Vaccinarea anti SARS-CoV-2, proces complex, nu poate fi făcută în cabinetele medicilor de familie

Campania de vaccinare anti-Covid în România s-ar putea încheia la mijlocul verii anului viitor, când un procent de 60-70% din populație ar trebui să fie imunizat contra infecției cu coronavirus, potrivit coordonatorului campaniei, medicul Valeriu Gheorghiță.
Filip Stan
04 dec. 2020, 00:40
Vaccinarea anti SARS-CoV-2, proces complex, nu poate fi făcută în cabinetele medicilor de familie

Vaccinarea anti SARS-CoV-2. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că este foarte posibil ca la începutul anului viitor România să beneficieze deja de prima tranşă de vaccin anti-COVID-19, cu un număr de circa un milion de doze. Şeful statului a reiterat faptul că în prima tranşă va fi vaccinat între personalul medical şi persoane cu risc, iar vaccinarea este voluntară, sigură şi eficientă.

“În momentul în care va exista platforma unică de programare în vederea vaccinării, simpla intenție a oricărei persoane de a se lista pe acea platformă de programare reprezintă dovada că acea persoană dorește să se vaccineze.

Ministerul Sănătăţii, anunţ de ultimă oră despre vaccinarea anti-covid în masă. Când va începe în România

Estimăm undeva la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, practic la sfârșit de martie, început de aprilie vaccinarea va putea fi făcută populației generale, ultima etapă a campaniei de vaccinare.

Toate aceste etape se pot suprapune într-un anumit moment, dacă tipurile de vaccinuri aprobate vor asigura nevoia pe care noi o vom avea la un moment dat în România, și anume, dacă disponibilitatea vaccinurilor va acoperi toate nevoile pe care le avem, aceste etape de vaccinare se pot derula în paralel”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, joi seara, la Digi24.

Ce presupune Vaccinarea anti SARS-CoV-2

Campania de vaccinare anti-Covid nu va putea fi derulată în cabinetele medicilor de familie, deoarece nu au capacitatea necesară. “Desfășurarea efectivă a activității de vaccinare va avea loc la nivelul centrelor de vaccinare. Nu intenționăm, cel puțin la momentul actual, să derulăm activitate de vaccinare la nivelul cabinetului de medicină de familie, pentru că activitatea pe care noi o propunem este una extrem de intensă.

Vorbim de circa 250 de persoane vaccinate într-o zi. Este extrem de complicat ca la nivelul unui cabinet de medicină de familie, pe lângă consultațiile obișnuite, pe lângă monitorizarea persoanelor pe care le au medicii de familie în evidență să mai efectueze și această vaccinare care nu va fi un proces foarte simplu”, a precizat Gheorghiță.

Acesta a mai explicat cum se va derula procesul efectiv pe lângă injectarea serului împotriva coronavirusului. “Este un proces destul de elaborat, în care fiecare persoană trebuie supusă unui triaj epidemiologic, un examen clinic, insistat pe identificarea contraindicaților de moment sau definitive pentru efectuarea vaccinării.

Trebuie să fie echipe destinate pentru administrarea propriu-zisă a vaccinului. Ulterior, există perioada de supraveghere post-vaccinală. Aceste lucruri nu se pot face într-un cabinet de medicină de familie unde există o singură echipă vaccinatoare, pentru că perioada de timp alocată se va întinde pe o perioadă foarte mare.

Noi ne dorim ca până la mijlocul anului viitor să asigurăm vaccinarea unui număr important din populație, ca să atingem acest procent de 60-70% de imunizare colectivă, pentru a încheia activitatea de vaccinare”, a declarat coordonatorul campaniei de imunizare.

Vaccinarea anti SARS-CoV-2. Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR): Avem toată disponibilitatea de a colabora cu autorităţile în implementarea Strategiei Naţionale

Membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) au semnat un Pact de solidaritate privind asigurarea condiţiilor tehnice necesare pentru facilitarea accesului pacienţilor români la vaccinul anti-COVID-19 pentru a veni în sprijinul autorităţilor în implementarea strategiei şi a planului de acţiuni privind vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2.

„Salutăm demersul de realizare a unei Strategii Naţionale de Vaccinare şi apreciem rolul strategic asumat de către Administraţia Prezidenţială în dezvoltarea unui mecanism de implementare care să coalizeze toţi actorii relevanţi. În acest context, considerăm că sectorul de distribuţie şi retail farmaceutic reprezintă o verigă importantă a sistemului de sănătate din România şi trebuie să fie parte integrantă din infrastructura reţelei de vaccinare avută în vedere în cadrul strategiei naţionale. Tocmai de aceea, pentru a veni în întâmpinarea acestui demers, am decis semnarea unui Pact de solidaritate care ne va permite să realizăm acţiuni de sprijin sub tutela şi directa organizare şi supraveghere a autorităţilor competente, fără a implica vreo acţiune concertată de aliniere între membrii ADRFR.”, a declarat Iulian Trandafir, Preşedintele ADRFR.

ADRFR reuneşte companii cu experienţă solidă în distribuţia şi comercializarea de medicamente care operează o reţea de depozite şi farmacii comunitare cu acoperire naţională. Membrii ADRFR îşi manifestă disponibilitatea de a pune la dispoziţia instituţiilor statului expertiza în domeniu, resurse materiale şi umane.
„În această perioadă premergătoare campaniei de vaccinare anti-COVID-19, la nivel global, toţi distribuitorii din sectorul farmaceutic urmăresc cu maximă atenţie comunicările producătorilor privind condiţiile de stocare şi transport ale vaccinului, deoarece acestea sunt esenţiale în stabilirea procesului de punere pe piaţă. Companiile din cadrul ADRFR depun toate eforturile pentru a fi pregătite să sprijine autorităţile în momentul demarării campaniei naţionale de imunizare”, a adăugat Iulian Trandafir, Preşedintele ADRFR.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Este vestea cea mare! BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Nuntă cu final tragic! O șoferiță și-a condus mama spre MOARTE, după ce s-a răsturnat într-o râpă.
Capital.ro
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate continentele lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Prognoză meteo pentru următoarele două săptămâni: alternanțe între caniculă și instabilitate atmosferică
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!