Campania de vaccinare anti-Covid pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ar putea începe din prima jumătate a lunnii viitoare, potrivit anunțului făcut de directorul Institutului Național de Boli Infecțioase din SUA, Anthony Fauci.
„Dacă totul merge bine și dacă obținem aprobarea de reglementare și recomandarea Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), este foarte posibil ca vaccinurile să fie disponibile pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani în prima sau a doua săptămână din noiembrie,” a spus medicul într-un interviu, scrie Reuters.
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii a analiza cererea depusă de Pfizer/BioNTech pentru aprobarea serului. Grupul de consileri externi urmează să se pronunțe la data de 26 octombrie.
Recomandările privind vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani vor fi analizate de consilierii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), într-o ședință ce va alea voc în primele zile din noiembrie. Decizia acestora va contribui la cea finală, luată de directorul instituției.
Rochelle Walensky, directorul CDC, a spus, în cadrul unei intervenții la Fox News Sunday, că agenția dorește să acționeze rapid.
„Știm cât de mulți părinți sunt interesați să își vaccineze copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani și intenționăm să acționăm cât mai repede posibil”, a declarat oficialul.
Vaccinul Pfizer este deja aprobat pentru copiii cu vârste între 12 și 17 ani. În urma unui studiu, compania a anunțat că serul are o eficiență de 90,7% la minorii cu vârsta între 5 și 11 ani, potrivit Antena 3.
Norvegia a recomandat până pentru vaccinarea minorilor doar vaccinul Pfizer/BioNTech. Ministerul Sănătății a transmis că nu există urgență pentru administrarea celei de-a doua doze pentru copiii între 12 şi 15 ani, dat fiind că aceştia au un risc scăzut de a se îmbolnăvi grav de COVID-19 și pentru că o singură doză de vaccin oferă oricum o rată de protecție de 85% împotriva bolii timp de până la 16 săptămâni, transmite Reuters.
„O a doua doză de vaccin este, de asemenea, legată de un risc mai mare de pericardită și miocardită, în special în rândul bărbaților și băieților tineri”, a transmis Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI) într-un comunicat. FHI va evalua din nou situația la începutul anului 2022, după ce va aduna mai multe informații din studiile care se desfășoară în prezent în țările nordice.
Pericardita este inflamația mucoasei exterioare a inimii, în timp ce miocardita este inflamația mușchiului inimii.
Decizia luată de Norvegia este asemănătoare Marii Britanii, care a decis în septembrie că această grupă de vârstă va primi o singură doză deocamdată.