Academia Chineză de Ştiinţă a anunţat marţi că Guvernul de la Beijing a autorizat pe 10 martie folosirea în regim de urgenţă a unui vaccin anti-COVID produs din celule ovariene de hamster.
Serul împotriva noului coronavirus a fost dezvoltat de o echipă coordonată de George Gao, şeful Centrului chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor, scrie New York Times.
Vaccin anti-COVID produs din celule ovariene de hamster a fost dezvoltat de Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical Co. şi de Academia Chineză de Ştiinţe.
Acesta este al patrulea vaccin pe care China l-a aprobat pentru utilizare de urgenţă după cele două seruri produse de Sinopharm, un producător deţinut de stat şi unul dezvoltat de Sinovac, o companie privată din Beijing.
De asemenea, China a aprobat un al cincilea vaccin, realizat de compania chineză CanSino Biologics în parteneriat cu Armata.
Nici compania şi nici institutul implicate în producerea vaccinului anti-COVID ce are la bază celule ovariene de hamster nu au publicat date privind eficacitatea din studiile sale de fază 3 care sunt desfăşurate în China, Ecuador, Indonezia, Pakistan şi Uzbekistan.
Nici compania şi nici institutul care a produs vaccinul nu au publicat date de eficacitate din studiile sale de fază 3, care au loc în China, Ecuador, Indonezia, Pakistan şi Uzbekistan. Uzbekistanul a aprobat vaccinul anti-COVID produs din celule ovariene de hamster.
Specialiştii Academiei chineze că nu mai puţin de 29.000 de voluntari sunt implicaţi în studiile clinice de fază 3 care „progresează fără probleme”. Cercetătorii chinezi au precizat că nu au existat reacţii adverse grave în rândul voluntarilor.
Oamenii de ştiinţă susţin că vaccinul a produs anticorpi neutralizanţi la niveluri similare cu cele ale altor seruri anti-Covid. Procesul de fabricare al vaccinului începe atunci când codul genetic pentru proteina coronavirus spike este plasat în celulele ovariene ale hamsterilor, obişnuiţi subiecţi ai cercetării medicale. Celulele încep să producă proteina şi, odată ce ating un volum considerabil, sunt recoltate şi purificate. Vaccinul este completat cu un adjuvant, un ingredient care susţine sistemul imunitar, conform Mediafax.
Vaccinul anti-COVID produs din celule ovariene de hamster nu produce însă multe celule T, care ajută la eliminarea celulelor infectate şi împiedică răspândirea acestora. În lipsa acestor celule, e posibil ca nivelul de anticorpi să nu fie suficient de ridicat pentru a elimina infecţia cu virusul SARS-COV-2.