Vaccin COVID-19. Vlad Mixich avertizează că în România nu va fi suficient să avem vaccinul împotriva COVID-19 şi că ne vom confrunta şi cu alte probleme.
„Nu este suficient să ai vaccinul. Succesul unei campanii de vaccinare și, evident, succesul rezolvării acestei pandemii stă în 3 elemente: să existe un vaccin sigur și eficient, să fie distribuit suficient de rapid și de eficient încât să ajungă la toți cei care au nevoie de el și al treilea element – oamenii să accepte să se vaccineze și să folosească acest vaccin într-un număr suficient încât să obținem o protecție la nivel societal, nu doar la nivel individual.
Dacă primul element este exogen României, ține de alții, din afara țării, celelalte două țin în mare măsură de noi, în România. Elementul de distribuție, din păcate, nu poate fi satisfăcut la un standard decent folosind actuala infrastructură pe care funcționează programele naționale de vaccinare din România.
Citeşte şi Ludovic Orban: Vaccinarea anticovid NU va fi obligatorie
Motivul este simplu, dar trist: hibele sunt atât de numeroase – de pildă, nu există un sistem de monitorizare electronică a stocurilor, în așa fel încât județele să se poată ajuta unele pe altele, să știi exact câte cutii sunt, unde, într-un anumit moment. Autoritățile nu au un astfel de sistem electronic de monitorizare. Nu există sistemul de monitorizare activă a temperaturii în mijloacele de transport cu care vor fi transportate aceste vaccinuri. Aceste sisteme de monitorizare a temperaturii trebuie să respecte niște standarde internaționale care sunt cu atât mai importante în cazul acestui vaccin, care necesită condiții de transport speciale – minus 70-80 de grade pentru produsul anunțat de Pfizer, mai puțin pentru produsele altor companii, dar oricum, necesită condiții speciale”, avertizează Vlad Mixich, potrivit Hotnews.
Vlad Mixich crede și că urmează o perioadă în care se va vorbi foarte mult despre acest vaccin, iar autoritățile sunt datoare să vină cu soluții.
„Cum în România au fost la modă diverși termeni de specialitate în diverse perioade – era o perioadă în care toată lumea vorbea despre termeni de specialitate legați de justiție, apoi legați de spitalizările pentru mari arși, și tot așa – e foarte posibil ca în curând, un termen foarte vehiculat în România să fie gheața carbonică. Pentru că e nevoie de gheață carbonică pentru a transporta aceste produse, e nevoie de niște frigidere speciale în care ele să fie depozitate, frigidere care există în România, dar nu știm cât de multe sunt și care este capacitatea lor.
Poate că autoritățile știu, Ministerul Sănătății sper că a purces la centralizarea acestor date. Există astfel de frigidere speciale în marile centre universitare, în laboratoarele de genetică, de microbiologie, există și oameni care știu cum să manipuleze produse farmaceutice în astfel de condiții. Resursele sunt, sunt resurse foarte importante și în mediul privat. În ceea ce privește distribuția, un parteneriat public-privat real, care să nu fie instrumentalizat politic, este una dintre soluțiile salvatoare pentru noi, pentru că există acolo și know-how, în mediul privat, și capacitatea logistică de a susține așa ceva.
Dar, cum spuneam, trebuie să se întâmple ceva ce în România nu s-a întâmplat foarte des în sistemul medical, și anume ca oamenii de specialitate din toate domeniile – academic, privat și de stat – să se așeze la masă și să lucreze împreună fără ca pe margine să stea politicieni care să latre la ei, încercând să instrumentalizeze politic astfel de inițiative. Nu știu dacă se va întâmpla asta, dar sper să se întâmple, este o soluție.”, a mai spus Vlad Mixich.
De cealaltă parte, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, îl contrazice pe Vlad Mixich şi spune că ţara noastră are capacitatea de stocare are capacitatea de a stoca un vaccin care trebuie ţinut la minus 80 de grade.
„Toate aceste facilităţi există, ele urmează să fie distribuie în centrele regionale. (…) avem toată capacitatea de stocare în condiţiile unui vaccin de minus 80 de grade atunci când acesta va fi disponibil”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
El spune că principalul centru de stocare a acestora va fi Institutul Cantacuzino, urmând să existe alte şase centre, în spitale militare.