Vaccinarea obligatorie anti-Covid? Ca să ajungem la imunizarea în masă, 70 la sută din oameni trebuie să fie vaccinaţi. Miliarde de doze de vaccin vor fi disponibile anul viitor şi, pe lângă provocarea logistică a unor campanii mari de vaccinare, este şi cea de comunicare. Cum vor fi convinşi oamenii că vaccinuri concepute atât de repede nu au reacţii adverse grave? Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu ia în calcul să impună ţărilor să-i oblige pe cetăţeni să se vaccineze, a declarat luni un oficial, potrivit The Guardian.
„Nu cred că avem în vedere să dăm un mandat pentru vaccinări”, a spus Kate O’Brien, director Departamentul de Imunizare al OMS.
„Pot fi unele ţări sau unele situaţii în ţări în care circumstanţele profesionale o cer sau în care recomandăm să fie vaccinări pentru anumite categorii”, a adăugat ea, afirmând că spitalele ar putea fi un astfel de exemplu.
Vaccinarea obligatorie anti-Covid? Care sunt statele care au dat deja startul vaccinării anti COVID-19
Marea Britanie a început astăzi campania de vaccinare cu injecţia produsă de Pfizer şi BioNTech. Multe dintre vaccinurile care au fost dezvoltate până acum au fost testate pe mii de voluntari din diferite ţări. Nu toate au fost aprobate şi nu sunt multe guvernele care au început să ofere vaccinuri populaţiei. Dar sunt şi câteva ţări care au dat deja startul vaccinării în masă.
Rusia a început săptămâna trecută vaccinarea pe scară largă. Putin a cerut injectarea cu Sputnik V, deşi eficienţa lui nu a fost demonstrată sută la sută.
„Toată lumea pe care o ştiu vrea să primească vaccinul. Aşteptă nerăbdători până când este disponibil pentru toată lumea”, spune Olga Yerşova, şef de depozit farmaceutic. Luni a fost vaccinat personalul militar. Personalul din marină a fost şi el vaccinat. Vaccinul trebuie păstrat la minus 18 grade Celsius este transportat în monovolume frigorifice.
Vaccinarea obligatorie anti-Covid? China a vaccinat deja peste un milion de oameni cu trei seruri experimentale anti-Covid, Sinovac, CanSinoBio şi Sinopharm. Vaccinarea în masă a început încă din octombrie. Sute de oameni au stat la coadă pentru vaccinurile care nu au studiile clinice finalizate. Cei care au fost injectaţi cu serul Sinopharm nu au avut reacţii adverse.
În Emiratele Arabe Unite mii de angajaţi de front au fost vaccinaţi cu Sinopharm. Odată cu ei a primit aceeaşi injecţie şi conducătorul Dubaiului.
În SUA, pe 10 decembrie se discută aprobarea de urgenţă a vaccinului Pfizer şi BioNTech. UE se aşteaptă să ia o decizie cu privire la aprobarea vaccinului Pfizer / BioNTech până la sfârşitul lunii decembrie.