Vacanţe şcolare decalate pe regiuni geografice şi începere anului şcolar la date diferite în funcţie de ciclu de studiu – PROIECT DE LEGE

Un deputat USR PLUS propunere modificarea Legii educaţiei naţionale astfel încât elevii să ia vacanță diferit în funcţie de regiunea geografică în care se află unitatea de învăţământ şi nu toţi în acelaşi timp aşa cum se întâmplă în prezent. De asemenea, deputatul USR PLUS propune ca anul şcolar să înceapă la date diferite în funcţie de ciclu de studiu.
Filip Stan
20 apr. 2021, 12:53
Vacanţe şcolare decalate pe regiuni geografice şi începere anului şcolar la date diferite în funcţie de ciclu de studiu - PROIECT DE LEGE

Deputatul USR-PLUS Alin Apostol a depus o inițiativă legislativă pentru completarea art. 94 la Legea educaţiei naţionale nr. 1 din 5 ianuarie 2011. Proiectul propune modificarea modului în care iau vacanţe elevii şi avansarea începerii anului şcolar în funcţie de anul de studiu.

„Susțin adoptarea unui ‘nou model de vacanță’ pentru elevii României. Un model, ce s-a dovedit de succes în multe țări europene, poate fi și o soluție cu impact pozitiv asupra economiei naționale. Și în România, putem implementa împărțirea teritoriului pe zone geografice. Fiecare macroregiune intră în vacanța intersemestrială cu durata de 1 săptămână pe rând și fără suprapunere. O simplă succesiune poate avea un impact major: stimulează creșterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier și a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar și aglomerația din stațiuni. Putem dubla această stimulare a economiei cu susținerea educației printr-o succesiune a datei de debut al anului școlar în septembrie”, susţine deputatul USR PLUS Alin Apostol într-un comunicat de presă citat de hotnews.ro.

Citeşte şi: REZULTATE SIMULARE Evaluare Naţională 2021. Cum s-au descurcat elevii claselor a VIII-a în acest an. Procentul a fost surprinzător!

Proiectul de lege prevede „acordarea vacanței intersemestriale, în baza ordinului Ministrului Educației şi Cercetării, pe o perioadă de minimum o săptămână, în fiecare macroregiune, în mod succesiv şi fără suprapunere”.

„Cele patru macroregiuni sunt definite în conformitate cu regulamentul (CE) nr. 1059/2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistica (NUTS)”, se mai arată în proiectul de lege.

De asemenea, deputatul USR PLUS Alin Apostol propune ca „începerea anului şcolar pentru clasele 0 până la clasa a IV-a inclusiv, a VIII-a şi a XII-a in prima zi de luni a lunii septembrie, iar pentru clasele a V-a până la a VII-a inclusiv şi a IX-a până la a XI-a inclusiv in a treia zi de luni a lunii septembrie”.

În expunerea pe motive, iniţiatorii proiectului susţin că vacanţele școlare decalate pe regiuni geografice ar duce la „stimularea creşterii sectorului turism şi în principal a sectorului din industria hotelieră şi a serviciilor alimentare, în special a unităților care pregătesc şi servesc alimente şi băuturi (HoReCa) -care au fost de asemenea încercate în această perioadă- prin prelungirea temporară a vacanței de iarnă şi repartizarea funcție de zone coroborată cu dezvoltarea de infrastructuri şcolare alternative publice şi private la începutul şi finalul vacanței de vară precum tabere, excursii organizate,, dar şi la creşterea confortului celor ce merg în vacanță ca rezultat al descongestionării traficului din zonele turistice cu potențial şi grad de vizitare ridicat”.

În privinţa debutului anului şcolar, iniţiatorii proiectului spun că în Europa sunt multe ţări în care perioadele si datele vacantelor scolare variază de la o regiune la alta.

„În ţări precum Germania, Spania, Italia, Austria şi Elvetia, autorităţile regionale iau aceste decizii. În Suedia şi Norvegia, responsabilitatea revine municipalitătilor. Cu toate acestea, in general, numărul de zile de predare este fixat la nivel central. In Republica Cehă, Germania, Franta, Olanda, Polonia, Slovenia, Slovacia si Elvetia autoritățile centrale stabilesc date diferite pentru anumite perioade de vacanță în funcție de zona geografică. Durata vacanţelor de vară variază semnificativ între ţări: de la şase săptămâni în unele landuri germane, Ţările de Jos, Regatul Unit (Anglia şi Ţara Galilor) şi Liechtenstein, până la 13 săptămâni în Letonia, între 12 şi 14 săptămâni în Italia şi Portugalia (învățământ secundar) şi chiar 15 săptămâni în Albania şi Bulgaria (pentru învăţământul primar). Unele țări prezintă diferențe în ceea ce priveşte durata vacanțelor de vară, în funcție de nivelul de educație. În învăţământul secundar din Bosnia și Herțegovina, elevii încep vacanțele de vară mai devreme decât în învățământul primar. În sens opus, în Albania, Bulgaria şi Grecia, studenții din învăţământul primar îşi încep vacanțele de vară înainte de cei din învățământul secundar”, se mai arată în expunerea pe motive.

Citeşte şi: Profesorii din România ar putea fi evaluaţi de elevi la finalul fiecărui semestru. La ce întrebări vor răspunde copiii

Proiectul a intrat luni în procedură legislativă la Camera Deputaților, iar Senatul este cameră decizională.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Secretul gospodinelor din Moldova pentru ouă de Paște frumos colorate. Ai nevoie doar de aceste plante banale
Capital.ro
Adeverință pentru români din 17 aprilie. Se prezintă neapărat la bancă. Nu mai încasează niciun ban dacă nu o obțin
Playtech.ro
Lidl, noul Mega Image? Retailerul nemţesc ajunge mai aproape de români, unde vor fi amplasate noile magazine
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Gogoșile de post, un deliciu. Secretele care le dau viață
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Tudor Duma, dealerul lui Vlad Pascu, a fost reținut după moartea prietenului său Rareș. Ce acuzații îi sunt aduse
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un cântăreț uriaș. Ne-a lăsat comori pe note muzicale. A cântat pentru toți și a murit în tăcere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cauza morții unuia dintre medicii rezidenți decedați din Iași. Ce s-a descoperit la autopsia lui Emanuel Mirel Luca
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI Gigi Becali și-a lăsat barbă și acum călugării îl urmează peste tot! Recent i-a dus pe toți la stână în Rolls-Royce: Hai la oi VIDEO și FOTO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți