Vaccinul BCG a fost produs la Institutul Cantacuzino fără întrerupere mai bine de 80 de ani. În tot acest interval nu a înregistrat nicio reacţie adversă. Costul unei doze este de un leu pe când unul cumpărat din Danemarca face 11 lei.
Statul român a achiziţionat 550.000 de doze din Danemarca şi s-au distribuit spitalelor 340.000 şi au fost imunizaţi 200.000 bebelusi. Cheltuiala doar pentru aceste 200.000 de doze a fost de puţin peste 2 milioane de lei.
Este exact suma de bani de care Institutul ar mai fi avut nevoie pentru a reporni linia de producţie a vaccinului BCG. „Este în negociere soluţia care a fost aprobată. Dacă se stabileşte că soluţia nu poate sa rezolve problema, normal că o să analizăm orice altă soluţie, dar eu nu am cum să rezolv problema actuală zicând că, gata, dau două milioane la Cantacuzino şi gata”, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.
Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, declara, în 16 noiembrie, că au fost semnalate reacţii adverse ale vaccinului BCG din Danemarca, fiind înregistrate 115 cazuri, situaţia urmând să fie analizată de o comisie desemnată în acest sens, pentru a vedea dacă acestea se înscriu în limitele stabilite de OMS.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata estimată de reacţii adverse severe la BCG este de unu la mie. România are, în perioada 2011 – 6 noiembrie 2012, pe un singur lot, rata de reacţii adverse severe de 0,8 la mie, iar Franţa, de 0,6 la mie, a precizat Raed Arafat.
Ministerul Sănătăţii a cumpărat 588.000 de doze, din care au fost livrate 340.000. Până în 6 noiembrie au fost înregistrate 115 cazuri de reacţii adverse, cele mai multe, respectiv 114, fiind dintr-un lot, iar una, din altul.
Din totalul celor 115 cazuri de reacţii adverse severe, 44,3 la sută au necesitat tratament tuberculostatic, 20,8 la sută chirurgical, iar 6 la sută antibiotic.
Printre reacţiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca se numără mărirea ganglionilor axiali şi latero-cervicali, precum şi ulceraţiile.
Specialiştii susţin că autorităţile erau obligate să verifice eficienţa vacinului şi să facă un studiu privind reacţiile adverse severe alte acestuia pe un lot de 50-200 de copii la şase luni de la vaccinare.
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii şi este gratuit.
Deoarece producătorul român de vaccin BCG, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare „Cantacuzino”, nu a mai primit autorizaţie de producţie, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătăţii, achiziţionarea de vaccin BCG cu sprijinul UNICEF. Bugetul alocat pentru achiziţia dozelor de vaccin a fost de 81.732,50 de dolari.
Ultimele stocuri de vaccin BCG românesc au fost epuizate în 31 ianuarie 2010.