Vacanţele pe iahturi, tot mai solicitate de români. „Sumele variază în funcţie de cât de confortabil îţi doreşti să fii. Românilor le place confortul, însă există câteva preconcepţii legate de sailing, iar cea mai des întâlnită este legată de preţ, cum că ar fi numai pentru oameni bogaţi. În general, preţul unei vacanţe variază în funcţie de mulţi factori.
Le-am împărţit în trei categorii: velier (monohull) care pleacă de la aproximativ 500-700 euro de persoană pe săptămână, catamaran – aproximativ 850-900 euro de persoană pe săptămână sau pachet customizabil”, spune Cristian Negoiu, skipper şi business developer în cadrul Yaga, o agenţie de turism înregistrată în Anglia care organizează evenimente şi vacanţe pe iahturi.
El precizează faptul că acest tip de vacanţe creşte în popularitate şi se resimte chiar şi în rândul turiştilor români, astfel, turismul marin şi costier are un potenţial semnificativ de creştere.
„Sunt multe avantaje, mai ales în circumstanţa actuală, după această pauză de la călătorit. Poate de aici şi deschiderea aceasta către sailing, yachting sportiv, evenimente pe bărci. Pleci împreună cu grupul tău sau te întâlneşti cu un alt grup şi de aici se pleacă într-o călătorie în care în fiecare zi există alt loc nou pe care îl vizitezi. Navigatul este relaxant şi dozat uşor, câte 2-3 ore pe zi. În rest, se stă fie în port, fie în golfuri sălbatice şi se desfăşoara diferite activităţi sau se vizitează diferite obiective”, adaugă el.
În acest sezon de vară, agenţia a avut fully booked atât pe partea de private charter, cât şi pe zona de evenimente. Yaga organizează un festival de muzică pe iahturi în apele greceşti.
„The YAGA floating festival este un festival construit în jurul muzicii şi a diferitelor iahturi şi insulelor din marea mediterană. Targetul nostru este divers, iar participanţii sunt tineri profesionişti sau proprietari de companii. Rezervarea a fost limitată la 12 iahturi mari”, explică Cristian Negoiu.
Pentru a se putea îmbarca într-o astfel de vacanţă, turiştii trebuie să zboare cât mai aproape de destinaţia în care se vor urca pe iaht. Pe lângă aceste costuri, o vacanţă cu iahtul presupune şi cheltuielile aferente iahtului, curăţenie finală, asigurare, skipper, taxe portuare, apă menajeră, combustibil, iar pentru cei care îşi doresc extraopţiuni precum chef bucătar sau altele, costurile urcă.
Cu toate acestea, pentru a avea parte de o vacanţă la un preţ mai bun, cât şi cu o ambarcaţiune mai bună, e nevoie de o rezervare din timp.
„Cei mai doriţi skipperi sunt primii ocupaţi. Eu personal, de exemplu, la începutul sezonului, în luna mai, aveam calendarul completat până în luna octombrie. Mulţi dintre români, în general, au impresia că pot planifica această experienţă după o săptămână pe alta, ceea ce este o provocare grea, de cele mai multe ori imposibil de reuşit sau cu un cost pe măsura cererii”, mai spune Cristian Negoiu.