Vaccin anti-Covid, produs în România? Cele nouă companii şi două institute din România care sunt în grupul de lucru al Comisiei Europene pentru creşterea producţiei de vaccinuri împotriva COVID-19 participă în procesele de selecţie în vedere implementării a 4 faze strategice: producţie de vaccin, îmbuteliere, finisare, distribuire şi consumabile, potrivit premierului Florin Cîţu.
Citeşte şi: Reacție adversă puternică după vaccinul Moderna. O femeie din Galați a fost transportată la spital
„Pentru producţia nanoparticulelor lipidice solide (folosite în vaccinurile ARNm – Pfizer- BioNtech şi Moderna ca vehicul de livrare), România este prezentă cu 11 participanţi în procesul de selecţie şi stăm, de departe, cel mai bine din Europa de Est: Bulgaria este prezentă doar cu 3 companii, Ungaria cu 3 şi Slovenia cu 1. Acest lucru confirmă că suntem în proces de selecţie pentru partea de producţie”, spune premierul Florin Cîţu.
Potrivit lui Cîţu, una dintre companii va fi evaluată de grupul operativ al Comisiei Europene pentru etapa de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19.
„Reaşezăm România pe drumul cel bun şi reparăm catastrofele făcute în timpul guvernării PSD, când institutul Cantacuzino a fost desfiinţat şi îngropat, iar compresoarele de răcire din sala de pregătire au fost vândute efectiv la fier vechi”, mai spune Cîţu, potrivit Mediafax.
Coaliţia de guvernare vrea să facă schimbări pentru persoanele care s-au vaccinat. Acestea ar putea avea parte de beneficii în cel mult două luni.
Guvernul pregăteşte schimbări pentru românii care s-au vaccinat anti COVID. După modelul altor ţări şi autorităţile de la noi se gândesc să le permită accesul fără testare celor imunizaţi în sălile de teatru la cinematograf, ori la concerte.
Mai mult decât atât, ca să-i stimuleze şi pe alţii ar putea să le dea o zi liberă plătită dacă acceptă să fie vaccinaţi.
Potrivit scenariului venit de la Palatul Victoria, până în vară se vor vaccina în jur de 5 milioane de oameni, iar până în septembrie ar urma să rămână nevaccinaţi cel mult două milioane de adulţi. Pentru a-i încuraja pe cât mai mulţi se pregătesc măsuri speciale, cum ar fi acordarea unei zile libere plătite.