În pofida faptului că acest vaccin s-a dovedit promiţător în lupta împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2 şi că nu există vreun risc să transmită HIV – virusul care cauzează SIDA – prin administrare, dezvoltarea sa a fost a fost abandonată de teama subminării încrederii populaţiei în vaccinuri, a anunţat secretarul Ministerului Sănătăţii Brendan Murphy, citat de NDTV.
”El ar fi funcţionat probabil foarte bine ca un vaccin, însă nu putem avea probleme de încredere”, a dezvăluit el. Acest vaccin-candidat care se afla în prima fază a testelor, la Universitatea din Queensland, folosea o cantitate mică de proteină HIV. El a declanşat o reacţie a anticorpilor care ar putea interfera cu depistarea HIV, a precizat ministrul austrlian al Sănătăţii Greg Hunt.
Rezultatul a determinat Guvernul să anuleze proiectul de achiziţionare a milioane de doze ale vaccinuli candidat şi să consolideze comenzile unor vaccinuri AstraZeneca şi Novax, a anunţat premierul Scott Morrison.
”Vaccinul Universităţii din Queensland nu-şi va putea continua procesul, în baza avizului oamenilor de ştiinţă, şi nu mai face parte din planul de vaccinare din Australia”, a declarat Scott Morrison.
Citeşte şi În cât timp își face efectul vaccinul COVID. Serul Pfizer-BioNTech are o rată de eficiență de 95%
Profesorul Paul Young de la Universitatea din Queensland a insistat asupra faptului că proteina HIV folosită în vaccin este ”total inofensivă” şi nu prezintă vreum risc la adresa sănătăţii participanţilor la teste. Potrivit Guvernului, acest anunţ nu modifică programul desfăşurării altor vaccinuri în Australia, în martie.
Australia înregistrează doar un număr mic de infecţii zilnic, iar Guvernul a anunţat că ar putea să-şi permită să adopte o abrodare relativ prudentă faţă de vaccinuri, spre deosebire de ţări care se confruntă cu o răspândire puternică a pandemiei covid-19.
Australia a înregistrat 28.000 de cazuri de covid-19, la o populaţie de 25 de milioane de locuitori, şi aproximativ 900 de morţi din cauza noului coronavirus.