Vaccinul, administrat printr-un jet de aer, a fost dezvoltat de profesorul Jonathan Heeney de la Universitatea Cambridge și director executiv al DIOSynVax. Participanții la test, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, vor fi subiecţii observaţiilor profesorului la NIHR Southampton Clinical Research Facility.
„Pe măsură ce apar noi variante și imunitatea începe să scadă, avem nevoie de tehnologii mai noi„, spune profesorul Heeney. Vaccinul DIOS-CoVax folosește tehnologii diferite faţă de cele clasice, care ar putea oferi o protecție mult mai largă împotriva variantelor de Covid și a altor coronavirusuri, a mai afirmat el.
„Este vital să continuăm să dezvoltăm candidați de vaccin de nouă generație gata să ne ajute să ne ferim de următoarele amenințări virale. Este primul pas către un vaccin universal împotriva coronavirusului pe care îl dezvoltăm, protejându-ne nu doar de variantele Covid-19, ci și de viitoarele coronavirusuri”, a declarat Jonathan Heeney, la BBC.
Vaccinurile actuale împotriva Covid-19 folosesc gene preluate din proteina spike a virusului pentru a codifica antigene, ceea ce determină sistemul imunitar să producă anticorpi. Acest nou vaccin folosește metode predictive pentru a imita familia mai largă de antigeni de coronavirus, despre care cercetătorii speră că le va oferi mai multă protecție.
O injecție cu jet, alimentată cu arc, îl administrează în piele, oferind o alternativă celor care se tem de injecțiile pe bază de ace.
Citeşte şi Vaccinare anti-COVID, un eşec în România. Cu cât a scăzut speranţa de viaţă în pandemie