Vaccinarea poate preveni 90% dintre aceste cancere

Peste 500.000 de femei din întreaga lume se îmbolnăvesc anual de cancer de col uterin, iar 250.000 își pierd viața din cauza acestei afecțiuni. Pentru țara noastră acest subiect este cu adevărat delicat pentru că suntem fruntași în Europa, atât la numărul de îmbolnăviri, cât și la cel de decese. Responsabilă pentru 70 la sută dintre cancerele de col este infecția cu tulpinile 16 și 18 ale virusului HPV, extrem de răspândit. Modul de transmitere este pe cale sexuală, iar cele mai multe infectări apar imediat după începerea vieții intime.
Iulian Tudor
19 iul. 2017, 09:23
Vaccinarea poate preveni 90% dintre aceste cancere

În stadiii incipiente, cancerul de col uterin este vindecabil în proporție de 95 la sută. În cazurile avansate, procentul scade la 30. Succesul terapiilor nu este dictat de vârstă, ci de stadiul în care este depistată boala: dacă este descoperită devreme, boala se poate vindeca și la 20 și la 45 de ani„, spune dr. Osman Temizkan, ginecolog.

Boala se instalează mai ales între 35 și 55 de ani, iar cele mai expuse sunt femeile care neglijează examenul ginecologic și nu-și depistează la timp infecția cu HPV. În plus, riscul de boală crește la persoanele care-și încep viața sexuală mai devreme de 20 de ani, au parteneri sexuali multipli, nu se protejează, au carențe de vitamina A, vitamina C și acid folic, fumează sau au rude de gradul 1 cu cancer de col uterin. Un simplu test extrem de accesibil poate evidenția modificările care preced cancerul de col uterin, scrie doctorulzilei.ro.

Femeile active sexual, cu vârsta peste 21 de ani, trebuie să-și facă testul Babeș-Papanicolau o dată la 3 ani până la vârsta de 30 de ani. Dacă există suspiciuni de cancer, atunci recomandăm și testarea pentru tulpinile HPV. După vârsta de 30 ani, se recomandă testarea Babeș-Papanicolau împreună cu testarea pentru HPV, o dată la 5 ani, până la vârsta de 65 de ani, chiar în lipsa unor suspiciuni de cancer„, declară expertul.

Citeşte şi Ce tipuri de cancer se pot moşteni de la rude

Testarea pentru HPV, alături de Babeș-Papanicolau, crește șansele depistării precoce a modificărilor precanceroase, arată rezultatele unui studiu amplu făcut de medici americani și britanici pe un grup de 450 de mii de femei. În plus, medicii sfătuiesc reprezentantele sexului frumos să vină la medic pentru orice secreție sau sângerare anormale, disconfort în timpul actului sexual sau dureri de spate, care pot fi semne de cancer.

Dacă testul Babeș-Papanicolau sugerează prezența unei transformări maligne, este necesară efectuarea unei biopsii. Aceasta se face în cadrul colposcopiei, care ne oferă o bună vizualizare microscopică a zonei afectate. Cu ajutorul acestei metode, putem recolta celule din mai multe zone potențial afectate, cu minimum de disconfort pentru paciente. Apoi, analiza probelor care se recoltează foarte ușor ne permite să identificăm celulele maligne, tipul de cancer, stadiul bolii și răspândirea acesteia„, explică dr. Osman Temizkan.

Experții spun că speranța de viață este una extrem de bună dacă pacientele ajung la medic în stadiu incipient de boală. În fazele de început ale bolii, echipele multidisciplinare de medici experimentați pot păstra intacte atât funcția sexuală, dar și capacitatea femeii de a obține pe cale naturală o sarcină și și de o a duce la bun sfârșit.

Dacă vorbim despre un cancer de col depistat în stadiu incipient, tratamentele performante precum laparoscopia și chirurgia robotică nu afectează deloc viața sexuală a pacientei. În stadiile avansate de boală, când tratamentul chirurgical este completat de radioterapie, atunci viața sexuală, capacitatea reproductivă și funcția urinară pot fi afectate din cauza sesiunilor repetate de expunere la iradiere„, adaugă medicul ginecolog.

La ora actuală, vaccinul anti HPV poate preveni 90 la sută dintre cancerele de col uterin pentru că formulele avansate oferă protecție împotriva tuturor tulpinilor periculoase de virus. Acesta are eficiență maximă la tinerele cu vârstele între 9 și 26 de ani, dacă nu au intrat niciodată în contact cu virusul.

Citeşte şi Zonele cu cel mai mic procent de copii vaccinaţi împotriva rujeolei, identificate de autorităţi în doar o săptămână

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce salariu trebuie să ai, de fapt, pentru un credit de nevoi personale de 5.000 de euro. Câți bani dai înapoi preț de 5 ani și cât e rata lunară. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Ce nu ai voie să faci în prima zi de Paște. Greșeala care aduce ghinion tot anul
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cinci mâncăruri imposibil de făcut. Și cei mai experimentați chefi le ratează
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât