombrie – principalul sezon turistic al țării – va crește la 8 euro (8,41 dolari) de la 1,5 euro. În lunile de iarnă, taxa va crește la 2 euro de la 50 de cenți în prezent.
„Intenţionăm să colectăm 400 milioane de euro anual, aproape dublu faţă de cât am colectat anul trecut”, a declarat un oficial de rang înalt din Ministerul de Finanţe al Greciei.
De asemenea, actul normativ majorează taxa zilnică pentru cazarea la hotel, până la 15 euro în lunile de vară, în funcţie de câte stele are hotelul. În plus, se introduce o taxă de 20 de euro pentru sosirile cu navele de croazieră în insulele populare Santorini şi Mykonos, precum şi o taxă de cinci euro pentru alte destinaţii.
Grecia se află pe locul patru, alături de Portugalia, printre cele mai populare destinații pentru vara anului 2025, potrivit unui sondaj realizat de Marriott Bonvoy, programul de loialitate al companiei hoteliere Marriott.