Vaccin antigripal, de negăsit în România în plină pandemie. Până când te mai poţi vaccina. Explicaţia medicilor

Vaccinul antigripal este de negăsit în farmaciile din România. Cererea de vaccin împotriva gripei este foarte mare în contextul pandemiei de COVID-19. O primă tranșă de vaccinuri a ajuns în farmacii în septembrie, dar s-a epuizat rapid. Mulţi speră că se vor putea vaccin anul acesta pentru a se proteja măcar de gripă în plină pandemiei de coronaviurs. Medicii spun că cea mai propice perioadă de vaccinare a fost octombrie, dar nu e târziu să ne vaccinăm şi în noiembrie sau decembrie. 
Romania TV
10 nov. 2020, 10:12
Vaccin antigripal, de negăsit în România în plină pandemie. Până când te mai poţi vaccina. Explicaţia medicilor

Campania de vaccinare antigripală a început în România din 15 septembrie. Dar în prezent nu mai sunt disponibile nici dozele de vaccin antigripal gratuite prin Ministerul Sănătăţii, dar nici cele contracost nu se mai găsesc în farmacii. Şi nici nu se ştie exact când va mai apărea în condiţiile în care cererea de vaccin antigripal este foarte mare în această perioadă în toată Europa, mai ales în contextul COVID-19.

Medicul Gindrovel Dumitra îi îndeamnă pe români să nu intre încă în panică pentru că se pot vaccina toată luna noiembrie și chiar și în decembrie.

„Vaccinarea la persoanele care au nevoie de o singură doză de vaccin trebuie să înceapă, conform recomandărilor internaționale, după 15 octombrie. La 15 septembrie începe campania de vaccinare doar pentru copiii care au nevoie de două doze, ca să aibă timp să facă și cea de a doua doză. Nu este deloc târziu pentru vaccinare, oportun este ca oamenii să se vaccineze după 15 octombrie și pe toată durata lunii noiembrie, și nici în decembrie nu este târziu, câtă vreme vârfurile epidemice sunt întâlnite în lunile februarie-martie”, explică pentru HotNews.ro Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Vaccinul antigripal, în două variante

Vaccinul antigripal se găseşte anul acesta în două variante: cu administrare injectabilă, care se administrează adulţilor şi copiilor de la vârsta de şase luni, şi în varianta cu administrare nazală, destinată în special copiilor cu vârste între 2 şi 18 ani.

Anul acesta, vaccinul recomandat este cel cu patru tulpini, adică cel tetravalent, iar în medie, o doză de vaccin costă 50-55 de lei.

Categorii de persoane care au prioritate la vaccinarea gratuită

De vaccinarea gratuită beneficiază, în primul rând, persoanele care suferă de boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare, metabolice, persoane cu vârsta de peste 65 de ani, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, dar şi gravide.

Vaccinul antigripal. Când trebuie să te vaccinezi 

Gripa sezonieră începe să îşi facă simţită prezenţa. Cel mai potrivit moment pentru a-ţi face vaccinul antigripal este a doua decadă a lunii octombrie. Şi asta se datorează perioadei în care organismul nostru începe să capete anticorpi. Dar nici în noiembrie sau decembrie nu este prea târziu, spun medicii. 

De două săptămâni are nevoie titrul de anticopri să atingă vârful după administrarea vaccinului. După acest proces, urmează o perioadă de platou, cu protecţie optimă, apoi timp de 150 de zile numărul anticorpilor scade până la 10.

Vaccinul antigripal. Trei milioane de doze distribuite de Ministerul Sănătăţii pentru categoriile de risc

Ministerul Sănătății a încheiat contracte pentru trei milioane de doze de vaccin antigripal. Acestea vor fi distribuite gratuit categoriilor cu risc ridicat de infectare. Prima tranșă a venit pe teritoriul României în luna septembrie și a fost trimisă integral personalului medical din spitale și angajaților din centrele de copii, bătrâni și persoane cu handicap. A doua tranșă a fost foarte mică şi a avut doar 70 .000 de vaccinuri pentru copiii între 6 luni și 3 ani. Cei mai mulţi n-au mai fost vaccinați pentru gripă, deci au nevoie și de rapel. Ultima tranşă de 500.000 de doze, a fost expediată și distribuită Direcțiilor de Sănătate Publică.

„În perioada toamnei vom co-exista cu două virusuri care produc infecţii respiratorii serioase. Este vorba despre noul coronavirus, care va continua să circule şi în toamnă; este vorba despre virusurile gripale. Ambele tipuri de virus se transmit exact pe aceeaşi cale, produc infecţii pulmonare, iar măsurile de prevenţie generală sunt simetrice. Practic, igiena tusei, spălatul pe mâini, utilizarea unei măşti previn atât gripa, cât şi infecţia cu noul coronavirus. În plus, la gripă, avem un vaccin care poate să prevină boala la o proporţie mare dintre cei vaccinaţi şi care este recomandat să fie administrat, pentru că o infecţie simultană atât cu noul coronavirus, cât şi cu unul dintre virusurile gripale reprezintă o provocare, mai ales pentru o persoană vârstnică sau care are boli cronice, şi atunci vaccinarea antigripală este cu atât mai mult recomandată, pentru că practic elimină una dintre cele două ameninţări”, declara prof. dr. Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Vaccinul gripal va fi produs din nou la Institutul Cantacuzino. Când ar urma să fie disponibil pentru populaţie

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni