Vaccin anti-covid. Doina Azoicai, presedinta Societatii Romane de Epidemiologie, explică faptul că, deşi există riscul de infectare cu covid după imunizare, persoanele respective vor dezvolta o formă mai uşoară a bolii.
„Acest lucru nu inseamna ca dupa administrarea primei doze nu incepe procesul de obtinere a tipurilor de anticorpi, dar nu la nivelul protectiv la care avem siguranta ca boala poate fi prevenita. Astfel, imediat dupa primirea primei doze, cam in doua saptamani, se atinge cam 70%, ceea ce inseamna ca exista probabilitatea ca o persoana care este vaccinata cu o prima doza sa faca infectia, daca este intr-un context contagios.
Este in proportie destul de importanta. Chiar daca a fost vaccinat cu prima doza si s-a infectat, manifestarea bolii este, oricum, mult mai redusa si mult mai usoara”, explica Doina Azoicai, presedinta Societatii Romane de Epidemiologie, conform Ziare.com.
Citeşte şi Medic reinfectat cu coronavirus la Spitalul judeţean Buzău
Reamintim că mai mulţi medici, printre care şi Carmen Dorobăţ, fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi au fost confirmaţi cu covid-19 după ce s-au vaccinat.
„Anticorpii protectori daţi de vaccin apar abia la 10-15 zile după vaccinare. La mine, infecţia a apărut imediat după vaccinare. Protecţia, respectiv purtarea măştii şi spălatul pe mâini, păstrarea distanţei sociale, trebuie menţinută măcar 15 zile după vaccinare, până când apar anticorpii”, a explica Dorobăţ, care îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze.
Medicul Carmen Dorobăţ a declarat pentru News.ro că se simte bine şi că s-a izolat la domiciliu, alături de soţul său, confirmat de asemenea cu COVID-19.
„Nu am luat infecţia din spital. În spital ştiu să mă protejez. Euforia sărbătorilor ne face uneori să mai şi greşim. Eu m-am protejat mereu, nu ştiu cum de s-a întâmplat”, a afirmat Carmen Dorobăţ.