Vaccin antigripal compensat pentru copiii cu vârste între 6 luni şi 5 ani

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a prezentat, marţi, un proiect-pilot de compensare a vaccinului antigripal pentru copiii cu vârste între 6 luni şi 5 ani, categorie vulnerabilă potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Iulian Tudor
24 sept. 2019, 11:26
Vaccin antigripal compensat pentru copiii cu vârste între 6 luni şi 5 ani

„Ca urmare a unor studii pe care le-am făcut de-a lungul timpului, am observat că populaţia dintr-o categorie care este recomandată de OMS – copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani – să fie protejată nu beneficiază în acest moment de vaccinare. Şi ne-am gândit că ar fi o soluţie să propunem un proiect-pilot pentru introducerea unei compensări a vaccinurilor administrate acestei categorii de vârstă”, a declarat Alexandru Rafila, în conferinţa de lansare a documentului de poziţie „Gripa şi vaccinarea gripală”, organizată de Asociaţia Pro Imunizare, Societatea Română de Microbiologie, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Colegiul Farmaciştilor din România, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice şi Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

VACCIN ANTIGRIPAL. Începe campania de vaccinare antigripală gratuită, din sezonul epidemic 2019-2020

Potrivit documentului, lansat marţi şi înaintat Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, se propune ca prescripţia vaccinului să fie făcută pe un formular de reţetă compensată de către medicul de familie, de către medicul pediatru sau de către medicul de boli infecţioase, iar vaccinul achiziţionat în farmacie va fi administrat ulterior de cel care l-a prescris. „Acest vaccin trebuie introdus pe o listă a medicamentelor compensate”, a conchis Rafila.

„La nivel global, infecţia gripală afectează în fiecare an între 5% şi 10% dintre adulţi şi între 20% şi 30% dintre copii, ceea ce se soldează cu circa 650.000 de decese în fiecare an. OMS a lansat un avertisment foarte – foarte de curând, care spune că nu suntem încă pregătiţi la nivel global pentru o posibilă pandemie. S-a înfiinţat un comitet mixt de medici (…) şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale, care să gestioneze acest lucru, pentru că viitoarea pandemie se estimează că va face, la nivel global, între 50 şi 80 de milioane de morţi, iar PIB-ul la nivel global va scădea cu 5% – este o cifră înfiorătoare”, a spus Rafila.

El a arătat că, dacă vrem să fim pregătiţi pentru pandemie, trebuie să fim pregătiţi şi în mod normal pentru gripa sezonieră, iar vaccinarea este singura cale de a preveni atât gripa sezonieră, cât şi o eventuală gripă pandemică.

„Recomandarea OMS este să reuşim o acoperire vaccinală de peste 75% la categoria de vârstă peste 65 de ani, iar România a reuşit performanţa ca, în sezonul 2018 – 2019, să fi fost cea mai bună acoperire vaccinală din ultimii 10 ani, de 20%. La nivelul întregii ţări, acoperirea vaccinală nu depăşeşte probabil 8 – 9% la nivelul întregii populaţii”, a mai spus Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a precizat că nu se pot produce îmbolnăviri de gripă din cauza vaccinului şi a recomandat ca vaccinarea să se facă în perioada septembrie – noiembrie.

„Este bine să ne vaccinăm înainte de debutul sezonului gripal, deci lunile septembrie – octombrie – noiembrie sunt lunile ideale pentru a ne vaccina, sunt lunile care preced începerea sezonului gripal. Producătorii nu au de unde să mai dea vaccin după această perioadă – e un ciclu de producţie de patru – cinci – şase luni şi ei nu mai produc vaccin, încheie producţia în luna septembrie şi nu se mai face vaccin pentru lunile ianuarie – februarie. Şi atunci e bine să ne vaccinăm în presezon”, a arătat Rafila, care a menţionat că vaccinul antigripal este unul dintre cele mai sigure – se foloseşte de 50 de ani şi sunt „sute de milioane de doze administrate anual”.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Lucrurile pe care un administrator de bloc nu are voie să le facă. Mulți români nu știu asta și riscă să fie țepuiți
Capital.ro
Avertisment pentru românii cu bani pe card. Ce se întâmplă la bancomate: Deosebit de grav!
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Marea senzație pe Netflix. Filmul a spulberat topurile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru românii cărora le expiră buletinele. NU mai au mult timp. Se aplică de sâmbătă, 3 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Prognoza meteo de 1 mai. Cum va fi vremea în minivacanță, în România, la mare și munte
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri