Fostul manager al Institutului „Matei Balş”, în prezent senator PSD, a explicat dacă vaccinul anti-COVID modifică ADN-ul sau nu. Întrebat despre clipurile distribuite pe reţelele de socializate în care diverşi medici din străinătate pretind acest lucru, prof. dr. Adrian Streinu Cercel a pus la îndoială dacă acele persoane „sunt doctori de-adevăratelea”.
„Un doctor nu poate să vorbească aşa când ştie că aceste vaccinuri nu sunt dezvoltate pe o plaftormă de tip SF. Vorbim de molecule de ARN şi nu de ADN.
Doctorul ar fi trebuie să ştie. ARN-ul se pierde. El se degradează foarte uşor, în timp ce ADN-ul, care deţine informaţia genetică în genomul nostru, este stabil. Sunt chestii care se fac în primii ani de facultate”, a declarat medicul Adrian Streinu Cercel, la România TV.
Cât despre informaţia potrivit căreia vaccinul anti-COVID ar genera sterilitate, medicul Adrian Streinu Cercel a amintit că acelaşi lucru s-a spus în urmă cu câţiva ani şi despre vaccinul HPV, împotriva cancerului de col uterin.
„În urmă cu câţiva ani s-a introdus un vaccin care era adresat unui virus. A intervenit media şi a intervenit social media şi a spus acelaşi lucru că induce sterilitate. De atunci şi până acum când s-au vaccinat mii de fetiţe în România şi au făcut şi copii între timp.
Trebuie să ne oprim cu astfel de ştiri că noi nu avem voie să le rostogolim. Sunt fake-uri”, a spus dr. Adrian Streinu Cercel.
De altfel, fostul manager al Institutului Matei Balş a mărturisit că nu îi plafce să facă medicină la TV deoarece „medicina se face în faţa pacientului”.
„Acum, văd că toată lumea se pricepe şi fiecare are acces la un blog şi mai scoate o trăznaie pe gură”, a menţionat prof. Cercel.
Dr. Adrian Streinu Cercel a afirmat că dozele de vaccin anti-COVID ar trebui folosite cât mai repde.
„Mă bucur că în sfârşit avem un vaccin pe teritoriul României. Că e mult, că e puţin. Aceste doze trebuie folosite maximal şi foarte repede. Toate ar trebui folosite în aceeaşi zi… Tot o lălăim.
Această strategie, după capul meu ar fi trebuit să stabilească nişte puncte sensibile. Ce vreau să fac eu vaccinul imediat? Închid nişte focare? Avem oraşe carantinate. Intru cu vaccinul acolo?
Am preluat o politică europeană cu cadrele medicale. Foarte bine că se vaccinează cadrele din prima linie. Vedem oameni care vor să se vaccineze şi nu sunt lăsaţi să se vaccineze, deşi ştim că accesibilitatea este undeva spre 50%”, a explicat medicul.
„Fără cantităţi suficiente de vaccin şi discutăm de încă 150.000, nu putem să facem astfel de prognoze. Trebuie să ajungem undeva la 10 milioane de persoane pe teritoriul României. Ne interesează să avem o acoperire de 70-80% a populaţiei, asta trebuie cât mai repede. Virusul nu stă să se uite la noi.
Virusul în fiecare lună mai capătă câte o mutaţie, mai mică, mai mare. Să nu credeţi că acest microorganism care tocmai a venit pe lume stă să se uite la noi dacă transportăm în cutii de pizza sau nu.
Lumea vrea să vaccineze, se vaccinează şi n-are nici pe naiba”, a conchis reputatul medic.