Vaccinul anti-COVID al Moderna pentru copii devine astfel al doilea ser autorizat pentru adolescenţii din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, după cel realizat de Pfizer/BioNTech.
„Comitetul Medicamentelor pentru uz uman (CHMP) şi EMA a recomandat acordarea unei extensii de indicaţie vaccinului Covid-19 Spikevax (fostul vaccin Covid-19 Moderna) pentru a include folosirea sa la copiii cu vârste de 12-17 ani”, a declarat autoritatea de reglementare europeană într-un comunicat, conform Le Figaro.
Efectele Spikevax, vaccinul produs de compania americană Moderna, au fost analizate în cadrul unui studiu la care au participat 3.732 de copii, cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani. Potrivit cercetării, serul a produs un nivel de anticorpi în cazul adolescenţilor între 12 şi 17 ani comparabil cu cel înregistrat în cazul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.
Vaccinul Pfizer/BioNTech care foloseşte aceeași tehnologie de ARN mesager precum serul moderna a fost deja autorizat pentru a putea fi administrat copiilor de cel puţin 12 ani în Statele Unite, Canada şi în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Citeşte şi: Vaccinare anti-covid la copii. Elevii ar putea fi vaccinaţi în şcoli
Potrivit sursei citate, adolescenţii vaccinaţi au dezvoltat în general forme mai puţin grave de COVID-19 decât persoanele mai în vârstă, dar nu sunt imuni la infecţi şi pot transmite virusul în rândul populaţiei. Experţii consideră că imunizarea adolescenţilor este necesară pentru a opri epidemia.
Aproape 200 de milioane de persoane, adică jumătate din numărul adulţilor din Europa, au fost vaccinate împotriva COVID-19, arată datele Comisiei Europene.
Citeşte şi: EXCLUSIV | George Simion (AUR): „Trebuie să oprească vaccinarea pentru copii. Medicii sunt înspăimântați”
În schimb, există o legătură „probabilă” între cazuri de inflamaţie la nivelul inimii şi injectarea vaccinurilor împotriva COVID-19 cu ARN mesager, dar avantajele depăşesc riscurile, a declarat vineri OMS, confirmând o expertiză americană, relatează AFP.
Specialiştii Comitetului consultativ mondial ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru securitatea vaccinurilor explică că cazuri de miocardită – o inflamaţie a muşchiului cardiac – şi de pericardită – o inflamaţie a membranei care anvelopează inima – au fost semnalate în mai multe ţări, în special în SUA, conform agenţiei AFP, citate de Agerpres.
„Cazurile raportate sunt în general survenite în zilele care au urmat vaccinării, mai frecvent la tineri şi mai adesea după a doua doză de vaccinuri cu ARN mesager împotriva COVID-19”, au precizat ei.
După examinarea informaţiilor disponibile până în prezent, experţii OMS concluzionează că „datele actuale sugerează o legătură de cauzalitate probabilă între miocardită şi vaccinurile cu ARN mesager”.
Totuşi, subliniază ei, „avantajele vaccinurilor cu ARN mesager depăşesc riscurile reducând numărul de spitalizări şi de decese cauzate de infectarea cu COVID-19”.
Experţii ONU mai indică şi faptul că datele disponibile sugerează că evoluţia imediată a miocarditei şi pericarditei după vaccinare este în general uşoară şi răspunde tratamentelor.
„O monitorizare este în curs pentru a determina efectele pe termen lung”, precizează ei.
Experţii OMS vor continua să evalueze situaţia pentru a-şi actualiza recomandările.
Pe 23 iunie, autorităţile sanitare americane au anunţat deja că există o legătură „probabilă” între vaccinurile împotriva COVID-19 de la Pfizer şi Moderna – cele cu ARN mesager – şi cazuri rare de inflamaţii la nivelul inimii la adolescenţi şi tineri, dar beneficiile acestor remedii „depăşesc” în continuare cu mult riscurile existente.