Decizia autorităților a fost luată în condițiile în care, în această toamnă, este așteptat în România valul patru al pandemiei de COVID-19.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a precizat că e posibil ca vaccinarea cu a treia doză să se întâmple în luna septembrie.
“Există discuţii în momentul de faţă legat de administrare rapelului sau cum este cunoscut ca cea de-a treia doză deşi în mod corect vorbim de rapel şi nu de doza trei la persoanele care fie au un risc crescut de expunere şi aici vorbim de pildă de categoria personalului medical şi personalul social şi persoanele care se află în evidenţă cu boli cronice, respectiv persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie de a administra doza trei sau rapelul, practic ar veni la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare, în primul rând pentru personalul medical care se află la risc crescut de expunere faţă de această infecţie şi continuând cu pacienţii vulnerabile, cei peste 65 de ani şi cei aflaţi în evidenţă cu boli cronice. Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală, practic o persoană care are istoric de trecere prin boală şi a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicaţie de a face rapeluri cu cea de-a treia doză de vaccin, având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.
Valeriu Gheorghiță lansează și un avertisment pentru populația din România: infectările cu varianta Delta au o tendință de creștere. În ultima perioadă numărul cazurilor a crescut de cinci ori față de perioada precedentă.
„Un lucru pe care voiam să-l discutăm e legat de cazurile confirmate cu varianta Delta. Până pe 25 iulie au fost confirmate 129 de cazuri, cu 26 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă. Are o trend crescător, a crescut de cinci ori. Mesajul e cât se poate de clar, e un trend crescător al cazurilor generate de Delta. E mult mai contagioasă, poate asocia un risc mai mare de spitalizare față de variantele anterioare, mai ales dacă vorbim de persoane nevaccinate.
50% din aceste cazuri confirmate se află în 28 de focare din care 22 sunt focare familiale. 42 de cazuri nu au nicio legătură epidemiologică menționată. E posibil ca aceste cazuri să fie dobândite prin transmitere comunitară”, a spus Gheorghiță.
Sunt 15 județe unde au fost descoperite cazuri Delta. Cele mai multe sunt în București.
Sunt și 5 decese cauzate de Delta, ultima la un bărbat din Olt. Toate decesele erau la persoane nevaccinate.