Medic din Dolj, trimis în judecată pentru falsificarea a 926 de certificate de vaccinare anti-COVID-19. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova susțin că medicul a obținut suma de 185.000 de lei din partea a 926 de persoane cărora le-a emis certificate de vaccinare fără ca acestea să fi fost vaccinate.
Reprezentanți DNA Craiova spun că în perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, medicul care era autorizat să efectueze activitatea de vaccinare anti COVID-19, ar fi pretins şi primit de la cele 926 persoane suma de 200 lei/persoană (în total 185.200 lei), în schimbul înscrierii în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) şi la eliberarea adeverinţelor care atestau în mod fals că acestea erau vaccinate împotriva COVID-19. Oamenii legii spun că medicul nu a acționat singur și că în toată această afacere au fost implicate și alte persoane care aveau rolul de a intermedia schimbul.
„În afară de banii primiţi în modalitatea de mai sus, inculpata Vatan Venera Ecaterina ar fi solicitat şi ar fi obţinut de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, contravaloarea ‘administrării’ vaccinului în cazul celor 926 persoane, primind de la instituţia respectivă suma totală de 37.720 lei. În acelaşi context, medicul Vatan Venera Ecaterina, după ce ar fi intrat în posesia carnetelor cu tichete de masă, alocate pacienţilor conform O.M.S. nr. 1863/2021 (privind acordarea alocaţiei de hrană sub forma tichetelor de masă persoanelor care se vaccinează cu schemă completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2), ar fi dat, în mod nelegal, unuia dintre intermediari (care a încheiat cu procurorii anticorupţie un acord de recunoaştere a vinovăţiei) un număr de 190 carnete (ce conţinea fiecare câte 5 tichete de masă în valoare de 20 de lei/buc – 19.000 lei) pentru a dispune de ele în interes personal”, a transmis DNA, într-un comunicat de presă.
Acum, medicul de familie a fost trimis în judecată și plasat sub control judiciar, pentru luare de mită, în formă continuată, fals informatic, în formă continuată, înşelăciune, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, delapidare.
Totodată, alături de medicul de familie au fost trimişi în judecată pentru complicitate, alţi doi inculpaţi care sunt cercetați în stare de libertate.
În acest caz, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj şi Direcţia de Sănătate Publică Dolj s-au constituit părţi civile, iar prejudiciul se ridică la 56.720 lei.