Vaccin antigripal, de negăsit în România în plină pandemie. Până când te mai poţi vaccina. Explicaţia medicilor

Vaccinul antigripal este de negăsit în farmaciile din România. Cererea de vaccin împotriva gripei este foarte mare în contextul pandemiei de COVID-19. O primă tranșă de vaccinuri a ajuns în farmacii în septembrie, dar s-a epuizat rapid. Mulţi speră că se vor putea vaccin anul acesta pentru a se proteja măcar de gripă în plină pandemiei de coronaviurs. Medicii spun că cea mai propice perioadă de vaccinare a fost octombrie, dar nu e târziu să ne vaccinăm şi în noiembrie sau decembrie. 
Romania TV
10 nov. 2020, 10:12
Vaccin antigripal, de negăsit în România în plină pandemie. Până când te mai poţi vaccina. Explicaţia medicilor

Campania de vaccinare antigripală a început în România din 15 septembrie. Dar în prezent nu mai sunt disponibile nici dozele de vaccin antigripal gratuite prin Ministerul Sănătăţii, dar nici cele contracost nu se mai găsesc în farmacii. Şi nici nu se ştie exact când va mai apărea în condiţiile în care cererea de vaccin antigripal este foarte mare în această perioadă în toată Europa, mai ales în contextul COVID-19.

Medicul Gindrovel Dumitra îi îndeamnă pe români să nu intre încă în panică pentru că se pot vaccina toată luna noiembrie și chiar și în decembrie.

„Vaccinarea la persoanele care au nevoie de o singură doză de vaccin trebuie să înceapă, conform recomandărilor internaționale, după 15 octombrie. La 15 septembrie începe campania de vaccinare doar pentru copiii care au nevoie de două doze, ca să aibă timp să facă și cea de a doua doză. Nu este deloc târziu pentru vaccinare, oportun este ca oamenii să se vaccineze după 15 octombrie și pe toată durata lunii noiembrie, și nici în decembrie nu este târziu, câtă vreme vârfurile epidemice sunt întâlnite în lunile februarie-martie”, explică pentru HotNews.ro Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Vaccinul antigripal, în două variante

Vaccinul antigripal se găseşte anul acesta în două variante: cu administrare injectabilă, care se administrează adulţilor şi copiilor de la vârsta de şase luni, şi în varianta cu administrare nazală, destinată în special copiilor cu vârste între 2 şi 18 ani.

Anul acesta, vaccinul recomandat este cel cu patru tulpini, adică cel tetravalent, iar în medie, o doză de vaccin costă 50-55 de lei.

Categorii de persoane care au prioritate la vaccinarea gratuită

De vaccinarea gratuită beneficiază, în primul rând, persoanele care suferă de boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare, metabolice, persoane cu vârsta de peste 65 de ani, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, dar şi gravide.

Vaccinul antigripal. Când trebuie să te vaccinezi 

Gripa sezonieră începe să îşi facă simţită prezenţa. Cel mai potrivit moment pentru a-ţi face vaccinul antigripal este a doua decadă a lunii octombrie. Şi asta se datorează perioadei în care organismul nostru începe să capete anticorpi. Dar nici în noiembrie sau decembrie nu este prea târziu, spun medicii. 

De două săptămâni are nevoie titrul de anticopri să atingă vârful după administrarea vaccinului. După acest proces, urmează o perioadă de platou, cu protecţie optimă, apoi timp de 150 de zile numărul anticorpilor scade până la 10.

Vaccinul antigripal. Trei milioane de doze distribuite de Ministerul Sănătăţii pentru categoriile de risc

Ministerul Sănătății a încheiat contracte pentru trei milioane de doze de vaccin antigripal. Acestea vor fi distribuite gratuit categoriilor cu risc ridicat de infectare. Prima tranșă a venit pe teritoriul României în luna septembrie și a fost trimisă integral personalului medical din spitale și angajaților din centrele de copii, bătrâni și persoane cu handicap. A doua tranșă a fost foarte mică şi a avut doar 70 .000 de vaccinuri pentru copiii între 6 luni și 3 ani. Cei mai mulţi n-au mai fost vaccinați pentru gripă, deci au nevoie și de rapel. Ultima tranşă de 500.000 de doze, a fost expediată și distribuită Direcțiilor de Sănătate Publică.

„În perioada toamnei vom co-exista cu două virusuri care produc infecţii respiratorii serioase. Este vorba despre noul coronavirus, care va continua să circule şi în toamnă; este vorba despre virusurile gripale. Ambele tipuri de virus se transmit exact pe aceeaşi cale, produc infecţii pulmonare, iar măsurile de prevenţie generală sunt simetrice. Practic, igiena tusei, spălatul pe mâini, utilizarea unei măşti previn atât gripa, cât şi infecţia cu noul coronavirus. În plus, la gripă, avem un vaccin care poate să prevină boala la o proporţie mare dintre cei vaccinaţi şi care este recomandat să fie administrat, pentru că o infecţie simultană atât cu noul coronavirus, cât şi cu unul dintre virusurile gripale reprezintă o provocare, mai ales pentru o persoană vârstnică sau care are boli cronice, şi atunci vaccinarea antigripală este cu atât mai mult recomandată, pentru că practic elimină una dintre cele două ameninţări”, declara prof. dr. Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Vaccinul gripal va fi produs din nou la Institutul Cantacuzino. Când ar urma să fie disponibil pentru populaţie

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!