Vaccinare anti-covid în România. Întrebat dacă ar fi moral și legal ca un angajator să ceară angajatului să se vaccineze pentru a veni la muncă, Raed Arafat a spus că este o problemă complicată, care comportă aspecte juridice și de altă natură și nu poate intra în detalii.
„Depinde câți s-au vaccinat în firma respectivă, depinde de natura activității firmei, cum este acțiunea în firmă, așa că n-am să răspund la această întrebare, pentru că incumbă foarte multe aspecte, inclusiv juridice, pe care nu pot să le discut acum.
Anumite abordări s-ar putea să fie unele generale. Dacă companiile aeriene vor stabili între ele pe plan mondial să respecte anumite standarde, înseamnă că de oriunde cumperi biletul, acest standard trebuie respectat. Aceste standarde trebuie să se supună legislației naționale, dar și internaționale.
La acest moment nu s-a discutat de obligativitatea vaccinării și nici despre o posibilă condiționare a angajatorului. Eu sunt într-un minister foarte mare și vă garantez că nu s-a discutat despre o astfel de abordare”, a dat asigurări secretatul de stat în MAI. „Dar da, persoanele vaccinate, cel mai probabil, nu numai în România, peste tot, se vor bucura, poate, de drepturi suplimentare”, a spus Raed Arafat la Digi 24.
Citeşte şi Cum arată primul centru de vaccinare anti-COVID din România
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de vaccinare anti-covid în România, a spus în cadrul prezentării Strategiei Naţionale de vaccinare că românii care au prioritate la imunizere sunt cei care lucrează în domeniul medical. De asemenea, acesta a precizat că vaccinarea este voluntară şi nu obligatorie.
„Aşa cum a fost recomandat la nivelul UE şi de către OMS a fost elaborat un cadru strategic de organizare a activităţilor de vaccinare împotriva COVID-19, cadru care a stat la baza elaborării Strategiei de vaccinare în România. Fiecare ţară, plecând de la un cadru strategic general, şi-a dezvoltat propria strategie care să se plieze pe condiţiile demografice şi să se asigure toate condiţiile de păstrare a siguranţei şi eficacităţii vaccinului.
Campania de vaccinare este în deplin acord cu toate recomandările UE, avem datoria să derulăm o activitate de informare şi comunicare foarte onestă pentru ca fiecare persoană să aibă toate informaţiile necesare pentru a decide dacă se va vaccina sau nu se va vaccina. Încredea se câştigă şi nu se impune.
De aceea toate activităţile de comunicare vor sta la baza creşterii încrederii. Vaccinul în momentul de faţă este în curs de elaborare a avizului pentru punere pe piaţă condiţionată la nivelul Agenţiei Europeană a Medicamentului. Vorbim de Pheizer şi Moderna. Vaccinarea este voluntară şi nu este obligatorie.
Vaccinarea e un drept al fiecărei persoane şi nu o obligaţie şi în România se vor folosi doar vaccinurile autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi va îndeplini toare condiţiile de siguranţă şi eficacitate, aşa cum au fost stabilite în protocoale”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, vineri la prezentarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România într-o conferinţă de presă.
Referitor la strategia de vaccinare, ea cuprinde 3 etape – vaccinarea personalului medical, apoi a persoanelor aflate în categorie de risc şi ulterior a populaţiei generale.
„În ceea ce priveşte strategia vaccinării împotriva COVID în România sunt prezentate câteva principii generale şi trei etape principale. Prima destinată tuturor lucrătorilor din sistemul medical şi cei din asistenţa socială.
În etapa a doua este vaccinarea categoriilor de risc, persoane peste 65 de ani, respectiv persoane cu boli cronice, indiferent de vârsta acestora.
Ultima etapă a vaccinării va fi pentru populaţia general. În etapa a doua va fi vaccinarea şi celor din infrastructura critică a statului. Criteriile epidemiologice ţin de rata de infectare şi criteriile medicale, persoanele care pot dezvolta forme severe şi persoane care se asociază, din păcate, cu risc de deces”, a mai precizat coordonatorul Campaniei de vaccinare anti-covid.