Sorin Cîmpeanu anunţă facilităţi pentru elevii vaccinaţi: „30.000 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani şi 145.000 de tineri între 16 şi 19 ani au fost vaccinaţi împotriva COVID 19”

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat vineri, după şedinţa de lucru de la Guvern pe tema măsurilor în perspectiva începerii anului şcolar în contextul pandemiei, că şcolile vor fi ţinute deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie. Şcolile vor fi închise doar dacă localitatea în care se află va intra în carantină.
George Russo
20 aug. 2021, 09:07
Sorin Cîmpeanu anunţă facilităţi pentru elevii vaccinaţi:

Sorin Cîmpeanu a anunţat că se lucrează în prezent pe noi scenarii de funcţionare a şcolilor din septembrie.  Astfel, şcolile vor funcţiona în scenariul verde până la o rată de incidenţă de 6 la mie. Scenariul galben se aplică în localităţile cu incidenţă de peste 6 la mie. În cazul intrării localiăţii în carantină, şi şcoala din acea localitate va trece în scenariul roşu, adică şcoala se închide, iar elevii vor face cursuri online.

„Sunt în lucru următoarele scenarii: prescolarii, crese şi gradinite, sa poate participa fizic la procesul educational, clasale I – VI, unde este vorba de elevi care nu pot fi vaccinati, în online.

Pentru cei din clasele VII – XII vom vedea daca modificam regula şi dam posibilitatea elevilor vaccinati să vina fizic la scoala”, a explicat Sorin Cîmpeanu, precizând că în prezent carantina se va declara în funcție de mai mulți parametri, nu numai de pragul de incidenţă.

Ministrul Educaţiei a mai explicat că „la apariția unei îmbolnăviri într-o clasă, intră toată clasa în online, dar dacă toți copiii acceptă să fie testați, școala poate decide să rămână fizic cei vaccinați”.

Cîmpeanu a mai precizat că „luni vom avea o listă completă cu o persoană desemnată din fiecare scoala. Acestă persoană va avea sarcina să înlesnească întâlniri între părinţi şi reprezentanţi DSP pentru a le răspunde la întrebări legate de vaccinare”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, că 30.000 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani şi 145.000 de tineri cu vârsta între 16 şi 19 ani sunt vaccinaţi împotriva COVID-19 la acest moment, precizând că personalul din învăţământ este vaccinat în proporţie de peste 60%, mai mult decât dublul mediei naţionale.

„Aş vrea să vă anunţ că la acest moment avem 30.000 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani vaccinaţi, reprezentând o pondere de 4% din această categorie de vârstă 12-15 ani şi 145.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 19 ani, reprezentând o pondere de 20% din tinerii din această categorie de vârstă. Ambele situaţii sunt sub media naţională. Totuşi, personalul din învăţământ este vaccinat într-o proporţie de peste 60%, adică dublu, mai mult decât dublul mediei naţionale. Este unul din lucrurile care îmi întăresc convingerea că în şcoli vom beneficia de o siguranţă sanitară mai accentuată decât în alte medii”, a declarat Sorin Cîmpeanu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că Ministerul Educaţiei susţine condiţionat organizarea de centre de vaccinare în şcoli.

„Dacă mă veţi întreba despre organizarea de centre de vaccinare în şcoli, în cabinetele medicale şcolare, vă voi spune că da, noi susţinem această măsură cu trei condiţii: să existe cabinet de medicină şcolară, să existe cadre medicale angajate şi să existe infrastructura care să poată asigura separarea fluxurilor, între fluxul celor care se vaccinează şi fluxul celor care sunt în şcoală pentru activităţi didactice curente”, a precizat ministrul.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat deja că vor fi discuţii despre măsurile pentru deschiderea şcolilor cu prezenţă fizică din 13 septembrie, precizând că printre măsurile luate în calcul se numără „demararea unei campanii de întâlniri interactive la nivelul fiecărei şcoli, mediată de către o persoană desemnată din fiecare şcoală şi de reprezentant DSP pentru a prezenta părinţilor interactiv problematica, importanţa şi necesitatea vaccinării”. El a mai spus că masca va fi obligatorie în continuare în unităţile de învăţământ, indiferent dacă elevii sunt sau nu vaccinaţi, cât şi respectarea distanţării sociale adecvate, normele de igienă şi aerisirea sălilor de curs.

„Printre măsurile pe care le vom discuta se vor regăsi demararea unei campanii de întâlniri interactive la nivelul fiecărei şcoli, mediată de către o persoană desemnată din fiecare şcoală şi de reprezentant DSP pentru a prezenta părinţilor interactiv problematica, importanţa şi necesitatea vaccinării. Este o acţiune de conştientizare pe care trebuie să o facem înainte de începerea şcolii. Se vor discuta şi măsuri de stimulare a vaccinării. Nu vă ascund că este de luat în calcul, cu titlu de ipoteză, inclusiv acea decizie care, în cazul apariţiei unor situaţii, cazuri confirmate într-o clasă, cei care nu sunt vaccinaţi să treacă obligatoriu în online, iar elevii care sunt vaccinaţi să poată continua cu prezenţă fizică. Nu să fie obligaţi, să poată continua cu prezenţă fizică”, a explicat Cîmpeanu, potrivit News.ro.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu: „A fost aprobat proiectul de lege „Școala în spital”. Ce presupune programul și când intră în vigoare

Sorin Cîmpeanu: „Ne vom asigura că se înţelege importanţa măsurilor pentru desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică”

Chestionat cu ce propuneri concrete va merge la întrunirea de vineri de la Palatul Victoria, Cîmpeanu a replicat: „De promovare, prin acţiuni interactive, împreună cu reprezentanţii DSP a importanţei vaccinării”.

„De prezentare a opţiunilor în funcţie de evoluţia epidemiologică. De susţinere, încă de pe acum, a regulilor de protecţie sanitară. Masca va fi obligatorie în continuare în şcoli, indiferent dacă elevii sunt vaccinaţi sau nu. De asemenea, distanţarea adecvată va rămâne o regulă. De asemenea, evident respectarea normelor de igienă şi obligativitatea aerisirii spaţiilor de învăţământ. Din perspectiva educaţiei, ne vom asigura că în fiecare şcoală se înţelege importanţa acestor măsuri pentru ca şcoala să se poată derula cu prezenţă fizică”, a completat el.

Referitor la posibilitatea testării pentru COVID-19, de două ori pe săptămână, a profesorilor şi elevilor şi în România, cum se întâmplă în alte ţări precum Scoţia şi Anglia, ministrul Educaţiei a reamintit că testarea în şcoli a fost limitată de faptul că era necesar acordul prealabil al părinţilor.

„Vă reamintesc faptul că testarea a avut drept factor limitativ acordul părinţilor. Vom discuta inclusiv despre importanţa testării pentru a sensibiliza părinţii în a îşi da acordul pentru testare. Testarea nu a fost limitată de disponibilitatea testelor, nu a fost limitată nici din considerente financiare, ci doar de acordul părinţilor pentru testare care a fost considerată invazivă. Vom discuta şi în ce măsură se pot omologa acele teste non-invazive despre care am discutat prea mult timp”, a conchis Cîmpeanu.

Citeşte şi: Un bărbat de 24 de ani este cel mai tânăr pacient cu COVID în stare gravă. Românul este nevaccinat şi nu crede în boală!

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Orașul din România care a urcat puternic în trend – e surpriza imobiliarelor pe 2025. Este aproape de București, dar traiul e de 6 ori mai ieftin. Sunt case la prețuri bune, magazine, școli și peste tot vezi tineri sau pensionari fericiți
Capital.ro
S-a aflat cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. EL va profita total când Georgescu va primi interzis
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Povestea lui Mauriciu Brociner, eroul de la Plevna care a plecat la război locotenent și s-a întors român: „E un erou, măcar că e ovrei“
wowbiz.ro
Jaf ca-n filme: Coiful de la Coțofenești, furat după o explozie la muzeu! Ce s-a întâmplat cu hoții după comiterea infracțiunii |
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Clasica mâncare de pe mesele românilor. Delicioasa iahnie de fasole
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensiile speciale ar putea fi tăiate: Toată lumea va lucra până la vârsta de 65 de ani, fără excepție
Cancan.ro
EA a fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu. Designerul i-a fost amant timp de 7 ani
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lacrimi pentru Elena Udrea. Ce a făcut Alexandrov, în timp ce ea stă închisă. Au apărut imaginile
StirileBZI
Acești pensionari primesc bani în plus în 2025, chiar dacă s-au îngheţat pensiile! Ministrul Muncii vine cu lămuriri legate de „mica recalculare”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Adevărata cauză a morții asistentei din Iași. Carmen a fost găsită fără suflare în casa vecinului, iar necropsia a scos la iveală motivul decesului: "Am găsit-o moartă la mine"
substantial.ro
ANM emite avertizări de cod galben pentru ceață densă în 23 de județe și București
MediaFlux
Se schimbă ORA în ROMÂNIA! Anunțul MOMENTULUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cele mai bune filme epice care merită fiecare minut din timpul tău