Vaccinul anti-COVID al Moderna pentru copii, aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului. Vârsta minimă la care poate fi făcut serul

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a dat undă verde pentru ca vaccinul anti-COVID produs de Moderna să poată fi folosit pentru copiii cu vârste între 12 şi 17 ani.
Razvan Mihalascu
23 iul. 2021, 17:33
Vaccinul anti-COVID al Moderna pentru copii, aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului. Vârsta minimă la care poate fi făcut serul
foto: sltrib.com

Vaccinul anti-COVID al Moderna pentru copii devine astfel al doilea ser autorizat pentru adolescenţii din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, după cel realizat de Pfizer/BioNTech.

„Comitetul Medicamentelor pentru uz uman (CHMP) şi EMA a recomandat acordarea unei extensii de indicaţie vaccinului Covid-19 Spikevax (fostul vaccin Covid-19 Moderna) pentru a include folosirea sa la copiii cu vârste de 12-17 ani”, a declarat autoritatea de reglementare europeană într-un comunicat, conform Le Figaro.

Efectele Spikevax, vaccinul produs de compania americană Moderna, au fost analizate în cadrul unui studiu la care au participat 3.732 de copii, cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani. Potrivit cercetării, serul a produs un nivel de anticorpi în cazul adolescenţilor între 12 şi 17 ani comparabil cu cel înregistrat în cazul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.

Vaccinul Pfizer/BioNTech care foloseşte aceeași tehnologie de ARN mesager precum serul moderna a fost deja autorizat pentru a putea fi administrat copiilor de cel puţin 12 ani în Statele Unite, Canada şi în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Citeşte şi: Vaccinare anti-covid la copii. Elevii ar putea fi vaccinaţi în şcoli

Potrivit sursei citate, adolescenţii vaccinaţi au dezvoltat în general forme mai puţin grave de COVID-19 decât persoanele mai în vârstă, dar nu sunt imuni la infecţi şi pot transmite virusul în rândul populaţiei. Experţii consideră că imunizarea adolescenţilor este necesară pentru a opri epidemia.

Aproape 200 de milioane de persoane, adică jumătate din numărul adulţilor din Europa, au fost vaccinate împotriva COVID-19, arată datele Comisiei Europene.

Citeşte şi: EXCLUSIV | George Simion (AUR): „Trebuie să oprească vaccinarea pentru copii. Medicii sunt înspăimântați”

Vaccinul anti-COVID al Moderna pentru copii, aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului. Ce probleme de inimă ar putea apărea

În schimb, există o legătură „probabilă” între cazuri de inflamaţie la nivelul inimii şi injectarea vaccinurilor împotriva COVID-19 cu ARN mesager, dar avantajele depăşesc riscurile, a declarat vineri OMS, confirmând o expertiză americană, relatează AFP.

Specialiştii Comitetului consultativ mondial ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru securitatea vaccinurilor explică că cazuri de miocardită – o inflamaţie a muşchiului cardiac – şi de pericardită – o inflamaţie a membranei care anvelopează inima – au fost semnalate în mai multe ţări, în special în SUA, conform agenţiei AFP, citate de Agerpres.

„Cazurile raportate sunt în general survenite în zilele care au urmat vaccinării, mai frecvent la tineri şi mai adesea după a doua doză de vaccinuri cu ARN mesager împotriva COVID-19”, au precizat ei.

După examinarea informaţiilor disponibile până în prezent, experţii OMS concluzionează că „datele actuale sugerează o legătură de cauzalitate probabilă între miocardită şi vaccinurile cu ARN mesager”.

Totuşi, subliniază ei, „avantajele vaccinurilor cu ARN mesager depăşesc riscurile reducând numărul de spitalizări şi de decese cauzate de infectarea cu COVID-19”.

Experţii ONU mai indică şi faptul că datele disponibile sugerează că evoluţia imediată a miocarditei şi pericarditei după vaccinare este în general uşoară şi răspunde tratamentelor.

„O monitorizare este în curs pentru a determina efectele pe termen lung”, precizează ei.

Experţii OMS vor continua să evalueze situaţia pentru a-şi actualiza recomandările.

Pe 23 iunie, autorităţile sanitare americane au anunţat deja că există o legătură „probabilă” între vaccinurile împotriva COVID-19 de la Pfizer şi Moderna – cele cu ARN mesager – şi cazuri rare de inflamaţii la nivelul inimii la adolescenţi şi tineri, dar beneficiile acestor remedii „depăşesc” în continuare cu mult riscurile existente.

 

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Bărbat arestat la Capitoliu cu manifest și echipament inflamabil
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate