Fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Vasile Astărăstoae a mărturisit că are „reticenţe” în privinţa firmelor care „au declarat că au gata vaccinul”.
„Am reticenţe în primul rând privind aceste firme care au lansat zvonul, oficial au declarat că au gata vaccinul şi că mai aşteaptă autorizarea de la FDA şi de la EMA, ori această autorizare, ei fac presiuni să fie dată cu scurtarea procedurilor, dar autorizarea verifică ce au făcut ei.
Aceste firme nu au niciun fel de experienţă în ceea ce priveşte vaccinurile. Doar Pfizer a mai produs un vaccin angripal, ceea ce nu e mare lucru. Şi Cantacuzino a produs un vaccin antigripal. Şi un vaccin antipneumococic.
Astra Zeneca nu a produs niciodată vaccinuri, iar Moderna e un start-up care a prins această oportunitate şi s-a lansat în producerea de vaccinuri”, a declarat profesorul dr. Vasile Astărăstoae, în emisiunea „Punctul Culminant” de la Romaniatv.
Profesorul a vorbit şi despre cum a fost realizat vaccinul împotriva noului coronavirus (COVID-19).
„Acest vaccin a fost făcut printr-o tehnologie de biologie moleculară, printr-o inginerie genetică, pe bază de ARN mesager care este o noutate în domeniul vaccinurilor şi în condiţiile astea are un caracter de cercetare şi de fundamentare pe subiect uman. Nimeni nu ştie până în prezent care va fi rezultatul”, a explicat medicul.
Citeşte şi: Vaccinul pentru COVID nu va avea efecte adverse. Anunțul medicului Alexandru Rafila
Medicul Vasile Astărăstoae a explicat că „în lume există patru mari companii care fac exclusiv obiectul de activitate a producerii de vaccinuri”.
„Ele au fost cele au produs vaccinuri inovatoare în toate domeniile. Ori, aceste mari companii până în prezent au spus că lucrează, dar sunt într-o fază medie spre avansată la vaccin, că ele respectă absolut toate regulile”, a afirmat fostul președinte al Colegiului Medicilor din România.
Dr. Astărăstoae a subliniat că, dacă vaccinul anti-COVID-19, pe care l-au produs nu este eficient, aceste firme nu vor pierde.
„Dacă vaccinul Pfizer se dovedeşte ineficient, Pfizer sau Astra Zeneca nu pierde nimic pentru că are alte produse pe care le comercializează.
În schimb, cele patru companii, printre care Johnson&Johnson, dacă se întâmplă aşa ceva, dau faliment, dispar de pe piaţă pentru că singurul lor obiect de activitate este producerea de vaccinuri”, a afirmat medicul Vasile Astărăstoae.
De asemenea, profesorul a spus că este sceptic că toate ţările din lume vor primi acelaşi tip de vaccin.
„Nu cred că întreaga populaţia a globului va primi acelaşi vaccin, chiar în UE. Vă spuneam că sunt firme specializate pe producerea de vaccinuri care sunt într-o fază medie spre avansată care vor produce acest vaccin.
Germania, în afară de vaccinul de la UE şi repartiţia vaccinului cum este, pentru unii este de la Astra Zeneca, pentru alţii de la Pfizer sau de la Moderna, a achiziţionat doze de vaccin de la Johnson&Johnson şi de la o firmă din Germania.
Nu cred că toată lumea va primi la fel. Nu poate să primească toată lumea la fel. Nu au o capacitate de producţie astfel încât să acopere cu doze de vaccin câteva sute de milioane de oameni”, a explicat medicul.
Profesorul Astărăstoae a mai precizat că „există anumite faze pe care trebuie să le parcurgi obligatoriu” în realizarea de vaccinuri.
Fostul rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a avertizat cu privire la riscurile care pot apărea din cauza presiunii puse pentru autorizarea acestor vaccinuri.
„În pandemia de gripă tip AN1H1, aşa zisa gripă porcină, a existat un acord de imunitate cu Marea Britanie. În urma vaccinării, care atunci a fost inutilă, 60 de copii britanici au făcut o boală foarte gravă – narcolepsia.
Tribunalele engleze au arătat că este urmare a acelui vaccin şi statul britanic a plătit fiecărei familii în parte opt milioane de lire sterline. Este un caz ultra cunoscut”, a explicat dr. Astărăstoae.
Prezent la dezbaterea România TV, consilierul premierului Ludovic Orban, Ionel Dancă, a afirmat că este „periculos” să fie făcută o astfel de comparaţie.
„Mi se pare foarte periculos ceea ce se întâmplă la dumnevoastră în emisiune pentru că se fac nişte afirmaţii şi nişte comparaţii care induc în opinia publică o anumită percepţie asupra vaccinării anti-COVID. A face o comparaţie cu diverse alte cazuri întâmplate în istorie cu efecte adverse ale unor campanii de vaccinare mi se pare foarte periculos.
În momentul de faţă, vaccinarea este un subiect extrem de sensibil şi trebuie cât mai multă informare, cât mai multă dezbatere.
Domnul Astărăstoae este de meserie medic legist. Eu aş fi foarte interesat că ascult opiniile medicilor care sunt specialişti în boli infecţioase şi epidemiologie”, a spus Ionel Dancă.
„Vaccinologia nu ţine, domnule Dancă, de infecţioase şi de epidemilologie. Sunt specialist în bioetică, iar faptele pe care le-am spus sunt fapte reale”, a reacţionat medicul Astărăstoae.
Citeşte şi: Vaccinul anti-covid produs de AstraZeneca, eficient datorită unei greşeli. Ce s-a întâmplat