Vaccin Covid-19. În ce condiții pot face rapelul persoanele depistate pozitiv după prima doză. Mai multe cazuri de infectări cu coronavirus au fost depistate și în România la scurt timp după efectuarea primei doze de vaccin împotriva Covid-19. Persoanele care se află într-o astfel de situație se confruntă cu o dilemă: în ce condiții se mai pot prezenta la centrul de imunizare pentru efectuarea rapelului?
Virgil Musta a declarat că există trei posibilități în cazul persoanelor care sunt depistate pozitiv cu COVID-19 între prima doză de vaccin și efectuarea rapelului. „Există trei atitudini în acest sens. Protocolul american prevede că toate aceste persoane pot face rapelul după ce ies din izolare dacă nu mai au simptome, adică în situația în care starea generală este una bună. Protocolul european recomandă ca la 28 de zile de la depistare aceste persoane ar putea face rapelul. Protocolul nostru sau discuțiile din România referitoare la acest caz precizează că rapelul trebuie făcut la 28 de zile de la finalizarea izolării. Deci 28 de zile după ce trec cele 14 zile de izolare”, a declarat medicul Virgil Musta pentru B1 TV.
Răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim (răspunsul protector maxim) apare la 7 zile după a doua administrare / după rapel. Asta înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze, întrucât acea perioadă este considerată perioadă de „fereastră imunologică”, adică perioada când încă nu a apărut răspunsul imun.
O altă explicație poate fi că persoana, în momentul vaccinării, se afla fie în perioada de incubație, fie deja infectată și aflată în fază asimptomatică.
Chiar şi aşa, eficacitatea dovedită a vaccinului produs de BioNTech / Pfizer este de 95%. Ceea ce înseamnă că există un număr mic de persoane care încă pot să dezvolte boala în ciuda vaccinării. Cu toate acestea, datele din studii arată că protecția față de formele severe este de aproape 100%.