”Adulţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, care nu prezintă o comorbidate ce ar creşte riscul de formă gravă de COVID-19, ar trebui să li se propună un alt vaccin COVID-19 decât vaccinul AstraZeneca, atunci când o astfel de alternativă este disponibilă”, a declarat profesorul Wei Shen Lim din cadrul Comitetului mixt pentru vaccinare şi imunizare (JCVI), menţionând că acest organism nu recomandă stoparea vaccinării la nicio grupă de vârstă.
Autorităţile sanitare britanice, citate de BBC, au declarat miercuri că au constatat 19 decese în rândul persoanelor care au primit vaccinul anti-COVID al Oxford/AstraZeneca dintr-un total de 79 de cazuri de cheaguri de sânge identificate, dând asigurări că beneficiile au rămas mai mari decât riscurile pentru ”marea majoritate” a populaţiei.
Tot miercuri, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser, precizând că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent.
MA recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor medical imediat dacă dezvoltă simptome specifice. EMA notează, de asemenea, că probabilitatea apariției acestui efect advers este foarte scăzută, dar că persoanele trebuie să fie conștiente și informate în cazul în care dezvoltă simptome:
Dificultăți de respirare
Durere în piept
Umflarea picioarelor
Dureri abdominale persistente
Dureri puternice de cap sau încețoșarea vederii
Pete mici sub piele la locul injecției.
Citeşte şi Universitatea Oxford anunţă suspendarea testării pe copii a vaccinului AstraZeneca
Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat şi el, într-un interviu apărut marţi, existenţa unei „legături” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze observate după administrarea acestui ser. „Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură între vaccin şi tromboze. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, afirma acesta.