Vaccinul de la Pfizer are o eficienţă scăzută împotriva variantei Delta în Israel, dar oferă în continuare o protecție puternică împotriva formelor severe și a spitalizării, arată un raport al Ministerului local al Sănătăţii.
Valoarea privind eficinţa vaccinului Pfizer împotriva tulpinii Delta în Israel se bazează pe un număr nespecificat de persoane şi este în scădere față de o estimare anterioară de 64% emisă în urmă cu două săptămâni. De asemenea, aceasta diferă de datele din Marea Britanie, potrivit cărora vaccinul are o eficiență de 88% eficientă tulpinii.
Cu toate acestea,potrivit datelor publicate joi în Israel, vaccinul funcționează încă foarte bine pentru a preveni îmbolnăvirea gravă a persoanelor, demonstrând o eficacitate de 88% pentru spitalizare și de 91% împotriva formelor severe.
Peste 100 de ţări au fost deja afectate de varianta Delta a virusului SARS-COV-2. Dr. Anthony Fauci spune că persoanele vaccinate cu schema completă ar trebui să poarte în continuare masca de protecţie în interior, ca o măsură de precauție împotriva variantei cu răspândire rapidă în SUA, potrivit Alephnews.ro.
Experții în sănătate se arată îngrijorați de toamnă, când se așteaptă ca Delta să lovească cel mai greu statele cu rate mici de vaccinare, cu excepția cazului în care aceste state și întreprinderi reintroduc restricțiile.
Într-o declarație pentru CNBC, Pfizer spune că rămâne încrezător că două doze de vaccin protejează împotriva coronavirusului și a variantelor sale. Totuși, a spus că o a treia doză ar putea fi utilă după ce o analiză a arătat o scădere a eficacității împotriva infecției după patru până la șase luni.
Valul patru provocat de varianta Delta ar putea afecta sute de mii de tineri, avertizează epidemiologii. Semnalul de alarmă vine din Marea Britanie, ţară puternic afectată de tulpina Delta.
Oamenii de ştiinţă de la Imperial College spun că noul val al pandemiei provocat de tulpina Delta ar putea afecta în special tinerii. Cercetătorii avertizează că, odată cu eliminarea restricțiilor, la începutul săptămânii viitoare, varianta Delta se va răspândi și mai mult în Marea Britanie, în special în rândul celor nevaccinați, adică al tinerilor. Numărul infectărilor ar putea urca la cel puțin 1 milion și maximum 2 milioane. Potrivit studiilor făcute până în prezent, pacienții mai tineri nevaccinați au un risc ridicat de a manifesta simptome de COVID lung.
Cercetări recente dintr-un studiu care a cuprins mai multe instituții din Marea Britanie privind convalescența au arătat că „long COVID” a fost semnificativ mai frecvent la vârsta mijlocie (17%) decât la persoanele mai tinere (7,8%). Dar „long COVID” este mult mai sever la unii decât la alții: aproximativ 1,2% dintre tinerii de 20 de ani și 4,8% dintre persoanele de vârstă mijlocie intervievate pentru studiu au declarat că boala lor este suficient de gravă pentru a avea un impact asupra rutinei zilnice.
„Vedem o reducere foarte clară a riscului de COVID lung la toate grupele de vârstă dacă s-au administrat ambele doze de vaccin”, susține Claire Steves, epidemiolog și autor principal al studiului Convalescence la King’s College din Londra, scrie The Guardian, citat de EVZ.